• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Yra daug būdų tapti prestižinės premijos laureatu. Pavyzdžiui, parašyti genialų romaną. Padaryti mokslinį atradimą. Atlikti žygdarbį. Tačiau net jei visa tai – ne jūsų nosiai, nusiminti neverta. Kai kurios premijos skiriamos už kur kas mažiau herojiškus poelgius, atskleidžia „Playboy“.

REKLAMA
REKLAMA

Darvino premija – „Už labiausiai nevykusį pasitraukimą iš gyvenimo“

Darvino premija skiriama žmogui, kuris „įnešė didžiausią indėlį į žmonijos genofondą, pačiu veiksmingiausiu būdu pašalinęs iš jo savo paties genus“.

REKLAMA

Norint patekti tarp premijos nominantų reikia būti išties originaliu. Tokiu, kaip, pavyzdžiui, vienas darbininkas iš Lenkijos, susilažinęs, kad motoriniu pjūklu nusipjaus galvą ir laimėjęs lažybas. Arba bitininkas iš San Paulo, puolęs vytis bičių spiečių su ant galvos užsimaukšlintu ir tvirtai užrištu plastikiniu maišeliu, kuris turėjo apsaugoti jį nuo įgėlimų. 2006-ųjų Darvino premijos laureatams labiausiai nesisekė su dujomis. Antai 60-metis britas gulėdamas ligoninėje nuolat pykosi su gydytoju dėl savo aistros rūkymui. Paskutinę savo gyvenime cigaretę jis užsidegė per gydomąją procedūrą, kai nuo galvos iki kojų buvo išteptas tepalu, ant kurio tūbelės didelėmis raidėmis buvo parašyta „UGNIS PAVOJINGA“. Nedaug nuo jo atsiliko ir studentų porelė iš Kalifornijos – jie įlindo į gryno helio pripildyto oro baliono vidų, kad galėtų pasilinksminti kalbėdami animacinių filmų veikėjų balseliais. Įsijautę jie pamiršo, jog tam, kad būtų galima juoktis, be helio reikia dar ir deguonies, ir užduso taip ir nesugebėję išsiropšti laukan.

REKLAMA
REKLAMA

Tarptautinė bukumo premija – „Už kvailiausius žodžius ir poelgius“

Nors ši premija įsteigta tik 2003 metais, ji jau išsikovojo beveik „Oskarui“ prilygstantį autoritetą. Laureatų spektras platus – egzistuoja 10 nominacijų, pradedant „Bukiausiu metų žmogumi“, baigiant „Žiniasklaidos priemone, labiausiai prisidedančia prie bukumo skatinimo“.

2006 m. laimė nusišypsojo ir G. W.Bushui – tiesa, jis nugalėjo tik antrinės svarbos nominacijoje, nes buvo pripažintas labiausiai nuo tikrovės atitrūkusiu žmogumi. Nominacijoje „Pati bukiausia metų situacija“ geriausiu tapo D. Cheney, medžioklės metu pašovęs savo bičiulį, „Bukiausia metų tendencija“ buvo pripažintos žudynės dėl religinių įsitikinimų, o apdovanojimas už „Absoliučiai bukiausią būdą kelti grėsmę gyvybei planetoje“ buvo skirtas naftos pramonei. Pagrindinis prizas – „Bukiausias metų žmogus“ – atiteko teisėjui iš Oklahomos Donaldui Thompsonui. Jis buvo pagerbtas už tai, kad teismo procesų metu po stalu pramogavo su po mantija slepiama erekciją stiprinančia pompa.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šnobeliopremija – „Už absurdiškiausius mokslo pasiekimus“

Šnobelio (Ig Nobel) premija teikiama nuo 1991 metų. Ją įsteigė mokslinio humoro žurnalas „Annals of Improbable Research“ ir jo leidėjas Marcas Abrahamsas. Ji skiriama už mokslo pasiekimus, kurie „negali ir neturi būti pakartoti“.

Dabartiniai jos laureatai – ornitologai Ivanas R. Schwabas ir Philipas Mayus iš Kalifornijos universiteto Los Andžele, įrodę, kad genys turi gerai išvystytą biologinį mechanizmą, apsaugantį jį nuo galvos skausmų. Fizikos srityje Šnobelio premiją užsitarnavo B. Audoly ir S. Neukirchas iš P. ir M. Curie universiteto, išsiaiškinę, kodėl sausi spagečiai visada lūžta į daugiau nei dvi dalis. Buvo pagerbti ir biologai iš Kuveito, nustatę, kad mėšlavabaliams labiau patinka arklių, o ne avių ar karvių mėšlas.

REKLAMA

Stellos premija – „Už absurdiškiausią teismo sprendimą“

Stellos premija pavadinta amerikietės Stellos Liebeck – tikros antiglobalizmo įžymybės– garbei. 1992 metais 79 metų senutė apsipylė “McDonald’s” pirkta karšta kava ir sugebėjo už tai prisiteisti iš kompanijos 2,9 mln. dolerių. Nuo to laiko premijas už sėkmingiausius bandymus nusiplėšti nuo ko nors apvalią sumelę kasmet skiria Nepriklausoma viešosios nuomonės žiuri.

2006 m. Stellos premija buvo įteikta Portlendo (JAV) gyventojui Allenui Rayui Heckardui, sugebėjusiam prisiteisti 52 mln. dolerių už “šmeižtą ir moralinę žalą”. Mat A. M. Heckardas labai panašus į Michaelą Jordaną, ir žmonės jį nuolat painioja su įžymiuoju krepšininku, o dėl to, anot Heckardo, jis patiriantis vienus nemalonumus.

REKLAMA

Dar anksčiau premiją gavo amerikietis Christopheris Rolleris. Jis buvo pateikęs ieškinius iliuzionistams Davidui Blaine’ui ir Davidui Copperfieldui. Rolleris pareikalavo, kad jie atskleistų jam savo triukų paslaptis arba visą gyvenimą mokėtų jam 10 proc. gaunamų pajamų. Ieškovas apkaltino juos tuo, kad savo šou iliuzionistai ignoruoja fizikos dėsnius, o tai reiškia, kad jie naudojasi dieviškosiomis galiomis, taip pažeisdami Dievo autorines teises. Dievu, suprantama, Rolleris laiko save. Už tokią neteisybę jis pareikalavo iš iliuzionistų 52 mln. dolerių. Ir teismas jam juos priteisė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Idiotiškiausios instrukcijos premija – „Už pačią kvailiausią plataus vartojimo prekės instrukciją“

Jau daugiau nei 10 metų JAV visuomeninė organizacija “Michigan Lawsuit Abuse Watch” teikia premijas už bukiausius perspėjimus prekių naudojimo instrukcijose. Nominantus išrenka organizacijos nariai, o nugalėtojus išrenka radijo klausytojai.

Naujausias laureatas – skalbiamųjų mašinų gamintojas, perspėjęs vartotojus “negrūsti į vidų žmonių”. Nuo jo kiek atsiliko benzininius variklius gaminanti bendrovė, pranešusi, kad “negalima naudoti žiebtuvėlių ir degtukų degalų lygiui bake tikrinti”. Anksčiau premijas yra gavę unitazo šepečių gamintojai, perspėję vartotojus nenaudoti jų asmeninei higienai, ir mopedų gamykla, instrukcijoje parašiusi, kad “eksploatavimo metu gaminys juda”.

REKLAMA

Metų kalba – „Už oratorinio meno pasiekimus“

Regensburgo universiteto (Vokietija) retorikos katedra kasmet pagerbia didžiausią įspūdį auditorijai padariusį oratorių. 2006 m. premijos laureatu tapo Romos popiežius Benediktas XVI. Premija jam paskirta už Regensburge pasakytą kalbą, kurioje jis pacitavo imperatorių Manuelį II Paleologą. Imperatorius kritikavo žinomą Šventojo karo – džichado – koncepciją, teigdamas, jog smurtu skleidžiamas islamas nešė „blogį ir nežmoniškumą“.

Ši kalba sukėlė pasipiktinimo audrą visame islamo pasaulyje, o pats popiežius vėliau buvo priverstas atsiprašinėti už blogai suprastą citatą, tačiau Regensburgo universiteto mokslo vyrų nuomonės tai nepakeitė.

REKLAMA

Blogiausias meninis seksas – „Už blogiausią sekso scenos pavaizdavimą“

Viena nepopuliariausių D. Britanijos literatūrinių premijų “Bad Sex in Fiction” buvo įsteigta 1993 m. Ją sumanė žurnalas “Literary Review”. Norint ją gauti neprivalu būti grafomanu – net ir gerose knygose pasitaiko stulbinamai neskoningų erotinių scenų, nes, pasak vieno šios premijos laureato, “rašyti apie seksą – anaiptol ne taip patrauklu, kaip juo užsiimti”.

Premijos nominantais įvairiais metais buvo tapę Johnas Updike’as, Salmanas Rushdie’is, Gabrielis Garcia Marquezas. 2006 m. premija buvo paskirta prozininkui Iainui Hollingsheadui. Jis pats, tiesa, mano, kad premija turėjo atitekti vertesniam jo kolegai Davidui Mitchellui už šią citatą: “Jei Donos krūtys buvo tarsi pora bandelių, tai Debė turėjo du gimnastikos kamuolius. Ji cyptelėjo tarsi įžnybta ir kaip varlė apglėbė jį kojomis”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiojo brolio premija – „Už asmens privatumo pažeidimus“

“Didžiojo brolio” premija teikiama Austrijoje, Australijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Čekijoje ir dar dešimtyje šalių. Tai žmogaus teisių gynimo organizacijos „Privacy International“ sumanymas. Ją gauna žmonės ir organizacijos, įdėję daugiausiai pastangų, kad būtų įgyvendintas įžymusis G. Orwello šūkis – “Didysis brolis stebi tave!“

Čekijoje 2006 m. premija įteikta šalies parlamento gynybos ir saugumo komiteto nariui Miloszui Titcui, neapdairiai pareiškusiam: „Jei aš nedarau nieko bloga, kodėl turėčiau bijoti kažkokio klausymosi?“ D. Britanija premiją įteikė JAV imigracijos tarnybai už „nepaprastai įžeidžiamą kišimąsi į privatų piliečių gyvenimą imant atvykstančiųjų į JAV pirštų atspaudus“.

REKLAMA

Rosemary premija – „Už veržimąsi užtikrinti slaptumą“

Ši premija pavadinta buvusio JAV prezidento Richardo Nixono sekretorės Rosemary Woods vardu. 1974 m. stojusi prieš prisiekusiųjų teismą ji pareiškė, kad netyčia ištrynė slaptą pokalbio įrašą.

2005 m. premijos laureatu tapo JAV karinis jūrų laivynas. Čia ne tik nuolat dingsta prašymai išslaptinti dokumentus, bet ir rekordiškai ilgai trunka jų nagrinėjimas. Į kai kuriuos prašymus, pateiktus dar prieš 18 metų, iki šiol negauta atsakymo. O 2006 m. Rosemary premija paskirta CŽV: žvalgybos žinybos atstovai paskutiniaisiais metais apskritai liovėsi tenkinę prašymus išslaptinti slaptą medžiagą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų