• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nutukimas – kasdien 8 valandas prasėdinčių už rašomojo stalo neganda, tačiau mokslininkai rado išeitį, kaip galima dirbti biure ir išlikti lieknam.

REKLAMA
REKLAMA

Biurų darbuotojai dažnai skundžiasi, kad jaučiasi tarsi vištos inkubatoriuje. Mokslininkų teigimu jiems ir fiziškai, ir psichiškai būtų kur kas geriau, jeigu kiaurą dieną prie kompiuterio praleidžiantys žmonės jaustųsi esą žiurkėnai, rašo britų dienraštis „Time“.
.
Atsakyti į klausimą, kaip nepriaugti svorio dirbant sėdimą darbą, padėjo amerikiečių atliktas eksperimentas. Jo išvada tokia: kai jūsų pirštai laksto kompiuterio klaviatūra, degindami minimalų energijos kiekį, jūsų kojos privalo bėgti treniruoklio takeliu.

REKLAMA

Tarsi jau pats darbas nebūtų treniruoklio takelis! Nepaisant to mokslininkai sukūrė „mobilią“ darbo vietą. Naujoviškas biuro rašomasis stalas, pavadintas „vertikaliu darbastaliu“, sujungtas su treniruoklio takeliu, ir prie jo atsistojęs darbuotojas gali darbuotis kojomis tarsi senovine siuvimo mašina dirbanti siuvėja ar ratu narvelyje bėgantis žiurkėnas.

Minesotos valstijos (JAV) medicinos mokslo centre – Mayo klinikoje – tokį rašomąjį stalą išbandė 14 nutukimo kamuojamų moterų ir vienas vyras. Jie visi dirbo sėdimą darbą ir nesportavo. D. Britanijos mokslo žurnale „The British Journal of Sports Medicine“ paskelbti rezultatai liudija, kad bandomieji „žiurkėnai“ eksperimento metu neteko iki dviejų kilogramų svorio. Pasak BBC, tai reiškia, kad per metus prie tokių stalų dirbantys žmonės gali atsikratyti net iki 30 kilogramų.

REKLAMA
REKLAMA

Sėdėdami už stalo ir baksnodami į klaviatūrą sudeginame ne daugiau nei 72 kalorijas per valandą, nustatė mokslininkai. Tačiau 2 – 3 valandas per dieną eidami naujoviško stalo treniruoklio takeliu darbuotojai per valandą įveikia beveik pusantro kilometro atstumą ir sudegina 191 kaloriją.

Mokslininkai iš plieninių vamzdžių sukonstravo H raidės formos stalą. Iš apačios prie jo buvo pritaisyti keturi fiksuojami guminiai ratai, kad darbuotojai panorėję galėtų keisti darbo biure vietą. Ant vienos pasukamos lentos iš šono tvirtinamas kompiuterio monitorius, ant kitos padedama klaviatūra ir pelė. Pasak konstruktorių, ant stalo yra vietos vazai, puodeliui, rašikliams pasidėti, tilps ir rašomojo popieriaus pundas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stalo konstrukcija suteikia galimybę darbuotojams dirbti stovint, sėdint (treniruoklio takelis gali būti pakeistas aukšta kėde) ir einant. Treniruoklio takelio greitį galima pasirinkti pagal pageidavimą.

Mayo klinikos specialistai padarė tokią išvadą: jeigu laiką, praleistą sėdint prie kompiuterio, būtų galima pakeisti darbu tuo pat metu vaikščiojant, energijos sąnaudas būtų galima padidinti 100 kalorijų per valandą.

Jie tvirtina, kad jei nutukimo kamuojami darbuotojai vaikščiotų, o ne sėdėtų prie savo kompiuterių bent dvi ar tris valandas per dieną, ir jei “kiti energijos ir balanso komponentai išliktų pastovūs”, tai per vienerius metus šitaip pavyktų atsikratyti 20 – 30 kilogramų viršsvorio.

REKLAMA

Mokslininkai teigia, kad visiems be išimties eksperimento dalyviams naujosios darbo vietos patiko, nė vienas iš jų nepatyrė jokių nepatogumų, nepasitaikė traumų ir nesusipratimų.

Nutukimas Vakarų šalyse plinta tarsi epidemija, daug kas dėl to kaltina sėdimą darbo pobūdį ir laisvalaikio, per kurį būtų galima aktyviai sportuoti, trūkumą. Jei darbą biure būtų galima suderinti su fiziniu aktyvumu, daug kam tai būtų gera išeitis. Viena bėda, kad liekninančios darbo vietos kol kas brangios – viena jų kainuoja apie tūkstantį D.Britanijos svarų.

REKLAMA

O štai keli dienraščio patarimai, kaip dirbant biure sudeginti vieną kitą nereikalingą kaloriją ir be liekninančio darbo stalo.

1. Jei galima, susirinkimų metu stovėkite.

2. Naudokitės laiptais, o ne liftu.

3. Nesiųskite kolegoms elektroninių laiškų – verčiau pas juos nueikite.

4. Kopijuodami dokumentus padarykite keletą atsispaudimų atsirėmę į kopijavimo aparatą.

5. Naudokitės 500 A4 formato lapų rašomojo popieriaus pakais kaip svarsčiais rankoms mankštinti.

6. Kalbėdamiesi telefonu pakaitomis kilnokite kojas.

7. Per pietų pertrauką išeikite pasivaikščioti.

8. Reguliariai vaikščiojimą keiskite stovėjimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų