• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Aštuoniolikmetis Mantas visą gyvenimą buvo sveikas, o dabar jam reikalinga plaučių transplantacija (nuotr. asm. archyvo)

Sveiką aštuoniolikmetį Mantą liga panardino į komą: sunaikino plaučius

Papildyta Nacionalinio transplantacijos biuro komentaru

Jonavos rajone, Rukloje, gyvenančios trijų vaikų mamos Dalios Grigienės (51) gyvenimas iš tiesų nebuvo lengvas. Dar prieš šešerius metus po kepenų persodinimo palaidojusi savo vyrą, dabar moteris ir vėl laukia reikalingų organų. Tik jų reikia ne jai, o jos vos aštuoniolikos sulaukusiam jaunėliui sūnui Mantui, kuris jau aštuntą parą yra ištiktas komos. 

Jonavos rajone, Rukloje, gyvenančios trijų vaikų mamos Dalios Grigienės (51) gyvenimas iš tiesų nebuvo lengvas. Dar prieš šešerius metus po kepenų persodinimo palaidojusi savo vyrą, dabar moteris ir vėl laukia reikalingų organų. Tik jų reikia ne jai, o jos vos aštuoniolikos sulaukusiam jaunėliui sūnui Mantui, kuris jau aštuntą parą yra ištiktas komos. 

REKLAMA

Trijų vaikų mama Dalia Grigienė dabar išgyvena bene sunkiausias dienas savo gyvenime, jos sūnus Mantas jau nuo penktadienio guli reanimacijos skyriuje. Vaikinui yra reikalingas plaučių persodinimas.

Savo skaudžia patirtimti D. Grigienė pasidalino ir feisbuko paskyroje, susisiekus su pačia ja, moteris patvirtino, kad jos sūnus vis dar yra ištiktas komos, tačiau medikai deda visas pastangas, siekiant išgelbėti jauno vaikino gyvybę. 

Iki aštuoniolikos buvo sveikas

Kaip dabar prisimena pati aštuoniolikmečio mama, Mantas visą laiką buvo labai ramus ir geras vaikas, kuris nekeldavo jokių problemų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis gimė sveikas ir iki aštuoniolikos metų buvo visiškai sveikas. Patys gydytojai negali pasakyti, kodėl jis susirgo Krono liga.

Mano vyras mirė po kepenų transplantacijos, sirgo kepenų ciroze, o mano motina sirgo širdies ligomis. Tačiau niekas artimoje aplinkoje neturėjo problemų su plaučiais ir nesirgo tokia liga“, – pasakoja moteris.

REKLAMA

D. Grigienė savo vyrą palaidojo prieš šešerius metus, jos motina mirė prieš penkerius, moteris giminių neturi, o dabar jos jauniausio sūnaus gyvybė taip pat kabo ant plauko.

Pakilo temperatūra

Mantui balandžio 14-tąją suėjo aštuoniolika, tačiau pas medikus dėl savo blogėjančios sveikatos vaikinas pradėjo lankytis dar sausio mėnesį, kol galiausiai jam buvo diagnozuota Krono liga. Iki tol jis buvo visiškai sveikas.

Krono liga – tai lėtinė žarnyno liga, kuriai būdingas uždegimas, pažeidžiantis ne tik paviršinius, bet ir giliuosius žarnos sienelės sluoksnius.

REKLAMA
REKLAMA

Nors uždegiminių pakitimų ar opų gali atsirasti bet kurioje žarnyno vietoje nuo burnos iki išangės, tačiau dažniausiai pažeidžiama plonosios žarnos galinė ir storosios žarnos pradinė dalis. Be to, būdingas segmentinis pažeidimas – kai uždegimas apima ne visą žarną, o tik kai kurias jos dalis.

„Kartu su Mantu nuo sausio mėnesio pradėjome važinėti į Kauno klinikas, gastroenterologė patvirtino Krono ligą. Po to, kai jam suėjo aštuoniolika, lankėmės pas kitą profesorių, jis dar jautėsi gerai.

Tik grįžome iš Kauno klinikų, jam pakilo temperatūra, laikėsi ji net kelias dienas. Balandžio 26-ą mes paskambinome šeimos gydytojai, rekomendavo pirmadienį pasidaryti kraujo tyrimą, po kurio pamatė, kad yra blogai, temperatūra nekrito“, – sako D. Grigienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spjaudėsi kraujais ir duso

Vaikino mama Dalia prisimena, kad šeštadienį prieš kraujo davimą moteris iškvietė greitąją, tačiau pamatę paraudonavusią gerklę, greitosios medicinos darbuotojai nustatė, kad tikriausiai tai ir bus pakilusios temperatūros priežastis, todėl vaikiną paliko namie.

Pirmadienį apsilankius pas šeimos gydytoją, ji patvirtino, kad vaikino kraujas rodo didelį uždegimą. Tuomet šeima buvo nusiųsta į Jonavą, iš kurios pateko į Kauno klinikas.

Kauno klinikose vaikinui įtarė tuberkuliozę, todėl jis buvo išvežtas į Kauno klinikinę ligoninę. Čia vaikinas praleido savaitę, kol pradėjo spjaudytis kraujais ir dusti.

„Jį išvežė atgal į Kauno klinikas praeitą ketvirtadienį, kaip tik per mano gimtadienį. Tris deguonies aparatus keitė, penktadienį naktį jis pradėjo labai dusti ir jį išvežė į reanimaciją“, – pasakoja Manto mama ir priduria:

REKLAMA

„Pasakė tiek, kad būklė yra jo kritiška, kraujas nusilpęs, skysčių trūkumas ir plaučiai nepaduoda deguonies. Kol kas jie nieko negali padėti, penkiasdešimt ant penkiasdešimt, kad jis gyvens – taip man pasakė gydytojai“.

Dabar Mantui yra reikalingas plaučių persodinimas, šiai dienai medikai deda visas pastangas, noėdami išsaugoti jauno vaikino gyvybę. 

Transplantacijos yra apmokamos

Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Rasa Pekarskienė tv3.lt portalui teigia, kad dėl duomenų apsaugos šio konkretaus atvejo komentuoti negali, tačiau patikina, kad tikrai galima suprasti tuos žmones, kuriuos ištiko nelaimė ir jų artimoje aplinkoje serga artimasis.

REKLAMA

Tiesa, formuodami tokius pagalbos prašymus žmonės turėtų patikslinti, kad lėšos renkamos ne transplantacijai, o kitoms išlaidoms.

„Pačiai transplantacijai renkamos lėšos, aukos yra klaidinanti žinia. Visos tokios operacijos yra apmokamos Privalomojo socialinio draudimo biudžeto lėšomis, žmogui tai nekainuoja. Nėra teisinga manyti, kad jeigu turėsi pinigų, turėsi ir organą. Gyvybę gelbstantys organai yra paimami tik iš mirusio žmogaus, tik iš donoro“, – komentuoja R. Pekarskienė.

Atliekamos Lietuvoje

Tiesa, feisbuko paskyroje pati D. Grigienė patikina, kad renka lėšas kelionei į Vokietiją, kur toliau tęstų savo sūnaus gydymą. Tuo metu R. Pekarskienė teigia, kad visos reikalingos transplantacijos yra atliekamos Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esant poreikiui širdies, plaučių ar kepenų transplantacijos yra atliekamos Lietuvoje. Tokiu atveju, laukiantis žmogus organo laukia Lietuvoje. Jeigu organo transplantacija yra neatliekama Lietuvoje, pavyzdžiui, dalis kepenų transplantacija vaikams, tai tie vaikai siunčiami į užsienį kartu su savo tėvais. Plaučių transplantacijos yra atliekamos Lietuvoje ir ligoniai šiam momentui į kitą šalį nėra siunčiami.

Visas sąlygas, kaip transplantacija turi būti atliekama, kaip ligonis įtraukiamas į laukiančiųjų sąrašą artimiesiems paaiškina gydytojas. Kartais yra renkamos lėšos, klaidingai suformuluojant prašymą. Taip, yra reikalingos artimiesiems lėšos slaugai, priežiūrai ar lankymo kelionių išlaidoms, bet tikrai ne transplantacijai“, – paaiškina R. Pekarskienė.

Jeigu ir jūs norite prisidėti prie pagalbos šeimai, tai padaryti galite šiuo būdu: Mantas Grigas, sąskaitos nr: LT 957300010136119707.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų