Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė patobulinusi maitinimo organizavimo šalies mokyklose reikalavimus. Numatyta atsakomybė už nepalankių sveikatai produktų – bulvių traškučių, saldainių, nealkoholinių gėrimų su maisto priedais, genetiškai modifikuotų maisto produktų ir kt. – teikimą mokyklose.
Naujieji reikalavimai privaloma mokyklų steigėjams bei vadovams, sveikatos saugos kontrolę atliekančioms institucijoms.
„Pastaruoju metu Lietuvos mokyklose populiarūs užkandžių ir gėrimų aparatai. Juose siūlomi sveikos mitybos normų neatitinkantys produktai ir su tuo susijusi netinkama vaikų bei moksleivių mityba tapo visuomenės sveikatos iššūkiu šalies sveikatos politikams, visuomenės sveikatos specialistams, mokyklos bendruomenėms, tėvams“, - teigiama ministerijos pranešime spaudai.
Įgyvendinus sveikatos apsaugos ministro patvirtintą normą, mokyklose turėtų nebelikti bulvių traškučių ir kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, konditerijos gaminių su kremu, šokoladu, nealkoholinių gėrimų su maisto priedais, gazuotų gėrimų, genetiškai modifikuoto maisto.
Šiuos produktus rekomenduojama pakeisti sveikais: daržovėmis, vaisiais ir uogomis, sultimis, grūdiniais ir ankštiniais produktais, liesos mėsos ir žuvies patiekalais, geriamu, natūraliu mineraliniu bei šaltinio vandeniu.
Už naujųjų reikalavimų nepaisymą žadama bausti.