REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
ŠMM įsikūrę mokytojai (nuotr. Fotodiena.lt)

Šešias naktis Švietimo ir mokslo ministerijoje praleidusių mokytojų streiko galo nematyti. Savo veiksmais įstatymus pažeidžiantys pedagogai ministerijoje likti planuoja nors ir iki Kalėdų. Tuo metu pati ministerija mokytojams policijos kviesti neskuba.

33

Šešias naktis Švietimo ir mokslo ministerijoje praleidusių mokytojų streiko galo nematyti. Savo veiksmais įstatymus pažeidžiantys pedagogai ministerijoje likti planuoja nors ir iki Kalėdų. Tuo metu pati ministerija mokytojams policijos kviesti neskuba.

REKLAMA

Nakvodami ministerijoje, pedagogai pažeidžia Susirinkimų įstatymą, kuris draudžia susirinkimus organizuoti valstybės valdžios ir valdymo įstaigose ir numato, kad mitingai gali būti rengiami ne arčiau nei 25 metrus nuo jų. 

Taip pat įstatymas numato, kad policijos pareigūnai susirinkimą privalo nutraukti, kai dalyviai šiurkščiai pažeidžia šio įstatymo nustatytą susirinkimų organizavimo tvarką (suderintą susirinkimo formą, vietą ar laiką).

Už šio įstatymo pažeidimą gresia bauda nuo 144 iki 579 eurų arba areštas iki 30 parų.

Turėtų kviesti policiją

ŠMM kancleris Tomas Daukantas prašė streikuojančių mokytojų apleisti ministerijos patalpas per pirmadienį, tačiau mokytojai ten nakvojo ir pirmadienio naktį. Portalo tv3.lt duomenimis, ŠMM pedagogams policijos kviesti neketina, bet nuo šiol į ministerijos patalpas asmenys galės patekti tik su leidimais.

REKLAMA
REKLAMA

„Geranoriškai iš anksto informuoju, kad į patalpas gali patekti tik tie asmenys, su kuriais yra suderinta, kurie turi leidimus, kurie vyksta į posėdžius, bet ne į Kolegijų salę, kur ministerijos organizuojami posėdžiai nevyksta“, – mokytojams sakė T. Daukantas.

REKLAMA

Tuo metu tv3.lt kalbintas advokatas teigė, kad šiuo atveju ministerija turėtų kreiptis į policiją, mat profsąjunga, nors ir turi teisę protestuoti, neturi teisės likti ministerijos patalpose.

„Susirinkimo įstatymo laikymąsi kontroliuoja policija. Ministerija turėtų informuoti policiją, kuri akcijos dalyviams, rengėjams taikytų administracinę atsakomybę, matyt. Juk [pedagogai] gali nueiti ir toliau, ne tik miegoti, bet ir užremti duris“, – pastebėjo advokatas.

Valstybės pastatas – ne viešbutis

Pranešdamas apie J. Petrauskienės atstatydinimą iš ministrių, premjeras Saulius Skvernelis pabrėžė, kad pedagogai savo elgesiu laužo įstatymus, o derybos su jais atsidūrė aklavietėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstybės pastatai nėra viešbučiai. Susirinkimų įstatymas griežtai draudžia tiek pavienes, tiek masines akcijas valdžios pastatuose. Dėl to tikrai palyginti ilgą laiką buvo tam tikras geranoriškumas suteiktas, kalbama, deramasi, ministrė kiekvieną dieną ten buvo. Bet, kada vienas kito negirdima, tai tiesiog tampa tam tikros pozicijos kaip aklavietėje“, – Vyriausybėje žurnalistams pirmadienį sakė premjeras.

S. Skvernelis sako suprantantis protesto formas, tačiau kviečia mokytojus ne tik laikytis įstatymų, bet ir grįžti į mokyklas.

„Tikrai tai, kas vyksta dabar, nėra priimtini ir metodai, ir būdai, kurie naudojami. Tai daroma pažeidžiant įstatymus. Nors protesto formos yra suprantamos, leidžiamos, galimos. Tačiau, net ir labai kilniu tikslu protestuojant, reikia laikytis įstatymų. Noriu pakviesti visus mokytojus grįžti į ugdymo procesą pas savo vaikus, nebekankinti nei vaikų, nei tėvų“, – sakė ministras pirmininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prisidėti sprendžiant pedagogų streiką S. Skvernelis kviečia ir Lietuvos savivaldybes, kurios ir rūpinasi savo mokyklų veikla.

„Kviečiu savivaldybes taip pat imtis veiksmų, kad būtų atkurtas ugdymo procesas ir ieškoma sprendimo būdų ten, kur mokytojai streikuoja, ieškoti papildomų būdų sumokėti tiems mokytojams arba perkelti vaikus į kitas mokyklas“, – siūlė premjeras.

Liks iki Kalėdų

Nepaisant to, kad švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė atstatydinama, pedagogų streikas tęsiasi jau ketvirtą savaitę, o apie 20–30 mokytojų šešias naktis nakvojo ministerijoje ir neketina trauktis.

„Tikrai mokytojai pasirengę [likti] iki kalėdinių atostogų, jeigu reiks derėtis ir streikuoti, o jeigu iki to nepasieksim, turbūt valgyti Kūčių grįšim namo, o ar tęsim streiką po Naujų metų, spręsim atskirai“, – tv3.lt sakė streikuojančiai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai vadovaujantis Andrius Navickas.

ŠMM duomenimis, šiuo metu streikuoja apie 1,4 tūkst. pedagogų iš 53 mokyklų.

Tikimės papildyti ŠMM komentaru.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų