REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Laukia nauji draudimai: šį kartą užkliuvo muzika (nuotr. stop kadras)

Putiną šlovinančių rusų atlikėjų Lietuva įsileidžia per daug. Tuo įsitikinę du Seimo nariai, konservatoriai Laurynas Kaščiūnas ir Audronius Ažubalis. Jie kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją, kad ši prailgintų į Lietuvą neįleidžiamų asmenų sąrašą. Užsienio reikalų ministras sako, kad su dar didesniais draudimais Lietuva taptų panaši į Šiaurės Korėją.

22

Putiną šlovinančių rusų atlikėjų Lietuva įsileidžia per daug. Tuo įsitikinę du Seimo nariai, konservatoriai Laurynas Kaščiūnas ir Audronius Ažubalis. Jie kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją, kad ši prailgintų į Lietuvą neįleidžiamų asmenų sąrašą. Užsienio reikalų ministras sako, kad su dar didesniais draudimais Lietuva taptų panaši į Šiaurės Korėją.

REKLAMA

Rusų reperis Timati kūrinyje „Geriausias draugas“ net 16-ą kartų klausytojams kartoja, kad jo geriausias draugas yra prezidentas Putinas, kuris dainoje vadinamas ir superherojumi, ir baltuoju vadu. Ar iš tiesų ta bičiulystė glaudi – nežinia, bet reperiui Timati yra tekę ir asmeniškai spausti Rusijos prezidento ranką, ir dalyvauti koncertuose, skirtuose Krymo okupacijos ir prijungimo prie Rusijos metinėmis paminėti. Lapkritį Timati koncertuos Lietuvoje, šioje Vilniuje įsikūrusioje arenoje. Tai užkliuvo Seimo konservatoriams Laurynui Kaščiūnui ir Audroniui Ažubaliui.

„Toks pilietis Timati, kuris kalba, dainuoja, repuoja, kaip jūs tik norite, šlovindamas autoritarinį tironą, šlovindamas dabartinę Rusiją, kuri yra agresyvi valstybė, ne tik žodžiais, bet ir praktiškais veiksmais“, – sako Seimo narys Audronius Ažubalis.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai piktinasi, kad dabartinė nepageidaujamų Lietuvoje asmenų nustatymo tvarka nekonkreti. Pavyzdžiui, dainininkas Olegas Gazmanovas, užtraukęs Sovietų Sąjungą šlovinančią dainą, Lietuvoje tapo nepageidaujamas, o Timati už Putino rėžimo ir Krymo aneksijos šlovinimą iš Lietuvos jokių draudimų nesusilaukė. Dėl to Ažubalis su Kasčiūnu kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją, kad ši peržiūrėtų egzistuojančią tvarką ir neleistų Putiną šlovinantiems atlikėjams atvykti į Lietuvą.

REKLAMA

„Jei Gazmanovas, kurio dainoje yra aliuzija ir nuoroda į Sovietų Sąjungą, tą daro, tai yra prieštaravimas mūsų teritoriniam vientisumui, idėjai, bet tie atlikėjai, kurie iš esmės lygiai taip pat aptarnauja Putino režimą, važiuodami į okupuotą Krym, per jo okupacijos metines, koncertuoja ir legitimuoja visas aneksijas ir okupacijas, tai čia Užsienio ministerijos požiūriu nėra tiesioginės grėsmės teritoriniam vientisumui“, – piktinasi Laurynas Kasčiūnas.

Ministras Linas Linkevičius aiškina, kad šio Seimo narių kreipimosi dar nematė, tačiau abejoja, ar Lietuvai reikia griežtinti taisykles atvykėliams.

REKLAMA
REKLAMA

„Nesinorėtų, kad Lietuva taptų Šiaurės Korėja. Mes esam laisva šalis ir jeigu žmonės kažką ten, kad ir kritikuoja, tai čia jų problemos. Bet jeigu jie kelia problemų saugumui, mes tą darom ir tuo vadovaujamės. Jeigu nori Seimo nariai patikslinti tvarką, kuri nustatyta įstatymuose, jie gali tą daryti“, – sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Anot L. Linkevičiaus, galiojanti tvarka pakankamai aiški: „Sąrašus gana išsamius turime. Pavyzdžiui, Magnickio sąrašas mūsų yra didžiausias turbūt pasaulyje, virš 150 žmonių.“

Seimo narių taikinyje ne tik atlikėjas Timati, bet ir rusų megažvaigždė Filipas Kirkorovas. Tiesa, Kirkorovas išgarsėjo ne Putiną šlovinančiomis dainomis, o veiksmais. Šiemet, vykstant Rusijos prezidento rinkimams, Kirkorovas lankėsi Lietuvoje ir balsavo Vilniuje įsikūrusioje ambasadoje. Kirkorovas tada neslėpė savo simpatijų Putinui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir taip aišku, už stiprų prezidentą, už stiprią Rusiją, už tikrą Rusiją, tą kurioje aš gimiau kažkada“, – sakė F. Kirkorovas.

Konservatorių norą plėsti nepageidautinų Lietuvoje asmenų sąrašą kritikuoja ne tik Užsienio reikalų ministerija. Dalis sostinės gatvėse kalbintų praeivių nemato ryšio tarp rusų dainininkų ir politikos.

Tačiau politologai ir visuomenės veikėjai aiškina priešingai. Esą rusų atlikėjai propagandą skleidžią ne tik Lietuvoje.

„Yra tekstai, tekstais nešama žinia. Labai aiškiai išreikšta. Net jeigu tekstuose nėra politikos. Jeigu mes prisiminsime Gazmanovo fašistinę dainą apie tai, kad jis padarytas Sovietų Sąjungoje, tai net tokiu atveju, net jeigu tokie tekstai nėra apie tai, mes žinome, kas yra atlikėjo asmenybė. Kirkorovo atveju, tas Putino subinlaižys laižo Putinui subinę, tai mes tokio žmogaus neturėtumėme įsileisti į savo šalį“, – teigė visuomenės veikėjas Algis Ramanauskas.

REKLAMA

„Diskusija vyksta ne tik Lietuvoje. Mes tą patį girdime Latvijoje, Estijoje, taip pat Ukrainoje, kitose šalyse, kurios bando apibrėžti, kokiais atvejais visgi vieni ar kiti atlikėjai neturėtų būti įleisti į šalį“, – sako politologas Linas Kojala.

Jei Užsienio reikalų ministerija nepalaikys konservatorių Ažubalio ir Kasčiūno siūlymų, parlamentarai žada kurti įstatymo pataisas ir teikti jas Seimui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų