• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Kaniūkų turgus, J. Kochansko nuotr.

Kaniūkų turguje šeštadienio rytą tekant saulei užsimaniau Bobų vasaros: regis ir prisirengiau storai, o vos pastovėjus apėmęs drebulys pradėjo skaičiuoti šonkaulius. Kol rinkosi pirkėjai, tryniau rankas ir leidau Kaniūkų turgų apžvelgti Nemunaičio triušiams. Jų atvežė smagus vyrukus, už vieną ilgaausį dar patamsyje susigrūdęs į kišenę 20 eurų.

7

Kaniūkų turguje šeštadienio rytą tekant saulei užsimaniau Bobų vasaros: regis ir prisirengiau storai, o vos pastovėjus apėmęs drebulys pradėjo skaičiuoti šonkaulius. Kol rinkosi pirkėjai, tryniau rankas ir leidau Kaniūkų turgų apžvelgti Nemunaičio triušiams. Jų atvežė smagus vyrukus, už vieną ilgaausį dar patamsyje susigrūdęs į kišenę 20 eurų.

REKLAMA

„Prancūzų avino ir Belgų milžino mišrūnai – gražuoliai, sveiki, gerai auga – kalnas mėsos!“ - gyrė ilgaausius savininkas, vieno jų fotosesijai čia pat surentęs dėžių paaukštinimą.

Nežinau, ar triušiui patiko dairytis, bet jis turėjo pastebėti suvežtus grūdus. Daugiausia buvo kviečių ir kvietrugių bei rugių, trečioje vietoje – miežiai, ketvirtoje – avižos.

Visi grūdai ir avižos – 10 eurų

Stebėjau ir aš, kaip perka grūdus, ir rašiausi kainas. Maišas (50 kg) kviečių, miežių, kvietrugių ir rugių – 10 eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Kažin, kiek kainuoja avižos? Kad pardavėjai nelepteltų, kas ant liežuvio, paprašiau jų kainą sužinoti garbaus ūkininko Juozo Žvinakevičiaus, jam tikrai niekas neapdumtų akių.

REKLAMA

„Ir tos 10 eurų, viena kaina“, – patvirtino Juozas.

Dar pridursiu, kad daug kas pirko kukurūzų. Maišas jų – 12, kukurūzų miltų – 11 eurų.

Saulei tekant bunda Kaniūkų turgus, žaidžia šviesa ir šešėliai.

Daugelį grūdininkų pažįstu, dažni Kaniūkų lankytojai. Šįkart pakalbinau du vyrukus iš Jiezno, kurie atvežė kviečių.

„Taip išgarbintas Prienų turgus, kodėl ten nevežėte?“, – klausiu.

„Prienų turgus išties didelis, daug žmonių, va, tokiu metu dar galima važiuoti į Prienus, – kalbėjo jiezniškiai, buvo pusė aštuonių. – Bet ar verta? Grūdų kainos tos pačios. Čia atveži ir iškart nuperka, o Prienuose pastovėti reikia“.

REKLAMA
REKLAMA

Maišas bulvių – 9 eurai

Svarbi žmonėms bulvių kaina. Į Kaniūkus jas veža tie, „kam nuo savęs atlieka“, o tai reiškia, kad čia, palyginti su kitomis Alytaus turgavietėmis, jų galima nusipirkti pigiau.

Gražių bulvių buvo atvežta iš Balkasodžio pusės. Maišelis (25 kg) jų – 5 eurai. Jauna pora iš Vankiškių bulvių atvežė rezginėlėse, sakė, kad 1 kg jų – tik 18 centų.

Kalbant ūkiškai, Kaniūkuose maišas (50 kg) bulvių praėjusį šeštadienį kainavo 9 eurus. Alytaus turgavietėse kilogramas bulvių – 40 centų (Klaipėdos turgavietėje – nuo 30 iki 70 centų).

Iš Ruslano medelyno – vaismedžiai, uogakrūmiai, gėlės

Kaniūkų turgaus ir savo gerbėjų nepalieka Prienų krašto sodininkas Ruslanas Balandinas. Šį rudenį pirmą kartą atvežė įvairių sodinukų Ruslano sesuo Laura su dukra Diana. Iš jų sužinojau, ką paruošė prieniškiai mūsų krašto sodams. Visos prekės vazonėliuose, kada nori, tada sodini. Obelaitės, kriaušaitės, slyvų, persikų abrikosų medeliai – 10, japoninė vyšnia – 35, riešutmedžiai – 10–25, kadagiai – 7–8, šermukšniai – 18, aktinidijų sodinukas – 8–10 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prienų krašto sodininko Ruslano Balandino medelyne užaugintais medeliais, vaiskrūmiais ir gėlėmis prekiauja sodininko sesuo Laura su dukra Diana.

Siūlo sodininkai serbentų, agrastų, šilauogių, vynuogių, spanguolių sodinukų, turi ir levandų, šluotelinių hortenzijų. Geriau paklausti, ko Ruslanas neaugina. Jis žada pasirodyti Kaniūkuose ir pats.

Žąsys palauks Kalėdų

Nustebčiau, jei Jotvingių turguje nesutiktume su dviračiu Jono Balyno iš Medelyno gatvės. Diedukas pasportuoja, apsiperka šiame turguje ir tai yra jo pramoga.

„Turiu parduoti storų pušinių lentų, medinių langų, parduodu 8 gražias žąsis“, - bėrė Jonas, tarsi sutikęs reklamos agentą.

REKLAMA

Padrąsinau dieduką: lentas ir langus kažkas nupirks, o žąsis reikėtų dar papenėti iki Kalėdų.

Šeštadienį Jotvingių turgus raibsta nuo kaimo skarelių. Lyg iš artimiausių giminaičių malonu pirkti varškės sūrį – 2– 3 , sviestą (1 kg – 8) ir kaimiškus vištinius kiaušinius (dešimtis – 1,5 –1,8 euro). Jau baigėsi slyvos, bet gausu obuolių, spanguolių, daržovių. Gausiausiai prekystalius nukrauna ūkininkas Vitas Šaulauskas iš Ūdrijos ir Eimantas Bakšys iš Miroslavo – moka įtikti pirkėjams.

Jotvingių turguje moka pirkėjams įtikti ūkininkas Eimantas Bakšys iš Miroslavo.

Grįžo agurkų pavasarinės kainos

Turguje Jazminų gatvėje, palyginti su Jotvingių turgumi, šeštadienį keturgubai daugiau pardavėjų ir pirkėjų. Ką pastebėjau: turgus laukia šaltesnio oro – primegzta kalnai vilnonių kojinių.

REKLAMA

Susigrąžino pavasarines kainas agurkai. Kilogramas jų – 1,8 euro.

„Šešiolika metų šiltnamiuose auginam agurkus ir kaskart abejojam, ar viską gerai padarėm. Agurkų sezonas jau baigiasi, jis buvo sėkmingas“, - pasakojo Kaniūkų kaimo daržininkai Gražina ir Ričardas Kuncai.

Agurkų, gražiausių pomidorų, žalių krapų ir kitokių gėrybių į Jazminus atvežė Likiškėlių kaimo ūkininkai Nastutė ir Rimantas Kiūdeliai.

Retas ūkininkas neturi ant prekystalio moliūgų, cukinijų, porų, salierų petražolių. Kopūstų atveža tik salotoms.

„Kopūstų galvos jau neaugs, bet dvi savaites dar turi lauke pabūti – pasunkės, atsigers, tada jas galėsime raugti žiemai“, - sakė daržininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nastutė ir Rimantas Kiūdeliai ūkininkauja Likiškėlių kaime, jų agurkai, pomidorai, kopūstai, kitos daržovės itin mėgstamos Jazminų turgaus lankytojų.

Viena diena miške, kita – turguje

Turgaus lankytojai labai ištroškę grybų – jų ne marios, trūksta lietaus.

„Vieną dieną miške grybauju, kitą – turguje. Randu po truputį žaliuokių, baravykų, voveraičių, žvynabudžių – visur yra“, – pasakojo grybautoja Jūratė.

Jūratė mano, kad žvynabudės skonis priklauso ir nuo prieskonių. Už šešias nedideles žvynabudžių kepuraites ji prašo 1 euro. Penki raudonikiai –1,5, indelis voveraičių – 3 eurai, tiek pat kainuoja litras spanguolių.

REKLAMA

Jazminuose, prie vartų, rudeninių gėlių kilimą išskleidė Aušra ir Tautvydas Keršiai iš Vaidaugų kaimo. Gėlininkai lepina pirkėjus įvairiaspalviais viržiais, kurių rykštės taip primena ryškias fazanų uodegas. Indelis viržių – 1,5–4 eurai.

Lyg prisiminusios ankstyvą pavasarį, vėl žibina žiedus našlaitės. Daigelis jų – 50 centų.

Visas rudenines gėles lenkia jų karalienė chrizantema. Vazonėlis šių gėlių – 1–4 eurai. Aušra ir Tautvydas sako, kad spalį chrizantemos brangs. Jų tiek daug priauginama, atrodo, kad turgaus aikšteles įvairiaspalviais žydinčiais kupstais išrausę kurmiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų