REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Šiuo metu daugiau nei pusšimtis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) gyventojams ir verslo atstovams skirtų paslaugų pasiekiamos elektroniniu būdu: pajamas gyventojai ir verslas gali deklaruoti per Elektroninę deklaravimo sistemą (EDS), neišeidami iš namų gali įsigyti verslo liudijimą, elektroniniu būdu patogiai ir greitai teikiami sąskaitų faktūrų bei važtaraščių duomenys ir t. t.

Šiuo metu daugiau nei pusšimtis Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) gyventojams ir verslo atstovams skirtų paslaugų pasiekiamos elektroniniu būdu: pajamas gyventojai ir verslas gali deklaruoti per Elektroninę deklaravimo sistemą (EDS), neišeidami iš namų gali įsigyti verslo liudijimą, elektroniniu būdu patogiai ir greitai teikiami sąskaitų faktūrų bei važtaraščių duomenys ir t. t.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netrukus gausų VMI teikiamų elektroninių paslaugų sąrašą papildys naujos smulkiajam verslui (vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą arba įsigijusiems verslo liudijimą) skirtos paslaugos, kuriomis besinaudojantys gyventojai buhalterinę apskaitą galės perkelti į virtualiąją erdvę.

REKLAMA

Jau mažiau kaip po pusmečio, 2019 m. sausį, VMI teikiamų elektroninių paslaugų sąrašą papildys nuotolinių apskaitos paslaugų posistemis i.APS, kitaip dar apibūdinamas kaip virtualus buhalteris. Ši paslauga kuriama plėtojant išmaniąją mokesčių administravimo sistemą i.MAS, kuriai sukurti ir toliau pildyti naujomis elektroninėmis paslaugomis naudojamos Europos Sąjungos fondų investicijos. Elektroninių paslaugų prieinamumo didinimas smulkiajam verslui itin aktualus, nes VMI duomenimis, 2017 m. individualia veikla užsiėmė daugiau nei 240 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Taupys laiką ir popierių

Pasak VMI Mokestinių prievolių departamento direktoriaus pavaduotojos Virginijos Ginevičienės, nemokamas įrankis smulkiojo verslo atstovams ne tik palengvins pajamų apskaitos procesus, bet ir leis realiai sutaupyti, nes bus galima atsisakyti popierinių veiklos, t. y., pajamų–išlaidų žurnalų pildymo. Popierinį veiklos žurnalą pakeis elektroninis, o apskaitą internete bus galima tvarkyti tiek pildant duomenis kompiuteriu, tiek išmaniaisiais (mobiliaisiais) įrenginiais.

„Svarbu paminėti ir tai, kad i.APS vartotojams nebereikės ieškoti įrankio, padedančio tinkamai apskaičiuoti mokesčius, nes virtualus buhalteris įtrauks aktualius duomenis apie gyventojų pajamų mokestį (GPM), privalomąsias sveikatos draudimo įmokas (PSDĮ) ir valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas, be to, bus galimybė greitai ir patogiai susimokėti visus mokesčius pačioje sistemoje“, – pasakoja V. Ginevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, vėliau, kai sistema jau pradės veikti, pateiktos gyventojo veiklos pajamos bei išlaidos bus automatiškai įkeliamos į formuojamas preliminarias gyventojų pajamų mokesčio deklaracijas, tad dar kartą teikti šių duomenų VMI nebereikės.

„Užteks peržiūrėti ir patvirtinti, kad viskas tinkama arba patikslinti, pateikiant papildomus duomenis“, – sako V. Ginevičienė. Pašnekovės teigimu, mokesčių apskaičiavimui skirdami mažiau laiko, savarankiškai dirbantys gyventojai galės daugiau dėmesio skirti savo tiesioginei veiklai.

REKLAMA

Virtualus buhalteris seks ir pelną

Virtualaus buhalterio elektroninė paslauga turės ir papildomų duomenų peržiūros bei analizės funkcijų, kurios leis verslininkams stebėti, ar jų vykdoma veikla yra pelninga, kokios gaunamų pajamų ir patiriamų išlaidų tendencijos. Atsižvelgdamas į savo veiklos specifiką, verslininkas galės duomenis klasifikuoti, grupuoti, taip pat galės naudotis sandėlio apskaitos funkcija, kuri leis fiksuoti ir stebėti žaliavų, gaminių, prekių įsigijimus, sukuriamus ir sunaudojamus, prarastus, parduodamus jų kiekius.

REKLAMA

i.APS naudojantys verslininkai taip pat bus informuojami, jei gaus pajamų iš juridinio asmens, vykdančio (įregistravusio) tokią pat veiklą, kokią jis vykdo su verslo liudijimu. Sistema taip pat automatiškai siųs priminimus apie prievolių deklaruoti, registruotis PVM mokėtoju ir pan. atsiradimą.

Prisijungimo būdų – ne vienas

Šiuo įrankiu vartotojas galės naudotis prie VMI informacinės sistemos prisijungdamas savo elektroninės bankininkystės įrankiais ar pasinaudodamas elektroniniu parašu. Viskas daroma lygiai taip pat, kaip jungiantis prie bet kurių kitų elektroninių paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elektroninėmis VMI paslaugomis taip pat galima naudotis ir iš mobiliųjų įrenginių, jungiantis per programėlę e.VMI. Tai galima padaryti trimis būdais. Vienas būdas – su autentifikavimo telefonu kodu, kuris yra suteikiamas mokesčių mokėtojui prisijungus prie „Mano VMI“ sistemos (skiltyje „nustatymai“–„autentifikavimas telefonu“): pirmąkart jungiantis sugeneruojamas prisijungimo kodas, kurį vėliau galima naudoti kiekvieną kartą jungiantis prie e.VMI mobiliosios programėlės. Kitas būdas – su VMI suteiktu prisijungimo vardu ir slaptažodžiu, kuriuos galite gauti prisijungę prie „Mano VMI“ skiltyje „Klauskite“ (pateikus klausimą tema „Apie prisijungimo prie EDS/Mano VMI/e.VMI mobiliosios programėlės vardo ir slaptažodžio suteikimą“, jums bus atsiųstos prisijungimo prie e.VMI priemonės). Ir trečiasis – su mobiliuoju parašu, kurį suteikia mobiliojo ryšio operatorius.

Tikimasi, kad išmanioji mokesčių administravimo sistema i.MAS, kurios sudėtine dalimi taps virtualus buhalteris i.APS, sumažins administracinę naštą smulkiajam ir vidutiniam verslui, leis efektyviau administruoti mokesčius bei padidinti šalies mokesčių sistemos skaidrumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų