REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
R. Daškevičiaus nužudymas ir su tuo susiję faktai (nuotr. asm. archyvo)

Prieš beveik pusantrų metų Kaune žudiko kulkos pakirto kovotojo Remigijaus Morkevičiaus gyvybę. Šis nužudymas iki šiol neatskleistas. Pareigūnai neužsimena net apie menkiausią proveržį ikiteisminiame tyrime.

119

Prieš beveik pusantrų metų Kaune žudiko kulkos pakirto kovotojo Remigijaus Morkevičiaus gyvybę. Šis nužudymas iki šiol neatskleistas. Pareigūnai neužsimena net apie menkiausią proveržį ikiteisminiame tyrime.

REKLAMA

Tai neturėtų labai stebinti. Mat analogiškas nusikaltimas buvo įvykdytas 2001-siais. Tada taip pat nužudytas kovotojas, tuometinis Lietuvos bokso federacijos prezidentas Remigijus Daškevičius. Jį snaiperio kulka pakirto sėdint restorane. 

Šį nusikaltimą 2001-siais išsamiai aprašė kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ žurnalistai. Pateikiame įdomiausius faktus, kurie buvo paviešinti iškart po taip pat su nusikalstamu pasauliu siejamo R. Daškevičiaus nužudymo.

R. Daškevičius buvo nužudytas Vilniuje. Anksčiau už turto prievartavimą teistas Remigijus Daškevičius tuomet buvo 33 metų. Daške vadinto vieno iš Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetų gyvybę nutraukė samdomo žudiko paleista vienintelė kulka.

REKLAMA
REKLAMA

Iš karto buvo tiriamos kelios nusikaltimo versijos, tačiau pagrindinis žvilgsnis nukrypo į Karaliaučiaus (Kaliningrado) sritį, kur pastaruoju metu komercine veikla užsiėmė nužudytasis.

REKLAMA

Rusiškas braižas

Ekspertai nustatė, jog R. Daškevičius žuvo nuo vienintelės į jį paleistos kulkos, kuri, kliudžiusi širdį, perėjo kiaurai, per stiklą įskriejo į piceriją ir smarkiai deformavosi.

Ekspertai padarė išvadas, jog į R. Daškevičių šauta maždaug iš 50 metrų atstumo, iš priešais esančio namo antrojo aukšto. Tačiau iš pradžių pareigūnai dar nebuvo nustatę, maždaug iš kokio taško galėjo šaudyti nusikaltėlis, nes nežinoma, į kurią pusę buvo pasisukęs kaunietis.

Kadangi į auką buvo paleistas vienintelis šūvis ir žudikas greičiausiai buvo įsitikinęs, jog jis mirtinas (taikyta į širdį), pareigūnai daro išvadą, jog šauta iš snaiperinio šautuvo su duslintuvu, mat nakties tyloje šūvio niekas negirdėjo.

REKLAMA
REKLAMA

Tad neabejojama, jog tai samdyta žmogžudystė. Pasak bylą tiriančių Vilniaus apygardos prokurorų, ši žmogžudystė Lietuvoje neturėjo analogų. Ligi šiol visi nusikaltimai, taip pat ir samdyti, buvo padaryti sprogdinant, šaudant iš pistoletų ar automatų.

- Tai ne lietuvių stilius ir bent žmogžudystės vykdytojo reikia ieškoti Rusijoje, - sakė tuometinis Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Pasak pareigūno, praktika rodo, jog šioje šalyje „šimtaprocentines“ užsakomąsias žmogžudystes, kai reikia nužudyti gerai saugomą arba sunkiai pasiekiamą žmogų, vykdo gerai pasiruošę snaiperiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnams neabejojant, jog samdomas žudikas buvo tikrai ne Lietuvoje gyvenantis nusikaltėlis, „rusiškąją“ versiją stiprino ir kitos aplinkybės. Ne vienas Lietuvos nusikaltėlis teisėsaugos pareigūnams yra prisipažinęs, jog praeityje, norint suvesti sąskaitas su konkurentais, žudikai būdavo samdomi iš Latvijos, Ukrainos.

Tačiau pastarieji, sutikę įvykdyti užduotį, paprastai reikalaudavo automatų - taip, girdi, patikimiau. Tuo tarpu rusų nusikalstamos grupuotės paprastai naudojasi snaiperių paslaugomis.

„Rusiškąją“ samdomojo žudiko versiją sustiprino ir dar viena aplinkybė - R. Daškevičius paskutiniu metu buvo apsistojęs Karaliaučiaus srityje, ten vertėsi komercija. 

REKLAMA

Daugiau klausimų nei atsakymų

Žmogžudystės bylą tiriantiems pareigūnams tapo didele mįsle, kas galėjo užsakyti R. Daškevičiaus nužudymą ir koks nusikaltimo pretekstas. Tad buvo tiriamos trys žmogžudystės versijos: verslo reikalai, negrąžintos skolos, kontrabanda.

Nors grįžęs iš įkalinimo įstaigos R. Daškevičius stengėsi nebendrauti su nusikalstamo pasaulio atstovais, vengė plačiau užsiimti bizniu Lietuvoje, 1999 metais jis buvo įrašytas į Kauno miesto policijos Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos operatyvinę įskaitą, jam uždrausta bendrauti su kai kuriais kriminalinei policijai žinomais asmenimis.

Nors viešai neskelbiama, kokios aplinkybės lėmė šiuos apribojimus, tačiau neneigiama, jog jie galėjo būti susiję ir su Kaune tuo metu veikusia bendrove „Tora“, importavusia tabako gaminius ir prekiavusia su Karaliaučiaus srities verslininkais (šį spėjimą stiprina ir faktas, jog būtent tais metais R. Daškevičius gavo laikiną leidimą gyventi Karaliaučiaus srityje ir čia užsiėmė verslu).

REKLAMA

Buvo įtarta, jog iš Lietuvos į Karaliaučių galėjo eiti kontrabandinių cigarečių siuntos, be to, lietuviai turėjo rimtų priekaištų neva juos apgaudinėjantiems rusams. Manoma, jog R. Daškevičius buvo pasikviestas būti bendrovės „stogu“. Neslėpdami šio fakto, teisėsaugos pareigūnai šiandien ypač nenoriai kalba, jog įmonės vardas siejamas su cigarečių kontrabanda į Vokietiją - šios šalies pareigūnai ne tik sulaikė apie 5 milijonų litų vertės nelegalų krovinį, bet ir suėmė vieną savo šalies pilietį, įtarus jį organizavus kontrabandą.

Maždaug prieš du mėnesius iki nužudymo kontrabandos bylą tiriantys pareigūnai buvo atvykę į Lietuvą, kur jų kolegos jau buvo parūpinę reikiamos informacijos apie bendrovę, taip pat apklausė kai kuriuos asmenis. Tada aukšti Lietuvos teisėsaugos pareigūnai neslėpė, jog pagal vokiečių iškeltą baudžiamąją bylą bus patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir lietuviai, o vadinamoji „Toros“ byla taps rezonansine. Ar tada tarp kitų įtariamųjų buvo apklausiamas R. Daškevičius, pareigūnai pasakyti atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, Vokietijoje sulaikius kontrabandinį cigarečių krovinį, vokiečiai dėl to kaltino siuntėjus, tuo tarpu pastarieji nebuvo linkę prisipažinti esą kalti. Taigi 5 milijonų litų suma taip ir pakibo ore, nebuvo aišku, kas „kaltas“ dėl jos pradanginimo. Keistas sutapimas: maždaug tuo pačiu laiku, kai vokiečiai atvyko į Lietuvą dėl kontrabandos bylos, R. Daškevičius pasisamdė keletą apsaugos firmos darbuotojų, kurie jį saugojo vos ne kiaurą parą.

Kontrabanda

Nors „Toros“ vardas buvo siejamas su kontrabanda, pareigūnai paties R. Daškevičiaus su šia nelegalia veikla oficialiai sieti neturi pagrindo. Nei mokesčių policijoje, nei muitinėje jo pavardė nefigūravo kaip įtariamojo.

REKLAMA

Tad bylą tiriantys pareigūnai atsargiai žiūrėjo į galimą narkotikų kontrabandą, turėdami omenyje tiek R. Daškevičiaus komercinę veiklą Karaliaučiaus srityje, tiek jo ryšius su Klaipėdos nusikalstamo pasaulio atstovais.

1999 metų sausį prie Kauno pasaloje buvo sušaudytas iš Karaliaučiaus srities važiavęs Elektrėnų gyventojas Aleksandras Kudriašovas, pravarde Kudriašas.

Pareigūnai nustatė, jog su juo prieš žmogžudystę yra bendravęs R. Daškevičius. Tuo tarpu elektrėniškis kriminalinei policijai buvo žinomas kaip vienas iš pagrindinių narkotikų tiekėjų į Lietuvą. Tad pareigūnai neatmeta versijos, jog žuvusiojo „verslą“ bei ryšius galėjo perimti R. Daškevičius.

REKLAMA

Verslas

Bijodamas būti persekiojamas dėl praeities, vienu turtingiausių Kauno šešėlinės ekonomikos žmonių laikytas R. Daškevičius pinigų į verslą Lietuvoje neinvestavo, o akcijas bei nekilnojamąjį turtą buvo įsigijęs artimų žmonių vardu.

Neoficialiais duomenimis, daug didesnis žuvusiojo kapitalas „plaukiojo“ Karaliaučiaus srityje. Tad pareigūnai abejojo, ar buvusio boksininko žūtis gali būti siejama su jo verslu arba skolomis.

Manoma, jog turėjęs tikslą atsikratyti kriminaline praeitimi ir veržęsis į padorių žmonių ratą kaunietis biznyje nebūtų rizikavęs arba rizika negalėjo būti tokia didelė, kad būtų verta mirtinos kulkos.

Sidnėjus - Karaliaučius

Dar 2000-siais R. Daškevičius kartu su grupe lietuvių lankėsi Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse. Kadangi anksčiau būta precedento, kai į tokio rango varžybas vyko nusikalstamo pasaulio atstovai, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) šįkart užklausė Vidaus reikalų ministeriją, ar dėl vykstančių į Australiją neturi priekaištų ir ar neiškils problemų gaunant vizas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos bokso federacijos generalinis sekretorius V. Sinkevičius rašte LTOK prezidentui A. Poviliūnui rašė, jog į „olimpinių žaidynių specialistų delegacijos sąrašą Lietuvos bokso federacija siūlo įtraukti Kauno m. bokso klubo „Gongas“ prezidentą Remigijų Daškevičių“.

Rašte teigiama, jog jis pradėjo organizuoti boksininkų išvykas į atrankinius kvalifikacinius turnyrus Halėje, Liverpulyje ir Venecijoje, aktyviai padėjo rengti tarptautinį bokso turnyrą A. Šociko prizams laimėti.

Tąkart šalies kriminalinė policija ties R. Daškevičiaus pavarde padėjo pliusiuką ir diplomatiškai neįpareigojančiai atsakė, jog ši asmenybė gerai žinoma.

REKLAMA

H.Daktaras

Iškart po nužudymo į sostinės Vyriausiąjį policijos komisariatą pokalbiui bei į Vilniaus apygardos prokuratūrą apklausai buvo iškviestas neseniai iš įkalinimo įstaigos tuomet paleistas kaunietis Henrikas Daktaras.

Atvykęs kartu su žmona Ramute, Kauno nusikaltėlių autoritetu vadinamas vyras neslėpė šypsenos, jog kai kas bando išvesti paraleles tarp jo grįžimo į laisvę ir R. Daškevičiaus žūties, žmogžudystę siejant su įtakos sferų pasiskirstymu Kaune.

H. Daktaras tokius samprotavimus paneigė ir sakė apgailestaująs dėl mirties žmogaus, su kuriuo jam teko matytis labai seniai - kol vienas atliko bausmę, kitas buvo laisvėje ir atvirkščiai.

REKLAMA

Apie ką su H. Daktaru veik pusvalandį buvo kalbamasi policijoje ir beveik dvi valandas prokuratūroje, pareigūnai komentuoti atsisakė. Pats H. Daktaras apie šiuos pokalbius taip pat nepanoro pasakoti.

Kiesų motyvas

Keistas sutapimas: R. Daškevičius buvo nužudytas nepraėjus nė parai, kai žiniasklaida pranešė, jog aptikti prieš metus nužudytųjų Kiesų bei vairuotojo kūnai (nors iš tikrųjų buvo žinoma tik menama kapavietė ir neturėta jokių garantijų, jog joje iš tikrųjų pavyks aptikti ieškomus lavonus).

Kalbėdamas apie šiuos du įvykius aukšto rango teisėsaugos pareigūnas papriekaištavo, jog mirtis pasėjama visados, kai žiniasklaida per anksti ir ne vietoje prabyla.

Paprašytas plačiau pakomentuoti šią frazę ir paaiškinti, negi R. Daškevičiaus mirtis gali būti siejama su Kiesų byla, pareigūnas nutilo.

Kiesų nužudymą tiriantys pareigūnai nenustatė, jog buvęs "Mažeikių naftos" direktorius būtų tiesiogiai bendravęs su R. Daškevičiumi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų