REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kompromiso formuojant valdančiąją koaliciją su socialdemokratais reikės dėl mokesčių ir socialinės politikos, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Kompromiso formuojant valdančiąją koaliciją su socialdemokratais reikės dėl mokesčių ir socialinės politikos, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ties socialine, mokesčių politika mums būtinai reikės rasti bendrą matymą“, – žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė R.Karbauskis.

REKLAMA

Anot jo, su socialdemokratais taip pat bus deramasi dėl darbų švietimo, sveikatos ir aplinkos apsaugos sektoriuose.

Vienas „valstiečių“ vedlių Saulius Skvernelis tvirtino, kad partijai taip pat bus svarbi pozicija dėl viešojo sektoriaus ir valstybės įmonių pertvarkos.

„Pagrindinis iššūkis yra padaryti efektyvų viešąjį sektorių, ir čia mes turime sutarti su koalicijos partneriais. (...) Šitoje srityje mes turime daryti proveržį, neatsižvelgiant, kokie žmonės kur dirba“, – sakė S.Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Kompromiso kiekvienu klausimu partija teigia neplanuojanti siekti.

„Įmanomas ir toks sprendimas, kai kai kuriose temose, kur mes turėsime ryškų pozicijų skirtumą, pavyzdžiui, partnerystės klausimais, tai mes nesieksime šitoje vietoje kompromiso ir paliksime tai spręsti Seimui“, – sakė R.Karbauskis.

Siekia ir premjero, ir Seimo pirmininko postų

„Valstiečių“ lyderis teigė, kad partija per derybas su socialdemokratais sieks gauti ir ministro pirmininko, ir Seimo pirmininko postus. Premjeru jie įvardija S.Skvernelį, tačiau kandidatūrų į Seimo pirmininko pareigas „valstiečiai“ kol kas neatskleidžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinktis Ministrų kabinetą „valstiečiai“ žada pavesti jų kandidatui į premjerus S.Skverneliui. Šis pirmadienį tikino, kad vadovauti kai kurioms ministerijoms turi ir po keletų kandidatūrų, tačiau jų neatskleidė.

R.Karbauskis paneigė kai kurių ekspertų abejones, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir socialdemokratų koalicija gali būti nestabili dėl nedidelės daugumos Seime. Tokia koalicija parlamente turėtų 73 narius iš 141. „Valstiečiai“ tikisi, kad prie jų frakcijos prisidės pavieniai Seimo nariai, be to, svarstoma, kad valdančiąją koaliciją galėtų paremti mažosios frakcijos.

REKLAMA

Jeigu dėl koalicijos pavyktų susitarti su socialdemokratais, R.Karbauskis pabrėžė norintis aktyvios, stiprios ir konstruktyvios opozicijos iš konservatorių ir liberalų.

„Mes nenorime bėgti nuo bėdų ir nuo skandalo iki kito skandalo, o daryti tai, kas būtina daryti. Vyriausybės nariai neturės užnugario praktiškai, daugelis jų neturės jokio ryšio su jokia partija“, – teigė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas.

Jis pakartojo planuojantis eiti „valstiečių“ frakcijos Seime seniūno pareigas.

„Aš manau, kad visą tą kompetenciją ir norą tarnauti Lietuvos žmonėms mes akumuliuosime į gerus sprendimus“, – teigė R.Karbauskis.

REKLAMA

Derybų pradžia – pirmadienį

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei socialdemokratų derybos dėl koalicijos formavimo prasidės vėliau pirmadienį Seime. Pagrindiniai derybininkai „valstiečių“ gretose bus R.Karbauskis, S.Skvernelis ir Povilas Urbšys, per derybas taip pat žadama kurti atskiras darbo grupes įvairiems klausimams derinti.

Derėtis dėl valdančiosios koalicijos „valstiečiai“ kvietė ir Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus. Tačiau šie pareiškė, kad derybose nedalyvaus, kol „valstiečiai“ derėsis su socialdemokratais. Jie tikina būsiantys atviri pasiūlymams, jeigu „valstiečiams“ ir socialdemokratams dėl koalicijos susitarti nepavyktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

Liberalų sąjūdis laimėjo 14 mandatų. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kadangi vienas „tvarkietis“ į Seimą kandidatavo kaip save išsikėlęs kandidatas, „tvarkiečių“ Seime greičiausiai bus devyni. Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar vieną mandatą gavo save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų