REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikinai iki metų pabaigos siūloma 15 procentų sumažinti darbo užmokestį politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams ir naujai išrinktam prezidentui. Projektą pateikęs Darbo partijos narys Vytautas Gapšys tvirtino, kad toks žingsnis svarbus ne tik finansine prasme, bet ir moraline - valstybės tarnautojai ir prezidentas turi solidarizuotis su taupančia tauta.

REKLAMA
REKLAMA

„Valdančiųjų draugai turimoralinį įsipareigojimą“

Nors prieš balsuojant už projektą dėl algų mažinimo politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams parlamento salėje girdėjosi replikos, kad reikia „praleisti šitą nesąmonę“, nes paskui neva vis tiek svarstant reikės atmesti, jam buvo pritarta. Už projektą po pateikimo balsavo 30 Seimo narių, 2 pasisakė prieš, 19 parlamentarų susilaikė.

REKLAMA

TS-LKD narys Vaidotas Bacevičius kritikavo, kad toks įstatymas „nubaus“ politinio pasitikėjimo tarnautojus, o pats siūlymas mažinti jiems algas yra politinis, o ne ekonominis projektas.

Projektą pristatęs V. Gapšys pripažino, kad negali pateikti ekonominių paskaičiavimų, kiek dėl tokių algų apkarpymo valstybei pavyktų sutaupyti, tačiau pabrėžė, kad politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojai, būdami valdančiųjų komandos draugais, turėtų solidarizuotis ir įvykdyti „moralinį įsipareigojimą“ prieš tautą.

REKLAMA
REKLAMA

Į kritiką, kad atlyginimus reikėtų mažinti ir ne tik politinio (asmeninio) pasitikėjimo tarnautojams, V. Gapšys atsakė, jog kiti pareigūnai nepasirenka, su kuria partija dirbti, todėl jų situacija nėra adekvati.

Jei Seimas pritartų siūlymui, susiveržti diržus turėtų prezidento patarėjai, apskrities viršininkai, premjero patarėjai, viceministrai, savivaldybių administracijos direktoriai, prezidento atstovai ypatingiems pavedimams, Seimo pirmininko sekretoriato vadovas, Seimo pirmininko vyresnysis patarėjas, ministro pirmininko sekretoriato vadovas, apskričių viršininkų pavaduotojai, savivaldybių administracijos direktorių pavaduotojai, Seimo pirmininko sekretoriato vadovo pavaduotojai ir patarėjai, ministrų patarėjai, Vyriausybės įgaliotiniai ir mero patarėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moralė svarbiau nei ekonomika

Projektui dėl būsimo naujo prezidento algos mažinimo taip pat pritarta. Už balsavo 38 parlamentarai, prieš - 6, susilaikė 17.

Nors kai kurie Seimo nariai perspėjo, kad Seimas išleis daugiau pinigų besvarstydamas šį projektą nei algos mažinimas duos realios ekonominės naudos, V. Gapšys vis tiek laikėsi savo nuomonės, kad atlyginimų karpymas visų pirma yra moralinis žingsnis, o ne finansinės naudos valstybei ieškojimas. „Tvarkietis“ Andrius Mazuronis pridūrė, kad „kartais yra svarbesnių dalykų nei ekonominiai paskaičiavimai“.

REKLAMA

Pateikiant šį projektą nebuvo išvengta ir asmeninių įžeidinėjimų. Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Audriui Endzinui pasirodė keista, kad Seimo narys, kuriam yra pareikšti įtarimai finansinių nusikaltimų byloje, parlamente siūlo ekonominį projektą ir remiasi moralinėmis nuostatomis. V. Gapšys atsikirto, kad visi Seimo nariai yra lygūs, o įtarimai kol kas tėra tik įtarimai, kol nepaskelbtas teismo nuosprendis.

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas ir buvęs jo pavaduotojas V. Gapšys dėl įvairių nusikaltimų yra kaltinami vadinamojoje Darbo partijos (DP) byloje, kurią nagrinėja Vilniaus apygardos teismas. Sunkiausias iš nusikaltimų, dėl kurių „darbiečiai“ įtariami, yra apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas.

DP taip pat yra pateikusi projektą dėl merų ir vicemerų atlyginimo laikino mažinimo, tačiau pateikti jį su kitais įstatymų projektais ketvirtadienį rytiniame posėdyje nespėta.

Seimas anksčiau valdančiųjų iniciatyva 15 proc. sumažino parlamentarų bei ministrų atlyginimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų