REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakcinų nuo gripo stygių pastarosiomis dienomis jaučia ne tik didieji Lietuvos miestai – rajonuose įsikūrusios poliklinikos šiuo metu taip pat nebegali paskiepyti nei vieno paciento. Poliklinikų vadovai sako, kad situacija prasta, o kada bus gautas papildymas – nėra iki galo aišku. 

Vakcinų nuo gripo stygių pastarosiomis dienomis jaučia ne tik didieji Lietuvos miestai – rajonuose įsikūrusios poliklinikos šiuo metu taip pat nebegali paskiepyti nei vieno paciento. Poliklinikų vadovai sako, kad situacija prasta, o kada bus gautas papildymas – nėra iki galo aišku. 

REKLAMA

Jau kelias savaites poliklinikos skundžiasi besibaigiančiomis keturvalentės vakcinos nuo gripo atsargomis. Šios vakcinos partijų gydymo įstaigos gauna keliais būdais – nemokami skiepai atkeliauja iš Valstybinės ligonių kasos (VLK), o mokami gaunami rengiant viešuosius pirkimus.

Didžiuosiuose šalies miestuose tiek mokamų, tiek nemokamų vakcinų kai kuriose poliklinikose vis dar galima rasti. Lietuvos pakraščiuose ir mažesniuose rajonuose situacija kiek kitokia – čia iš VLK gaunamos vakcinos kiekiai maži ir baigiasi jie gerokai greičiau nei Vilniuje ar Kaune, o, kaip sako poliklinikų vadovai, rinkoje įsigyti mokamos vakcinos šiuo metu beveik neįmanoma. 

Skiepus išdalina per kelias savaites

Vilkaviškio pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) slaugos administratorė Milda Žemavičienė TV3 žinioms pasakojo, jog savo skiepų nuo gripo sankaupas gydymo įstaiga išnaudojo vos per dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu vakcinų nuo gripo neturime. Pirmąsias gripo nemokamas vakcinas gavome rugsėjo 21 d. Sėkmingai jas išskiepijome per dvi savaites“, – teigia M. Žemavičienė.

REKLAMA

Iš viso Vilkaviškio PSPC buvo užsisakę 2500 vienetų skiepų nuo gripo, tačiau kol kas buvo gavę tik 500. M. Žemavičienės teigimu, likę keli tūkstančiai vakcinų dar turi atkeliauti iki gydymo įstaigos, tačiau jau dabar netyla skambučiai iš žmonių, klausiančių kada tai įvyks. 

Kretingos PSPC vyriausiasis gydytojas Arnas Juškys portalui tv3.lt pasakojo, jog nemokamų vakcinų jie taip pat jau nebeturi, tačiau mokamomis skiepyti norinčiuosius dar gali:

„Žinoma tikimės dar gauti, nes privalome gauti nemokamų, kaip ir kitos įstaigos esančios Lietuvos teritorijoje. Buvo pirma papildymo banga, kuri išgaravo pakankamai greitai. Dabar laukiame dar vieno papildymo“.

REKLAMA
REKLAMA

Biržų rajono savivaldybės poliklinika rugsėjo mėnesį gavo 400 nemokamų gripo vakcinos dozių, o mokamų 250.

„Šiai dienai nebeturime nei tų, nei tų. O gauti tikimės lapkričio pradžioje, kaip ir visi. Niekas nežino, kada čia gausime. Dar turėtume gauti 500 vakcinų“, – tv3.lt aiškino poliklinikos direktorius Leonidas Sologubovas. 

Švenčionių rajone situacija panaši – vietos PSPC direktorė Edita Urbonienė sako, kad mokamų vakcinų šiuo metu įsigyti iš viso nebeįmanoma, o nemokamų dar teks laukti beveik visą mėnesį:

„Buvome užsakę 1000 vakcinų, gavome tik 390. Suskiepijome visus rizikos grupėje. Dabar planuojame laukti iki lapkričio 15 d., kaip mus informavo”.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skuodo PSPC direktorius Virginijus Kiguolis pripažįsta, kad su vakcinomis šiais metais jau kyla tiek problemų, kad dabar jis nebesitiki nieko. 

„Gripo vakcinų buvome gavę nemokamų 150, mokamų 100 turėjome. Dar nėra pateikta 220 vakcinų. Visas, kurias turėjome jau išskiepijome.

Nieko nesitikime, kada atveš, tada atveš. Bijome kažką ir prognozuoti, neturime jokių žinių, kad mums pateiks tas vakcinas“, – pasakoja Skuodo PSPC direktorius. 

Nemokami skiepai nuo gripo poliklinikas pasiekia keliais etapais. Pirmasis buvo rugsėjo 21 d.

Iš viso nemokamų vakcinų nupirkta daugiau nei 236 tūkst.

Kaip skelbia Valstybinės ligonių kasos (VLK), rengiantis ateinančiam gripo sezonui iš viso buvo nupirkta kiek daugiau nei 245 tūkst. keturvalentės gripo vakcinos dozių – 45 proc. daugiau nei pernai. Tam iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) prireikė 2,3 mln. eurų.

REKLAMA

Šiuo metu į šalies gydymo įstaigas jau yra pristatyta 108 tūkst. gripo vakcinos dozių. Per šiuos metus dar bus paskirstyta 136 650 tūkst. 

„Kiekvienais metais nupirktos gripo vakcinos į gydymo įstaigas pristatomos dalimis. Tai daroma dėl kelių priežasčių – gamintojas nepajėgus pristatyti vienu kartu viso nupirkto kiekio gripo vakcinos, ne visos gydymo įstaigos pajėgios sandėliuoti visą užsisakytą gripo vakcinos kiekį, nes vakcinos turi būti laikomos šaldytuve.

Praėjusiais ir ankstesniais metais gripo vakcinos į gydymo įstaigas taip pat buvo pristatomos dalimis, paskutinis vakcinos kiekis buvo pristatytas iki gruodžio vidurio.

REKLAMA

Skiepijimo organizavimu užsiima pačios gydymo įstaigos. Kai kurios baigė joms pristatytą vakcinų kiekį ir laukia, kada bus pristatytas likęs kiekis, kitos – sėkmingai skiepija toliau. Apie tai reikėtų teirautis gydymo įstaigoje, kurioje gyventojas yra prisirašęs, registratūroje“, – apie dabartinę situaciją pasakojo VLK centralizuotai apmokamų vaistų skyriaus patarėja Agnė Dmitrijevaitė

Ekspertė perspėja, jog jeigu poliklinika vis dar laukia likusios vakcinos partijos, gyventojams jos taip pat reikėtų palaukti ir konkretų skiepijimo laiką derinti su šeimos gydytoju individualiai.

A. Dmitrijevaitė patvirtina, jog likusi dalis vakcinos gydymo įstaigas turėtų pasiekti lapkričio antroje pusėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

PSDF lėšomis apmokama gripo vakcina skirta tiems asmenims,  kurie turi teisę būti skiepijami nemokamai.

Šiuo metu Lietuvoje nemokamai nuo gripo skiepijami vyresni nei 65 metų žmonės ir bet kurio amžiaus sergantieji lėtinėmis ligomis (onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų, ir kt.), nėščios moterys, taip pat gyvenantieji globos ir slaugos įstaigose bei medicinos darbuotojai, kuriems tikimybė užsikrėsti gripu ypač padidėja bendraujant su sergančiais žmonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų