REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilkaviškio rajono Virbalio miestelio gyventoja Vilija Abraitienė negali sulaikyti ašarų – suirutė gydymo įstaigose visiems laikams iš jos atėmė mylimą vyrą Arūną. Vyras skundėsi, kad jaučia infarkto simptomus, tačiau gydytojai atsisakė vyrą priimti į ligoninę, kol jis nesužinojo koronaviruso testo atsakymo. Tačiau vos 51-erių Arūnas rezultato bei reikiamo gydymo taip ir nesulaukė. Tragedija pasibaigusia situacija domėjosi laidos „Karštai su tv3.lt“ žurnalistai.

Vilkaviškio rajono Virbalio miestelio gyventoja Vilija Abraitienė negali sulaikyti ašarų – suirutė gydymo įstaigose visiems laikams iš jos atėmė mylimą vyrą Arūną. Vyras skundėsi, kad jaučia infarkto simptomus, tačiau gydytojai atsisakė vyrą priimti į ligoninę, kol jis nesužinojo koronaviruso testo atsakymo. Tačiau vos 51-erių Arūnas rezultato bei reikiamo gydymo taip ir nesulaukė. Tragedija pasibaigusia situacija domėjosi laidos „Karštai su tv3.lt“ žurnalistai.

REKLAMA

„Nevežė, nes karantinas. Sakė, kad negali vežti, nes uždarytos durys ir mūsų neįleis. <...> Ranka, krūtinę sakiau, kad plešia, viską išsakėm, ką galėjome, bet niekas niekas...“, – ašarų neslėpdama akistatą su greitosios pagalbos medikais prisiminė Vilija Abraitienė.

51-erių Arūnas vieną dieną ėmė skųstis keistais skausmais.

„Parlėkęs iš lauko sako, kad skrandį skauda. Tai nuo to skrandžio vaistų išgėrė. Paskui sako, kad skausmas lyg į ranką eina, lyg ir į krūtinę. Tai iškviečiau tą greitukę, atvažiavo felčerė, pamatavo spaudimą, pamatavo deguonį, rašė kažką į tą kompiuterį. Paskui sakau, kad reikia pas kardiologą dėl kalio trūkumo, o ji man pasakė valgyti bananus ir razinas“, – pasakojo Vilija.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj apžiūros – antibiotikai

Nors vyras skundėsi širdies skausmais, medikams svarbesnis pasirodė dėl Covid-19 pandemijos išleistas sveikatos apsaugos ministro įsakymas nieko neįsileisti.

REKLAMA

„Telefonu paskambino. Kadangi uždaryta ambulatorija, nieko neįsileidžiam. Toks buvo įsakymas ministro, todėl aš negalėjau jo apžiūrėti ir įsileisti“, – teigė mirusio vyro šeimos gydytojas Tomas Gudelis.

Apžiūrėtam greitosios pagalbos medikų Arūnui teko kreiptis pas šeimos gydytoją. Tačiau tam, kad patektų pas savo daktarą, vyras prieš tai privalėjo pasidaryti Covid-19 testą.

„Į ligoninę nepriėmė, nevežė, o paskui laukė testo. Vėliau jau nešaukėm mes tos greitukės, nes kol testo nėra sakė nevažiuoti“, – pasakojo Vilija.

REKLAMA
REKLAMA

Vietoj to, kad būtų apžiūrėtas gydytojo kardiologo, Arūnas gavo antibiotikų.

„Nuotoliniu būdu nematant paciento man labai sunku pasakyti. Parašiau tuos antibiotikus ir viskas“, – sakė šeimos gydytojas ir pridūrė, kad tyrimai, galintys parodyti infarktą, Arūnui nebuvo atlikti.

Covid-19 testo rezultato nesulaukė

Arūno žmona Vilija tikėjosi, kad medikai imsis jos vyro gydymo po koronaviruso testo.

„Į karštąją liniją skambinau penktadienį, šeštadienį, sakė į telefoną ateis, sekmadienį, pirmadienį. Paskui skambinau į Kauno centrą, davė numerį, bet ir ten nieko“, – pasakojo Vilija.

Arūnas net penkias dienas laukė testo rezultato, bet jo taip ir nesulaukė – vyras mirė.

„Jis žiūri į mane, o aš sakau, kas yra. Na, ir supratau, kad jau viskas – visa dešinė pusė mėlyna. Aš jį dar purčiau, bet nieko – ten jau nieko neišpurtysi. Jeigu būtų gydytojas pažiūrėjęs gerai į ekraną, būtų matęs, kad trombai kemša širdies kraujagysles“, – verkdama pasakojo Vilija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikai nesusikalbėjo

Šiandien aiškėja galimas medikų aplaidumas ir nesusikalbėjimas, kainavęs pusamžio vyro gyvybę.

„Žmogus nesiskundė skausmais. Jis tik skundėsi karščiavimu. Kardiograma nebuvo daryta. Tiesiog nebuvo reikalingumo pagal viską“, – aiškino Vilkaviškio pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Danguolė Almonaitienė.

„Greitoji, pasirodo, buvo ir kardiogramą rašiusi, ir žiūrėjusi. Aišku, ten felčerė kardiogramą tik užrašo, ji neprivalo jos interpretuoti“, – su centro vadovės aiškinimu nesutiko Arūno šeimos gydytojas.

Šioje tragedija pasibaigusioje istorijoje dalyvavę medikai sutinka, kad padaryta buvo greičiausiai ne viskas, kas buvo privaloma. Tačiau, kaip sakoma, ko nepadaro medikas, tą visiems laikams paslepia žemelė.

REKLAMA

„Visiškai nenormalu, bet tokia tvarka buvo tada. Bet mes neturėjome net jokių apsaugų“, – sakė šeimos gydytojas.

„Jeigu būdavo reikalingumas, tai visąlaik turėdavo patekti pas šeimos gydytoją, jeigu, aišku, nebūdavo Covid-19 nustatyta“, – toliau aiškino Vilkaviškio pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Danguolė Almonaitienė.

Veryga: „Užuojauta šeimai“ 

Našle likusi ponia Vilija iki šiol neranda atsakymo, kodėl šiandien medikams svarbiausia vienintelė liga – koronavirusas. O jeigu turi kitų ligų, tai esi nuo jų nebegydomas.

„Galiu ministrui pasakyti, kad tokius įstatymus įveda, kad uždraudžia į ligonines priimti. Aš nesuprantu šito. Žmogaus gyvybė – lygiai nulis. Koronavirusas svarbiau“, – teigė Vilija.

REKLAMA

Tuo metu laidoje „Karštai su tv3.lt“ Vilijos istoriją išgirdęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga labai apgailestavo.

„Pirmiausia, tai užuojauta šeimai. Kai įvyksta tokia nelaimė, tai gali suprasti žmones ir jų skausmą. Bet aš šitos situacijos nesiečiau su jokiu Covid-19. Nes bent jau iš to, kas čia yra pasakojama, iš tų simptomų, kurie buvo nupasakoti, tai yra tipiški besivystančio infarkto simptomai.

Tokie pacientai turi būti gabenami ne į jokias ambulatorijas, kurios ten uždarytos, neuždarytos, o į vadinamas klasterines ligonines, kuriose yra daroma koronarografija, nustatoma, ar širdies kraujagyslės užsikimšusios, laikas skaičiuojamas minutėmis nuo iškvietimo iki atvežimo, iki kol atstatoma kraujotaka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai šiaip tai yra ne Covid-19, bet sistemos klaidų tam tikrų ir trikdžių, kurie iki šiol išlieka, iliustracija. Jų, deja, yra ir su ta pačia greitąja pagalba visokių būna istorijų, kurios nedaro garbės sistemai“, – laidoje aiškino Aurelijus Veryga.

Visą vyro netekusios Vilijos pasakojimą pamatykite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Karštai su tv3.lt“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų