REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje – naujas COVID-19 atvejų rekordas: per parą patvirtintas net 281 susirgimas. Nerami žinia ir dėl užimtų covidinių lovų – šiuo metu jų užimtumas siekia beveik 50 proc. tai reiškia, kad gerokai artėjama prie ribos, kada gali būti įvesti gydymo įstaigų veiklos ribojimai.

Lietuvoje – naujas COVID-19 atvejų rekordas: per parą patvirtintas net 281 susirgimas. Nerami žinia ir dėl užimtų covidinių lovų – šiuo metu jų užimtumas siekia beveik 50 proc. tai reiškia, kad gerokai artėjama prie ribos, kada gali būti įvesti gydymo įstaigų veiklos ribojimai.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, šiuo metu ligoninėse gydomi 199 COVID-19 sergantis asmenys. Primename, kad dar savaitės pradžioje tokių asmenų būta vos 105. 

19 sergančiųjų šiuo metui yra gydomi reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma 9 pacientams, su deguonies kaukėmis gydoma 80 asmenų.

Kaip anksčiau pranešta, pagrindinėse penkiose šalies ligoninėse (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje) COVID-19 pacientams yra rezervuota 401 lova.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi šiuo metu užimtų lovų skaičius siekia 49,6 proc. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga yra pabrėžęs, kad pasiekus 70 proc. ribą jau būtų pretekstas kalbėti apie tam tikrus pasikeitimus dėl gydymo įstaigų.

REKLAMA

„Esant 70 proc. užsidegtų vadinamas geltonas šviesoforo signalas ir tai būtų ženklas pergalvoti procesus dėl planinių paslaugų teikimo stacionaruose", – sakė jis.

Gali apsispręsti pačios savivaldybės

Kartu jis priminė, kad dėl ambulatorinių paslaugų ribojimo gali apsispręsti pačios savivaldybės. 

„Jei kalbame apie ambulatorines paslaugas, tai labiau stebime sergamumo rodiklius savivaldybėse. Ir kuomet gali įsijungti tam tikri paslaugų ribojimo mechanizmai, tai jei šalies rodikliui viršijus 50, savivaldybė viršija 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tuomet gali įsijungti planinių paslaugų ribojimas.

REKLAMA
REKLAMA

Ir jeigu savivaldybėje yra nuo 300–500 atvejų, tai pati savivaldybė gali priimti sprendimus, reikia ar nereikia kažkokius apribojimus taikyti. Bet kol kas tokių savivaldybių yra nedaug, tad tikrai nereikėtų nuogąstauti“, – aiškino sveikatos apsaugos ministras.

Visgi dar kiek anksčiau A. Veryga akcentavo, kad sveikatos paslaugų stabdymas bus paskutinė priemonė. 

„Pirmiausia bus diegiamos kitos priemonės, kurios gali apriboti kažkokias veiklas, bet niekas nepradės nuo sveikatos priežiūros paslaugų, ypač planinių ar kitų stabdymo“, – kalbėjo jis.

Didžiausias lovų užimtumas – sostinėje

Šios dienos duomenimis, bendrai šiuo metu iš 17 401 stacionarinių lovų 10 948 yra užimtos. Iš 634 reanimacijos lovų užimta 365.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat iš turimų 573 dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų užimta 190. Tik devyniems iš jų ji reikalinga dėl COVID-19. 

Su deguonies kaukėmis iš viso lovų turime 5488, užimtų šiuo metu – 2036.

Vertinant konkrečiai pagal apskritis, didžiausias stacionarinių lovų užimtumas yra Vilniuje: 3575 lovos iš esamų 5293, iš jų 151– reanimacinės. Sostinės gydymo įstaigose 100 lovų užimta su DPV aparatais, 828 – su deguonimi.

Kauno teritorinių ligonių kasų (TLK) duomenimis, yra užimta 2755 stacionaro lovų iš 4241 (iš užimtų 103 reanimacinės.)

Klaipėdos TLK informuoja, kad šiuo metu užimtos 1897 lovų stacionare iš 3318, Šiauliuose tokių lovų 1096 (iš 2013), Panevėžio apskrityje – 1625 (iš 2536).

REKLAMA

Guldys tiek, kiek reikės

Vis dėlto Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas Vinsas Janušonis tikina, kad dažnai neteisingai traktuojamas tas rezervas.

„Jis svarbus buvo, kad kiek mes užsidarę galėtumėm priimti covidinių ligonių ir izoliaciniame skyriuje. Tai esame užsidarę 98 lovas, kurios neveikė dėl Covid'o. Bet kiek reikės, tiek ir bus guldoma, čia nieko nepadarysi“, – sakė įstaigos vadovas.

Naujienų portalas tv3.lt primena rašęs apie tai, kai kurios COVID-19 paskirtos ligoninės jau artėja šalia „raudonos ribos“, kada covidinius pacientus turės guldyti į kitą įstaigą.

Vaizdai, kaip atliekamas Covid-19 tyrimas – video reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų