REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais Vėlinės laukia kitokios nei įprasta. 2020 metų lapkričio 2 diena paskelbta nedarbo diena, todėl Lietuvos gyventojai turės dar vieną ilgąjį savaitgalį. 

Šiais metais Vėlinės laukia kitokios nei įprasta. 2020 metų lapkričio 2 diena paskelbta nedarbo diena, todėl Lietuvos gyventojai turės dar vieną ilgąjį savaitgalį. 

REKLAMA

Lapkričio 1-oji – Visų šventųjų diena – jau seniai yra nedarbo diena, tačiau šiais metais ji bus sekmadienį. Kadangi nuo 2020-ųjų ir lapkričio 2-oji yra nedarbo diena, gyventojai vis tiek turės ilgąjį savaitgalį, kuris truks nuo šeštadienio iki pirmadienio imtinai. 

Sprendimas priimtas 2019 metais

Vėlinės kaip nedarbo diena įteisintos jau 2019 metais, kai Seimas priėmė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narių pateiktą Darbo kodekso pataisą.

„2006 m. Lietuva ratifikavo UNESCO Nematerialaus kultūros paveldo konvenciją, pagal kurią būtent Vėlinės turėtų susilaukti išskirtinio statuso – kaip ypatingu savitumu ir gyvybingumu pasižyminti mirusiųjų pagerbimo tradicinė šventė.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų valstybė yra atsakinga už jos išsaugojimą, todėl turėtų sudaryti sąlygas žmonėms puoselėti senąsias šventės tradicijas. Vėlines į ne darbo dienų sąrašą siūlė įtraukti ir Etninės kultūros globos taryba“, – pranešime spaudai pažymi pasiūlymo iniciatoriai.

REKLAMA

Aiškinamajame rašte iniciatoriai teigė, kad Vėlinės turi būti nedarbo diena, kadangi kitu atveju yra užkertamas kelias Lietuvos žmonėms būtent lapkričio 2 dieną aplankyti artimųjų žmonių kapus.

„Į vieną dieną sujungtos dvi šventės praranda savo tikrąją prasmę ir paskirtį, tuo pačiu prarandama išskirtinė mirusiųjų pagerbimo tradicija“, – buvo skelbiama rašte. 

Per metus 5 ilgieji savaitgaliai

Kadangi nuo šių metų Vėlinės Lietuvoje yra nedarbo diena, gyventojai galėjo džiaugtis net penkiais ilgaisiais savaitgaliais. 

REKLAMA
REKLAMA

Pirmasis ilgasis savaitgalis buvo balandį, švenčiant Velykas, kadangi antroji Velykų diena buvo balandžio 13 d. – pirmadienį, todėl ši diena buvo laisva.

Ilguoju savaitgaliu galėjome džiaugtis gegužės 1-ąją, minit Tarptautinę darbo dieną, kuri buvo penktadienį.

Liepos 6-oji – Karaliaus Mindaugo karūnavimo diena šiais metais buvo pirmadienį, todėl taip pat gyventojai turėjo tris laisvas dienas iš eilės.

Gyventojų laukia dar du ilgieji savaitgaliai. Kaip minėta, tris laisvas dienas turėsime lapkričio pradžioje, o ilgiausias 2020-ųjų metų savaitgalis bus kalėdiniu laikotarpiu – galėsime džiaugtis keturiomis laisvomis dienomis.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso yra paskelbta 13 valstybės švenčių, dalis jų švenčiamos sekmadieniais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų