REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Netoli Lietuvos sienos kylant Astravo atominei elektrinei ir baiminantis galimos branduolinės nelaimės ne taip seniai ne tik surengti specialūs mokymai, bet ir pagaliau sulaukta jodo tablečių. Vis dėlto specialistai įspėja, kad ne visiems jas reikėtų skubėti vartoti „stačia galva“.

Netoli Lietuvos sienos kylant Astravo atominei elektrinei ir baiminantis galimos branduolinės nelaimės ne taip seniai ne tik surengti specialūs mokymai, bet ir pagaliau sulaukta jodo tablečių. Vis dėlto specialistai įspėja, kad ne visiems jas reikėtų skubėti vartoti „stačia galva“.

REKLAMA

Įvykus branduolinei nelaimei ir į orą pasklidus daug radioaktyviojo jodo, kalio jodido tabletės padėtų neigiamam poveikiui „užbėgti už akių“, mat taip skydliaukė pasotinama jodo ir jo nebeima iš išorės.

Tačiau gyventojams kilo klausimų, ar šias tabletes reiktų vartoti visų amžiaus grupių asmenims, mat yra pastebėta, kad radioaktyvaus jodo poveikis vyresniems nei 40 metų asmenims nėra toks pavojingas.

Žinoti savo būklę rizikas

VUL Santaros klinikų Endokrinologijos centro gydytojo endokrinologo prof. Vaidoto Urbanavičiaus teigimu, jei žmogus yra vyresnis, bet sveikas ir neturi papildomų rizikų, jokių priežasčių, kodėl jam neturėtų būti skirtos jodo tabletės, nematantis.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi kartu jis patvirtino, kad „nerti stačia galva“ ir visiems be išimties vartoti jodo tabletes nereikėtų. 

„Yra bendros Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijos, kad reikalingas gyventojų atsargumas ir galimas naudos ir rizikos pasvėrimas. Kai kuriais atvejais jodo tablečių vartojimo nauda gali būti mažesnė nei rizika“, – sakė jis.

REKLAMA

Jis priminė, kad kalio jodido tabletės savo sudėtyje turi daug jodo ir tam tikrai žmonių kategorijai didesnis jo kiekis gali sukelti tam tikrą riziką. 

„Galbūt absoliučių kontraindikacijų išskirti negalėtume, bet jei žinoma alergija jodui, tikrai tokiu atveju reikėtų nevartoti, nors tai ir retai pasitaiko.

Tačiau su amžiumi auga gretutinių, lėtinių ligų skaičius, daugėja žmonių, sergančių skydliaukės ligomis. Taigi yra tam tikras amžiaus akumuliacinis poveikis.

Taigi tie asmenys, kurie jau per savo gyvenimą yra vartoję pernelyg daug jodo savo sudėtyje turinčių preparatų (pavyzdžiui, sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis) ir patyrę jo vartojimo pasekmes, jiems aišku, ko gero, reikėtų susilaikyti arba pasitarti su gydytoju dėl pasekmių“, – dėstė profesorius.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad didžiausia problema, kad didesnis jodo kiekis sukelia skydliaukės veiklos suaktyvėjimą. Didesnės jodo dozės gali ir slopinti skydliaukės veiklą, tačiau, gydytojo teigimu, tai nėra taip pavojinga.

„Taigi paprasčiausiai vertėtų žinoti savo būklę ir galimas rizikas. Dėl to geriausia pasitarti su gydytoju. Bet svarbu, kad žmonėms iš anksto turėtų tokia informacija būti žinoma“, – sakė jis.

Kai jodo perteklius pražudo

Modeliuojant branduolinė nelaimės galimybę šeimos gydytoja Justė Latauskienė visgi pabrėžė, kad gavusi labai didelę radioktyvaus jodo skydliaukė žūtų (medicinoje tam tikras radioktyvus jodas būtent naudojamas kai kuriais atvejais suardyti sergančiam ir pavojingam skydliaukės ar jo kilmės audiniui). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Be skydliaukės gaminamo hormono žmogui vystosi specifinė koma ir jis miršta (laimei, pakaitinį jį galima gerti, nereikia jo leistis, kaip, pvz., insulino). Jeigu žūdama skydliaukė nužudo prie jos prilipusias prieskydines liaukutes, mirtis ištikti gali per kelias valandas. Ir ji nėra maloni. Nebent jei reaktorių matote per langą, tai tokio radioktyvaus jodo gavimo tikimybė yra maža“, – sakė ji.

Anot gydytojos, niekas nėra atlikęs eksperimentų, kad galėtų paskaičiuoti kaip radioktyvaus jodo patekimas ir kiek sukeltų skydliaukės vėžių. 

„Bet po Černobylio vaikai (čia kalbame apie vaikus iki 4 metų amžiaus), negavę jodo profilaktikos, per ateinančius penkerius metus skydliaukės vėžiu sirgo apie 60 kartų dažniau nei vaikai ne iš Černobylio. 

REKLAMA

Kuo vyresnis žmogus buvo, tuo tas dažnumas vėliau buvo mažesnis ir „su atsarga“, nubrėžta iki 40-ies metų ribos, kai, panašu, kad jodo profilaktika neatsiperka. Nes išgerti tiek jodo, o išliekant radioktyviam jodui aplinkoje – ir ne vieną kartą, nėra nekaltas dalykas. 

Tai gali sukelti tolimesnį skydliaukės „išsibalansavimą“, kaip visi vaistai – alerginę reakciją, o dažniausiai sukelia šiokį tokį odos, ypač veido patinimą, gali komplikuotis iki rimtos angioedemos, kūno niežulį ir paleisti vidurius. Deja, bet prie tam tikrų būklių jodo profilaktika negalima (pvz., Duhringo dermatito), bet, jei jas turite, greičiausiai žinosite“, – dėstė J. Latauskienė.

REKLAMA

Vyresniems nei 40-ies jodo tablečių nereikia?

Klausiama, ką daryti tiems, kurie vyresni nei 40 metų, ir nutikus tokiai nelaimei visi aplinkui gertų jodą, gydytoja atsako paprastai.

„Kaip tai ką daryti? Džiaugtis, kad galbūt amžiaus nulemtas skydliaukės metabolizmas pasaugos ir nuo vėžio daug geriau, nei tas jodas galbūt saugos visus tuos mažylius, kurie dar mokosi kalbėti, nes čia jiems daugiausia skirta, dėl to kai kuri jodas ir yra lašiukais, ne tabletėmis. 

Teoriškai, kadangi niekada nežinai kokio biologinio, o ne chronologinio amžiaus yra žmogus, tai matyt, turint pakankamai tablečių, galima būtų gerti ir po 40 metų. Visgi, rekomendacijos tėra rekomendacijos, ne Dievo įsakymai“, – yra pastebėjusi specialistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Urbanavičius pritarė, kad jei ir vyresnis nei 40 metų asmuo yra sveikas, neturi rizikų, tai nėra priežastis tokių tablečių jam neskirti.

Visgi paklaustas, ar vyresniems radioaktyvus jodas turi mažiau neigiamų pasekmių, jis su tuo iš dalies sutiko.

„Viena, kaip jau minėta, su amžiumi atsiranda gretutinių problemų, tad reikėtų išskirti tas grupes ir ne visiems iš eilės duoti.

Kitas dalykas, kad jaunas žmogus gyvens ilgiau nei vyresnis, taigi jaunesniam akumuliacinis radiacijos poveikis padarys daugiau žalos“, – sakė jis.

Savo ruožtu profesorius V. Urbanavičius kartu atkreipė dėmesį, kad įvykus branduolinei nelaimei pavojų žmonių sveikatai keltų ne tik radioaktyvus jodas.

REKLAMA

„Jis, aišku, pavojingas, bet tuo metu yra išskiriama daugybė kitų izotopų, tai tik vienas fragmentas iš visos atominės avarijos metu išskiriamos paletės“

Atgabenta 4 milijonai tablečių

Portalas tv3.lt primena, kad neseniai Sveikatos apsaugos ministerija pasigyrė, kad pagaliau sulaukta 4 mln. jodo tablečių siunta. Netrukus ji turėtų būti išdalinta Vilniaus ir kitų artimu spinduliu nuo elektrinės esančių rajonų gyventojams.

Pasak Vilniaus savivaldybės Civilinės saugos skyriaus specialistų, vienas geriausių būdų jas dalinti –per vaistines pagal kiekvienam gyventojui išrašytą elektroninį receptą

„Ministerijai buvo pateiktas poreikis, kiek Vilniaus mieste yra gyventojų, taip pat jų pasiskirstymas pagal amžiaus grupes. Ministerija praneš savivaldybėms, koks kiekis skirtas miestiečiams, koks jų galiojimas, koks kiekis skiriamas kiekvienai amžiaus grupei. Gavus tabletes, jas bus galima dalinti gyventojams. 

REKLAMA

Sostinės savivaldybė jau ėmėsi iniciatyvos ir pasiūlė sprendimą, kaip galima būtų jas padalinti: Savivaldybė raštu kreipėsi į LR Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydama svarstyti galimybę kalio jodido preparatus dalinti per vaistines pagal kiekvienam gyventojui išrašytą elektroninį receptą“, – situaciją dėl jodo tablečių komentavo Vilniaus miesto savivaldybė.

Siekiant išvengti sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų darbo krūvio padidėjimo dėl elektroninių receptų išrašymo, manoma, kad tinkamiausias kalio jodido preparatų dalijimo būdas būtų per elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą (toliau - ESPBI IS) sukuriant elektroninį receptą visiems gyventojams, kurio pagrindu atitinkamą preparato kiekį nemokamai bus galima pasiimti atvykus į šiuos preparatus dalinti sutikusias vaistines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sostinės savivaldybės sveikatos skyriaus specialistai jau kreipėsi į ministeriją, prašydami organizuoti elektroninio recepto sukūrimą per ESPBI IS. Darbo grupė kreipėsi į Vilniaus mieste veiklą vykdančias vaistines, kurios mielai sutiko dalyvauti kalio jodido preparato dalijimo procese“, – rašoma portalui atsiųstame atsakyme.

Prieš kelias savaites keltas ir jodo tablečių galiojimo laikas – ar jis nesibaigs greičiau, nei jų galėtų prireikti. Tačiau iškėlus šį klausimą Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje buvo pabrėžta, kad branduolinės nelaimės pavojus praktiškai yra „čia ir dabar“, vos pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų