REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikė naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo šalyje suvaldymą.

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras, Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga pateikė naujausią informaciją apie koronaviruso plitimo šalyje suvaldymą.

REKLAMA

Naujausiais duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 649 koronaviruso atvejai. Per paskutinę parą patvirtinti 68 nauji koronaviruso atvejai. Nuo koronaviruso iki šiol mirė 8 asmenys. Pasveikusiais laikomi 7 žmonės. 

„Šiuo metu stacionare yra gydomi 125 asmenys, 10 iš jų – reanimacijoje su deguonimi, 4 yra reanimacijoje su dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatu. 34 pacientai yra su deguonies kaukėmis ne reanimacijoje", – pranešė ministras.

253 medikų šiuo metu yra karantine dėl COVID-19 infekcijos.

Rekordiškai daug tyrimų

Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad per paskutinę parą buvo ištirti 2444 mėginiai, o iki šiol nuo pandemijos pradžios atlikta 15635 tyrimai. Ministras pabrėžė, kad per praėjusią parą atliktas rekordiškas tyrimų skaičius – 2250.

REKLAMA
REKLAMA

Kviečiame žiūrėti tiesioginės transliacijos įrašą:

A. Veryga spaudos konferencijoje ragino gyventojus būti kantriais ir suprasti, kad tyrimų atsakymų neretai reikia palaukti dėl objektyvių priežasčių.

REKLAMA

„Laboratorijos turi ribotas fizines galimybes, kiek vienu metu gali užkrauti mėginių ir kiek tyrimų gali būti atlikta per parą. Tyrimų paimama vis daugiau ir daugiau, laboratorijoms reikia laiko prisitaikyti, ir darbuotojus tenka pritaikyti“, – kalbėjo A. Veryga.

Kartu jis priminė, kad šiuo metu į Nacionalinę laboratoriją yra diegiama papildoma įranga. Tą pabaigus daryti per parą papildomai bus galima ištirti apie 1000 mėginių. 

Svarstys išėjimo iš karantino planą

Paklaustas, kaip vertina gydytojų, taip pat ir premjero pastebėjimus apie galimą karantino švelninimą, A. Veryga sutiko, kad tokio plano reikia, tačiau viskas turi būti labai apgalvota.

REKLAMA
REKLAMA

„Apie konkrečių priemonių sumažinimą dar negalėtume kalbėti, nes turime atvejų augimą. Bet kas yra tiesa, mes turime ruoštis, kaip išeidinėsime iš karantino situacijos ir turime pradėti galvoti, kokiomis aplinkybėmis gyventojai galėtų būti plačiau išleidžiami, atgaivinant tam tikras pardavimo vietas, galbūt viešojo maitinimo įstaigas numatant tam tikras sąlygas.

Bet kol tai nėra aptarta su infektologais, epidemiologais, ką būtų saugu daryti, nedrįsčiau kalbėti nei apie konkrečias priemones, nei terminus. Tačiau tam tikrai ruošimės, galvosime, kokių priemonių ėmusis būtų galima galvoti, kaip gyventojai galėtų laisviau išeiti į gatvę, atgaivinti kai kuriuos verslus ir kaip atidaryti vietas, kur žmonėms reikia įsigyti tam tikrų dalykų. Tačiau dar nėra praminga kalbėti apie švelninimo priemones“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, jei būtų apsispręsta taikyti tokias priemones, jos turėtų būti labai pasvertos ir būtų imtasi tik tokių, kurios nedidintų viruso plitimo rizikos.

„Pafantazuoti visada galima, pažiūrėti, ką taikė kitos šalys. Galbūt būtų galima kalbėti apie temperatūros matavimą atėjusiems į įstaigą, prievolę dėvėti apsaugos priemones – nosies ir burnos apsaugos priemonę, pirštines, dezinfekuoti rankas, galbūt panaudoti tam tikras mobilias aplikacijas siekiant nustatyti kontaktus ir pan. Yra labai daug priemonių, kurias, neabejoju, sudėliosime kartu su ekspertais į vieną visumą, apibendrinsime ir nuspręsime, ką galima ir ko ne daryti“, – sakė jis.

REKLAMA

Įspėjo dėl sukčių

Apklausos rodo, kad gyventojams labiausiai trūksta informacijos apie paramą nuo krizės nukentėjusiems bei informacijos apie vaistus, kurie gali apsisaugoti nuo viruso. Ekspertai nuogąstauja, kad tai yra palanki terpė apgavikams, siūlantiems žmonėms esą gydančias priemones.

Paklaustas, ar žadam imtis kokių žingsnių, A. Veryga pabrėžė, kad pagalba nukentėjusiems nuo krizės nėra pagrindinė Sveikatos apsaugos ministerijos kompetencija, tačiau sakė, kad informacija bus perduota atsakingoms institucijoms.

Ministras ragino būti atidiems ir nepakliūti į sukčiautojų rankas dėl siūlomų vaistų nuo COVID-19.

„Nereiktų skubėti pirkti vaistų, kurie, skelbiama, skirti koronaviruso gydymui. Net jei teoriškai toks vaistas būtų sukurtas, tai be medikų paskyrimo pats žmogus negalėtų spręsti, kaip jį vartoti, ne stai ne koks maisto papildas. Reikia būti budriems ir suvokti, kad jei tokie vaistai atsiras, tai pirmiausia sveikatos sistemoje“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA

Kartu komentuodamas sukčiavimo atvejus dėl parduodamų apsaugos priemonių – kaukių, respiratorių, ministras ragino geriau jau pasisiūti savo kaukę, nei rizikuoti prarasti pinigus, kuriuos gali būti labai sunku atgauti.  

„Noriu priminti, kad kaukių dėvėjimas yra rekomendacinio pobūdžio, uždengti burnai ir nosiai puikiai tinka ir šalikas, skarelė, namuose pasisiūta kaukė ir panašiai. Labai sveikintina, kad daug žmonių laikosi šių rekomendacijų", – kalbėjo A. Veryga.

Paklaustas, ar visais atvejais būtina saviizoliacija po neigiamo COVID-19 testo, ministras pabrėžė, kad neigiamas atsakymas dar nerodo, kad žmogus neserga.

„Noriu priminti, kad saviizoliacija, kuri priklauso grįžusiems iš užsienio ir turėjusiems kontaktą su sergančiais asmenimis. Jei tokiam asmeniui buvo atliktas tyrimas ir jis yra neigiamas, tai dar nereiškia, kad jis nebeturi izoliuotis, nes jei inkubacinis laikotarpis dar nepraėjęs ir simptomai nepasireiškė, tai gali nutikti vėliau“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sugriežtino karantino priemones

A. Veryga priminė, kad yra sugriežtintos karantino priemonės.

Lietuvoje nuo balandžio 4 d. stabdomi skrydžiai bei keltai į šalį grįžtantiems keleiviams (bet ne krovinių ir prekių tiekimas), išskyrus kelto maršrutą Kylis-Klaipėda-Kylis arba turint vidaus reikalų ministro ar jo įgalioto asmens leidimą. Skrydžiai keleiviams vežti vykdomi gavus Lietuvos transporto saugos administracijos išduotą leidimą.

Papildomi apribojimai pradedami taikyti ir į Lietuvą iš užsienio grįžtantiems tolimųjų reisų vairuotojams – jiems įvedama privaloma 14 dienų izoliacija nuo atvykimo į šalį dienos. 

„Taip pat primenu, kad karantino metu viešose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus tos pačios šeimos narius. Esant geram orui pastebėjus pramogaujančius ant vandens papildomas draudimas įvedamas ir plaukiojimui mažaisiais, asmeniniais, pramoginiais, sportiniais, tradiciniais laivais", – pabrėžė ministras.

REKLAMA

Nuo šiol šios pramogos leidžiamos tik ne didesnėms nei 2 žmonių grupėms, išskyrus artimiausius šeimos narius.

Galės būti draudžiama trumpalaikė nuoma

Kol šalyje galioja karantinas, atskiru savivaldybės sprendimu, gali būti draudžiama trumpalaikė patalpų ir butų nuoma.

Valstybės ir savivaldybės biudžetinių įstaigų, taip pat sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams prastova galės būti skelbiama tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas bei būdus, t.y. jeigu karantino metu nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu ar darbuotojas nesutinka dirbti kito jam pasiūlyto darbo.

Ministras priminė, kad siekiant riboti užkrečiamųjų ligų plitimą, esant poreikiui sveikatos priežiūros specialistai ir kartu su jais dirbantis personalas laikinai galės būti perkeliami į kitą sveikatos priežiūros įstaigą arba laikinai keičiamos jų darbo funkcijos, užtikrinant tinkamą sveikatos priežiūros paslaugų organizavimą.

REKLAMA

Priduriama, kad didėjant asmens apsaugos priemonių – apsauginių akinių, skydelių ir kaukių, taip pat apsauginių drabužių, vienkartinių pirštinių – paklausai, įvedami šių prekių eksporto į trečiąsias šalis apribojamai.

Portalas tv3.lt primena, kad šiuo metu karantinas yra pratęstas iki balandžio 13 d.

Svarbiausia informacija apie koronavirusą

Koronavirusas yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Pagrindiniai jo simptomai yra panašūs į gripo: karščiavimas, kosulys, apsunkęs kvėpavimas ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais koronavirusai sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal kovo 28 d. atnaujintą apibrėžimą, nuo šiol įtariamas COVID infekcijos atvejis apibūdinamas taip: asmuo su ūmia kvėpavimo takų infekcija (staigiai prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus IR 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo ar gyveno teritorijose, kur vyksta COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) vietinis plitimas ar plitimas visuomenėje.

ARBA 

Asmuo su ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomais IR buvęs artimame sąlytyje su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atveju. Be įtariamų atvejų laboratoriniai tyrimai dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekami ir šioms tiriamųjų asmenų kategorijoms (šios kategorijos asmenys yra tiriami dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriškai ir tik patvirtinus atvejį apie jį yra pranešama ir pradedamos taikyti atvejo valdymo priemonės):

REKLAMA

1) Asmuo su sunkia ūmia kvėpavimo takų infekcija (karščiavimas ir bent vienas kvėpavimo takų ligos simptomų – kosulys, apsunkintas kvėpavimas) IR kuriam būtina hospitalizacija IR nėra nustatyta kitos etiologinės priežasties, kuri paaiškintų šiuos simptomus.

2) Sveikatos priežiūros specialistai.

3) Kiti asmenys, kuriems pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai. Tikėtinu atveju laikoma: toks atvejis, kurio tyrimas dėl 2019-nCoV yra neaiškus arba kurio tyrimai buvo teigiami atlikus pan-coronavirus vertinimą. Patvirtintas atvejis yra asmuo, kuriam laboratorijoje patvirtinta COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), nepriklausomai nuo klinikos ir simptomų.

REKLAMA

SAM įsakymas numato, kad visiems į šalį iš užsienio grįžtantiems asmenims privalomas 14 dienų karantinas.

Tuo atveju, jei per 14-likos dienų izoliavimosi laikotarpį ligos simptomai neišsivysto, žmogus laikomas sveiku ir gali grįžti į įprastą gyvenimą.

Specifinio gydymo nuo naujojo koronaviruso sukeltos infekcijos nėra, taikomas tik simptominis gydymas. Susirgusieji gali būti visiškai išgydyti, priklausomai nuo jų sveikatos būklės bei nuo to, kada pradedamas taikyti gydymas.

Norint išvengti koronaviruso patariama laikytis bendrųjų higienos taisyklių: plauti rankas su muilu ir šiltu vandeniu, dezinfekuoti rankas, laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo etiketo, ne mažiau, kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti patalpas, kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius kambaryje (pvz., naktinius stalelius, lovų rėmus ir kitus miegamojo baldus).

REKLAMA
REKLAMA

Žmonėms, kurie dirba namuose nuotoliniu būdu ir vengia socialinių kontaktų, kad nesukeltų pavojaus savo sveikatai, patariama buvimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų atstumą apie 2 metrus (pvz., nuosavas kiemas, miškas, parkas ir pan.).

Čaplinskas: koronavirusas pavojingesnis vyresnio amžiaus žmonėms:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų