REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė antradienį paskelbė nurodymus, kad grįžtantieji bus privalomai vežami į viešbučius ir ten karantinuojami 14-ai dienų. Praėjus vos parai, trečiadienio vakare šie nurodymai buvo pakeisti, tad grįžę asmenys gali karantinuotis savo pasirinktose patalpose. Dėl šios priežasties vėlų trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė įrašas, kuriame moteris skundžiasi Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės veiksmais, siekiant suvaldyti iš užsienio grįžtančių lietuvių srautus.

Vyriausybė antradienį paskelbė nurodymus, kad grįžtantieji bus privalomai vežami į viešbučius ir ten karantinuojami 14-ai dienų. Praėjus vos parai, trečiadienio vakare šie nurodymai buvo pakeisti, tad grįžę asmenys gali karantinuotis savo pasirinktose patalpose. Dėl šios priežasties vėlų trečiadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodė įrašas, kuriame moteris skundžiasi Vilniaus miesto savivaldybės ir Vyriausybės veiksmais, siekiant suvaldyti iš užsienio grįžtančių lietuvių srautus.

REKLAMA

Naujų tvarkos pasikeitimų epicentre atsidūrė iš Ispanijos grįžtanti moteris ir jos šeima. Kaip rašoma feisbuko įraše, grįžtančios dukros karantinavimu moteris pradėjo rūpintis dar keletą dienų prieš grįžimą, tačiau, vos nusileidus lėktuvui, abi pusės liko nežinioje. Anot grįžusios moters mamos, neliko vietos, kur karantinuotis. 

„Sveiki, noriu pranešti, kad šiandien iš Ispanijos nusileidusio lėktuvo keleiviams nebuvo taikomos privalomos karantinavimo priemonės ir visi, o tai buvo pilnas lėktuvas, IŠSILAKSTĖ kas kur. Įsėdę į lėktuvą 12 val žmonės dar žinojo, kad jos bus taikomos, o nusileidus jų...nebeliko“, – rašė moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Oro uoste paaiškėjo, kad žadėtų karantinavimo viešbučių ir autobusų, kurie turėjo nugabenti visus keleivius į reikalingas vietas – neliko. Po trumpo patikrinimo jie buvo paleisti. Žmonės oro uoste liko nežinioje. 

REKLAMA

„Dukra pranešė, kad juos dalina į tris dalis ir po truputį...paleidinėja. Ką? Kaip? Juk turėjo būti autobusai, apgyvendinimas. Puolėme visur skambinti, Gerdai, nekeliama kiek beskambintume. Visuomenės sveikatos centrui, abu mobilūs nekeliami. Vilniaus sveikatos biurui, kur moteris iš viso sunkiai susigaudė apie ką kalba, nes jie atsakingi ‘’tik už punktus”.“

Moteriai pradėjus aiškintis situaciją, buvo patikinta, kad Vilniaus miesto savivaldybė viską išspręs po pusvalandžio, tačiau taip neįvyko ir saugia saviizoliacija žmonės turėjo rūpintis patys.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su įrašo autore, paaiškėjo, kad patys šeimos nariai grįžusiai moteriai suorganizavo kambarį atskirame viešbutyje be jokio maitinimo. Anot jos, juo skuba pasirūpinti patys.

„Apgyvendinome ją saugiame viešbutyje šalia oro uosto, kur įėjimas su kodu, tačiau ten nera jokio maisto tiekimo, tai dabar lekiame su lauknešėliais. Tris dienas organziavau, kad viskas vyktų kuo sklandžiau,mes ją ir susigrąžinome dėl garantuojamų karantinavimo vietų“, – tikino grįžusios moters mama.

Sureagavo Vilniaus miesto mero atstovas

Į moters pagalbos šauksmą trečiadienį vakare sureagavo ir Vilniaus miesto savivaldybės mero Remigijaus Šimašiaus patarėjas Karolis Žukauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas K. Žukauskas paaiškino keblios situacijos padėtį, teigdamas, kad Sveikatos apsaugos ministerija bei Vyriausybė jų iš anksto neperspėjo apie tai, kad žmonės nebus verčiami vykti į atskirą viešbutį 14 dienų nustatytam karantinui.

„Sveiki, pabandau paaiškinti. Užvakar SAM įvedė tvarką, kad visi grįžę karantinuojami privalomai, Vilniaus miesto savivaldybė prisitaikė per kelias valandas, ir nors ne tobulai, tačiau ją vakar vykdė. Žmonių skirstymą oro uoste atliko Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC, kuris priklauso SAM - Sveikatos apsaugos ministerijai).

Šiandien per jūsų minimą skrydį, kai nusileido keleiviai ir juos pasitiko NVSC ir savivaldybės žmonės, kažkodėl dėl tuo metu Vilniaus savivaldybei nežinomų priežasčių NVSC specialistai pradėjo paleidinėti keleivius namo karantinui. Todėl tuo metu iš savivaldybės žmonių niekas informacijos jums ir negalėjo suteikti, nes jos nežinojo.Vakare paaiškėjo daugiau informacijos.

REKLAMA

Kitaip tariant, Vyriausybė ar SAM nusprendė vėl pakeisti šią tvarką, ir nors parašo dar nepadėjo, ją pradėjo taikyti nuo pietų. Apie tai neįspėję savivaldybės, todėl ir mums buvo netikėtumas. Privalomojo karantino savivaldybės patalpose nebelieka - oro uoste paimamas COVID-19 mėginys, pasirašomas pasižadėjimas atlikti karantiną namų sąlygomis, ir asmuo paleidžiamas“, – rašė K. Žukauskas.

Mero patarėjas taip pat apgailestavo dėl šios situacijos ir pridūrė, kad dėl moters dukros karantinavimo vietos Vilniuje reikėtų susisiekti būtent su juo.

„Galiu atsiprašyti, kad dėl institucijų sprendimo likote be aiškios informacijos.Tikiuosi, dabar aiškiau.Jei reikia kokios pagalbos dėl dukros karantinavimo vietos Vilniuje, parašykite man“, – teigė savivaldybės atstovas K. Žukauskas.

REKLAMA

Ekstremalių situacijų operacijų centro atstovas, premjero patarėjas G.Surplys trečiadienį sakė, kad šiuo metu anksčiau paskelbta tvarka bus keičiama, tad žmonės galės keliauti namo. Tiesa, nesutikus su tokiomis sąlygomis, asmuo būtų izoliuojamas savivaldybės patalpose. 

„Skubu paaiškinti. Dėl situacijos Vilniaus oro uoste nusileidus lėktuvui iš Alikantės. Viskas gerai. Šiuo metu pasirašomas sprendimas dėl izoliacijos taisyklių modifikavimo. Kol kas parašo nėra, bet Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir savivaldybės jį jau vykdo, atsižvelgdami į žmonių prašymus. 

Nuo šiol grįžtantis iš užsienio žmogus galės 1. Priduoti mėginį dėl COVID-19, 2. Pasirašyti, kad karantinuosis (konkrečiu adresu), kad supranta, jog nesilaikant karantino, gresia atsakomybė, kad sutinka, jog pareigūnai stebėtu, ar yra namuose, 3. Važiuoti namo, laikydamasis visu reikalavimu. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu asmuo nesitiks su salygomis, bus izoliuojamas savivaldybės patalpose. Tai galios ir tiems, kurie jau buvo izoliuoti savivaldybiu patalpose“, – trečiadienį vakare rašė G. Surplys.

Kiek vėliau Sveikatos apsaugos ministerija išplatino pranešimą, kuriame pateikia visą informaciją apie pakeitimus.

Po šiandien vykusio Lietuvos Respublikos Vyriausybės koronaviruso sukeltos situacijos valdymo komiteto pasitarimo, kuriame buvo aptarta parvykusių piliečių izoliacijos tvarka, buvo parengti  Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimai, kuriais keičiama neseniai įsigaliojusi ir daug priekaištų iš savivaldybių sulaukusi tvarka, rašoma pranešime.

REKLAMA

Tad nuo šiol į Lietuvą grįžtantys žmonės, turintys tam sąlygas ir sutinkantys su keliamais reikalavimais, galės izoliuotis savo pasirinktose patalpose.

Tie, kurie nesutiks pasirašyti, jog laikysis izoliavimo reikalavimų, nėra Lietuvos piliečiai ar neturės tinkamų patalų, 14 dienų izoliaciją praleis savivaldybių parengtose patalpose.

Visi į Lietuvą grįžtantys žmonės bus tikrinami dėl koronaviruso infekcijos – pasienio kontrolės punktuose mobilios brigados paims jų nosiaryklės tepinėlius bei vėliau juos informuos apie turimų rezultatus.

Tiek transporto neturinčius iš užsienio grįžusius žmones, kuriems leista izoliuotis jų pasirinktoje vietoje, tiek tuos, kurie bus izoliuoti savivaldybės patalpose, į izoliacijos vietas turės parvežti savivaldybės transportas. 

REKLAMA

Savivaldybės izoliavimo vietos turės būti įrengiamos viešbučių, poilsio, socialinės ir kitos paskirties patalpose, kuriose galima užtikrinti kiekvienam asmeniui atskirą gyvenamąją patalpą su atskiru sanitariniu mazgu(nesant galimybių – vienas sanitarinis mazgas dviem kambariams). Žmonės kambariuose bus izoliuojami po vieną, šeimos galės apsistoti vienoje patalpoje.

Savivaldybių paruošos izoliavimo patalpos turi būti aprūpintos būtiniausiais baldais, inventoriumi, indais, valymo ir dezinfekcijos priemonėmis, buitinių atliekų surinkimo konteineriais, patalynės bei suterštų drabužių surinkimo talpomis, jei nebus galimybės juos skalbti;

Izoliuojamų žmonių kokybišku ir tinkamu maitinimu (taip pat ir turinčių specifinių poreikių, kaip pavyzdžiui, sergančių cukriniu diabetu, alergiškų ir pan.),  būtiniausių priemonių (vaistų, higienos prekių, drabužių) pristatymu ar perdavimu iš artimųjų taip pat turės pasirūpinti savivaldybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norintys geresnių sąlygų, nei gali pasiūlyti savivaldybė, galės jas gauti susimokėję, jei savivaldybė bus sudarius sutartį su viešbučiu ar kita apgyvendinimo įstaiga.

Jau esantys izoliacijoje, ją savo pasirinktoje vietoje galės toliau tęsti jei patalpos yra tam tinkamos ir žmonės yra pakankamai atskirti nuo kitų. Tam jie taip pat turės pasirašyti, kad sutinka izoliuotis ir laikytis reikalavimų, priešingu atveju jiems grės piniginė bauda. Savo pasirinktoje vietoje izoliavimą tęsti galės tik tie, kurie iki tol nebus pažeidę izoliavimo reikalavimų ir viešosios tvarkos.

Prieš žmonėms tęsiant izoliavimą pačių pasirinktoje vietoje, bus paimti jų tepinėliai tyrimams dėl koronaviruso infekcijos.

REKLAMA

Pokyčiai nustebino ir R. Šimašių

Tiesa, kiek anksčiau, dar prieš nusileidžiant lėktuvui iš Italijos į Lietuvą, apie išgirstus naujus pakeitimus, kuriuos žadėjo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, užsiminė ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Dar įdomiau tai, ką dabar išgirdau iš kolegų, dirbančių oro uoste - Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos 180 laipsnių pakeitė savo pozicijas ir naujai grįžusių keliautojų iš oro uosto nebesiunčia į viešbučius, o siunčia karantinuotis namo. Tai kol kas nepatvirtinta informacija, atnaujinsiu, kai tik žinosiu detales, bet jei tai tiesa - tai dar kartą parodo, kaip svarbu priimant bet kokius sprendimus iškart galvoti ir apie jų įgyvendinimą. Kitaip bet koks įstatymas tampa nerealiu nei savivaldybei, nei nacionalinei valdžiai“, – rašė socialinėje paskyorje R. Šimašius.

REKLAMA

Apie izoliavimo būtinybę kiek anksčiau kalbėjo tiek Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, tiek premjeras Saulius Skvernelis.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad šalyje yra įvestos karantino taisyklės. Iš užsienio grįžę lietuviai privalo karantinuotis 14-ai dienų. Viešose vietose žmonės privalo būriuotis grupelėmis, ne didesnėmis, kaip po 2 žmones. Rekomenduojama devėti veidą dengiančias kaukes ir pirštines. 

Trečiadienį Vyriausybė priėmė sprendimą karantiną šalyje pratęsti iki balandžio 13 d.

Už karantino nesilaikymą asmenims gresia bauda nuo 500 iki 1500 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1500 šimtų iki 6000 eurų.  

REKLAMA
REKLAMA

Už savivaldybių sprendimų nevykdymą asmenims gresia bauda nuo 250 iki 800 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 eurų iki 1500 šimtų eurų.

*

Ar Lietuvos medikai pasiruošę kovoti su koronavirusu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų