REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Drama Vokietijos-Lenkijos pasienyje: įstrigę lietuviai nesitraukia, skundžiasi vandens ir miego trūkumu (nuotr. stop kadras)

Ministerijos pasiūlymas pasienyje užstrigusiems lietuviams: pasakė, kaip grįžti į Lietuvą

Sulaukė prezidento Nausėdos skambučio

Pirmadienio pavakarę vis dar nepasiekus sutarimo su Lenkija dėl leidimo Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusiems lietuviams parvykti į Lietuvą, šie blokuoja kelią. Lietuviams siūloma keltis keltu, tačiau jie su tokiu siūlymu nesutinka. Užsienio reikalų ministras teigia, kad Lenkija nesutinka praleisti lengvųjų automobilių. Užsienio reikalų ministerija paviešino, kaip lietuviams grįžti namo.

8

Pirmadienio pavakarę vis dar nepasiekus sutarimo su Lenkija dėl leidimo Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusiems lietuviams parvykti į Lietuvą, šie blokuoja kelią. Lietuviams siūloma keltis keltu, tačiau jie su tokiu siūlymu nesutinka. Užsienio reikalų ministras teigia, kad Lenkija nesutinka praleisti lengvųjų automobilių. Užsienio reikalų ministerija paviešino, kaip lietuviams grįžti namo.

REKLAMA

Papildyta 23.15 val.

Užsienio reikalų ministerija: praleidžiami autobusai ir mikroautobusai

Pirmadienio vakarą Užsienio reikalų ministerija paviešino, kaip į Lietuvą grįžti pasienyje įstrigusiems lietuviams:

1) Per Lenkiją organizuotu konvojumi praleidžiami autobusai ir mikroautobusai – sienos kirtimas numatytas Świecko pasienio punkte, planuojama praleisti 6 konvojus (2-3 būtinieji sustojimai – maistui, kurui);

REKLAMA
REKLAMA

2) Lengvieji automobiliai per Lenkiją vykti negalės. Automobiliai turi vykti į Frankfurto prie Oderio centrinę geležinkelio stotį. Visi automobilių keleiviai (išskyrus vairuotoją) turi išlipti stotyje, kur jų nuo kovo 17 dienos, 7.30 val. ryto Vokietijos laiku lauks specialus traukinys (650 vietų). Traukinys iš Frankfurto prie Oderio (Frankfurt-an-der-Oder) centrinės geležinkelio stoties (Main Station) vyks į Kauną. Prioritetas bus teikiamas vaikams ir šeimoms. Pranešama, kad traukiniuose nebus maitinimo ir prašoma iš anksto pasirūpinti maistu. Traukinys važiuos per Lenkiją be sustojimų;

REKLAMA

3) Lengvieji automobiliai (be keleivių) turi atvykti į Sassnits (Zasnicas) jūrų uostą iki kovo 17 dienos 13 val. Vokietijos laiku,  kur jie bus plukdomi keltu į Klaipėdą (250 vietų automobiliams +250 vietų vairuotojams) (keleiviai turi likti Frankfurto prie Oderio centrinėje geležinkelio stotyje). Kelto išvykimas planuojamas tarp 15-18 val., kovo 17 dieną Kelionės trukmė – 18 val.;

4) Visiems kertantiems sieną bus vykdoma medicininė patikra. Į Lenkijos teritoriją bus įleidžiami tik asmenys, neturintys aiškių ligos simptomų.

REKLAMA
REKLAMA

Atvyko ginkluoti pareigūnai

Pasienyje esanti lietuvė padėtį transliuoja socialiniame tinkle „Facebook“. Pasienyje esantys žmonės skundžiasi, kad neturi vandens, galimybės nusiprausti, nemiegojo jau kelias paras ir nesulaukė pagalbos iš Lietuvos.

Lietuviai vienas kitą ragina nesitraukti ir toliau blokuoti kelią. Į pasienį atvykę Lietuvos diplomatai stengiasi derėtis su Lenkijos pareigūnais ir kelią blokuojančiais lietuviais. Vienas iš pasiūlymų – plaukti keltu iš Kylio, kuriame tilptų keli šimtai automobilių. Tačiau šis pasiūlymas susirinkusiųjų netenkina, jie klausė, kas jiems sumokės už degalus kelionei iki Kylio.

„Stovėsime, kol mūsų nepraleis“, – kalbėjo pasienyje stovinti lietuvė.

Lietuviai tvirtina, kad patikėjo valdžios pažadu, kad lietuviai galės konvojumi grįžti į Lietuvą, dėl to sugūžėjo į pasienį. Situacijai aštrėjant, pasienyje pasirodė apsiginklavę pareigūnai, pasiruošę malšinti riaušes. Lietuviai pasitraukė į Vokietijos teritoriją, tačiau kelio neatblokuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos pareigūnai pasienyje susirinkusiems lietuviams atnešė vandens.

„Atnešė lenkai vandens, lauksime, kas toliau bus“, – pasakojo vienas iš lietuvių.

Pasienyje su lietuviais esantis diplomatas pasakė, kad Lenkija gali po paros pakeisti sprendimą dėl automobilių nepraleidimo. Lietuviai tikino, kad lauks parą, kol galės pravažiuoti.

„Stovėsime, lauksime 24 valandas, kol sulauksime žinių“, – sakė padėtį pasienyje socialiniame tinkle transliuojanti lietuvė.

Diplomatas supažindino pasienyje esančius lietuvius su Užsienio reikalų ministerijos išplatintais pasiūlymais, kaip grįžti į Lietuvą. Tačiau šie pasiūlymai lietuvių neįtikino, prašė parodyti „štampus“. Su lietuviais bendraujantis diplomatas perskaitė premjero Sauliaus Skvernelio kreipimąsi.

REKLAMA

Pasienyje esantys lietuviai sulaukė prezidento Gitano Nausėdos skambučio. Prezidentas bandė įtikinti lietuvius grįžti namo jau suderėtais būdais: keltu ir traukiniu. G. Nausėdai pavyko įtikinti lietuvius pasinaudoti pasiūlytais grįžimo būdais.

Ministras: lenkai nesutinka praleisti lietuvių lengvųjų automobilių

Lenkija nesutinka Lietuvos link praleisti šiuo metu Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigusių lietuvių su lengvaisiais automobiliais, teigia Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Situacija tokia, kad po ilgų derybų su Lenkija paaiškėjo, kad jie kategoriškai nepraleis lengvųjų automobilių. Jie juos nori siųsti kitais keliais – dalį traukiniais, dalį keltu, bet pro sieną jie jų tikrai nepraleis“, – BNS pirmadienio vakarą sakė ministras.

REKLAMA

Pasak L. Linkevičiaus, iš Vokietijos ir Lenkijos pasienio pajudėjo pirmas iš autobusų ir mikroautobusų suformuotas konvojus.

„Pavyko susitarti, kad jie gali praleisti autobusus ir mikroautobusus, kuriuose daugiau nei septyni keleiviai ir, kiek žinau, pirma tokia kolona suformuota ir jau pajudėjo“, – teigė L. Linkevičius.

Šiuo metu situacija pasipiktinę Vokietijos ir Lenkijos sienos kirsti negalintys lietuviai blokuoja kelią.

Socialiniuose tinkluose platinamame tiesioginiame vaizdo įraše matyti, kad šiuo metu prie kelią blokuojančių lietuvių atvykusi ir riaušių policija, su lietuviais bendrauja ir Lietuvos diplomatas.

Vokietijos ir Lenkijos pasienyje įstrigę lietuviai reikalauja būti praleisti per sieną su savo automobiliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras L. Linkevičius pataria neblokuoti kelio, nes tai nėra išeitis – šiuo metu svarstomos kelios alternatyvos, kaip lietuviams grįžti namo.

„Čia tikrai ne derybininkų klaida, nes tartasi buvo prezidentų, premjerų lygiu ir labai intensyviai, akivaizdu, kad jie pro tą sieną nepravažiuos. Jeigu jie blokuos tą kelią, tai yra ne išeitis, nes jie tiesiog ten ir liks“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Lietuvos link dėl koronaviruso grėsmės vykstantys lietuviai Vokietijoje pradėjo strigti nuo sekmadienio vidurnakčio, kai Lenkija, siekdama stabdyti koronaviruso plitimą, užvėrė savo sienas užsieniečiams.

Maždaug 2 tūkst. Lietuvos piliečių yra informavę diplomatines atstovybes, kad dėl apriboto judėjimo negali grįžti į tėvynę.

Pirmadienio vakarą dalį lietuvių iš Vokietijos į tėvynę parskraidino Lietuvos karinis lėktuvas „Spartan“.

Daugiau apie Vyriausybės veiksmus kovoje su koronavirusu žiūrėkite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų