REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Chirurgo raginimas 19-metei savanorei išsioperuoti krūtinę, kad ši netrukdytų karinėje tarnyboje, nustebino ne tik merginą ir jos šeimą, bet ir karių sveikatą nuolat tikrinančius specialistus. Jų manymu, kad ir kokio dydžio krūtinę turėtų mergina, tarnyboje ji trukdyti negalėtų, o chirurgas negali liepti atlikti operacijos, tik rekomenduoti, jei yra tikras pavojus sveikatai. 

Chirurgo raginimas 19-metei savanorei išsioperuoti krūtinę, kad ši netrukdytų karinėje tarnyboje, nustebino ne tik merginą ir jos šeimą, bet ir karių sveikatą nuolat tikrinančius specialistus. Jų manymu, kad ir kokio dydžio krūtinę turėtų mergina, tarnyboje ji trukdyti negalėtų, o chirurgas negali liepti atlikti operacijos, tik rekomenduoti, jei yra tikras pavojus sveikatai. 

REKLAMA

Portalas tv3.lt rašė, kad savanore į kariuomenę užsirašiusi atsargos karininko dukra Simona (tikrasis vardas redakcijai žinomas – aut. past.) Karo prievolės ir komplektavimo tarnyboje tikrindamasi sveikatą išgirdo chirurgo raginimą kuo greičiau išsioperuoti krūtinę, nes ši esą jai trukdys tarnyboje.

Negali liepti operuotis

Tačiau savanorių ir šauktinių tinkamumą karinei tarnybai tikrinantys medikai abejoja, ar krūtys gali merginoms trukdyti tarnauti, nebent yra rimtų chirurginių problemų.

REKLAMA
REKLAMA

Karinę tarnybą atlikti norinčių vaikinų ir merginų sveikata tikrinama vienodai. Medikų komisija tikrina jų psichinę sveikatą ir bendrą fizinę būklę, pasakoja Lietuvos kariuomenės Dr. Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos regioninės pakomisės Klaipėdoje pirmininkė kpt. Audronė Butkienė.

REKLAMA

„Tikrinama yra praktiškai viskas. Vertina psichiatras, chirurgas, neurologas. Chirurgai vertina chirurgines ligas, traumas, kurios yra buvusios gyvenime. Neurologas tikrina dėl epilepsijos, apalpimų. Paskui vertina daktaras akis, ausis, dar tikrina dermatovenerologas“, – tv3.lt kalbėjo A. Butkienė.

Merginos komisijai turi pateikti savo ginekologo išrašą, ar yra sveikos. Tiesa, tuo atveju, kai tokio išrašo nėra, jų sveikatą komisijoje gali patikrinti ir chirurgas.

„Šiaip dažniausiai krūtis apžiūri ginekologas. Jeigu jis to neįrašęs, neįvertinęs ir chirurgui kilo įtarimų, tada tikrina chirurgas. Berniukams mastopatija būna, dėl kažkokių endokrininių problemų krūtys padidėja, o merginoms dėl guzų, guzelių, tai irgi yra chirurginė problema“, – pridūrė A. Butkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto ji abejoja, ar chirurgo pastaba, kad 19-metei tarnyboje gali trukdyti jos krūtų dydis, yra teisinga.

„Tikrai nemanau, kad krūtų dydis galėtų turėti įtakos atlikti tarnybą, nes nemanau, kad yra kažkokių labai nestandartinių. Manyčiau, kad neturėtų tikrai. Jeigu moteris yra sveika, viskas gerai, tai, viešpatie mano, tikrai nemanau, kad tai priklauso, ar tas dydis vienoks ar kitoks, jeigu nėra problemų“, – svarstė specialistė.

Tiesa, ji neatmeta galimybės, kad chirurgas patikros metu galėjo merginos krūtyje apčiuopti guzelį, tačiau tokiu atveju jis turėjo ją informuoti, kodėl rekomenduoja operaciją.

„Aišku, galbūt dėl to, kad komisija yra labai užimta, neturėjo laiko išaiškinti. Manau, turėtų paaiškinti, kad rekomenduoju išsioperuoti, kad netraumuotų audinio. Bet, vėlgi, negali liepti. Mes negalime liepti, mes ne šeimos daktarai. Mes tiesiog galime pasakyti savo nuomonę, rekomenduoti – mano nuomone, jums būtų gerai, kad jūs išsioperuotumėte“, – sakė A. Butkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakomisės pirmininkės manymu, tarp savanorės ir chirurgo galėjo įvykti nesusikalbėjimas dėl didelio komisijos darbo krūvio ir skubėjimo.

Krūtys trukdys tarnyboje

Antradienį sveikatą Karo prievolės ir komplektavimo tarnyboje pasitikrinusi Simona chirurgo buvo paraginta atlikti krūtų operaciją, kad krūtys jai netrukdytų tarnyboje.

„Nežinau, kodėl jis sugalvojo patikrinti man krūtinę. Jis sako, man reikia patikrinti tavo krūtinę. Su rankomis. Jis pažiūrėjo ir pasakė, tau reikia operacijos. Sakau, kokios operacijos man reikia, nes niekada negirdėjau, kad man reikėtų operacijos iš jokių daktarų“, – tv3.lt pasakojo Simona.

Vis dėlto chirurgas 19-metei nepatikslino, kokią konkrečiai operaciją turi omenyje, tiesiog ragino kreiptis į šeimos gydytoją kuo greičiau, kad būtų atlikta krūtų operacija, o mergina nuo rugsėjo galėtų pradėti tarnybą.

REKLAMA

„Aš jo dar kartą klausiu, kokią operaciją aš turiu darytis. Jis man nesako, tik sako, kad turiu pasidaryti operaciją, nes negalėsiu kuprinės nešti, kad kuprinės petnešos man trukdys, turiu išsioperuoti“, – stebėjosi ji.

Mergina stebisi, kodėl gydytojas įžvelgė problemų dėl jos krūtų, kurios, anot Simonos, nėra tikrai tokios didelės, kad trukdytų tarnybai.

„Jis, aišku, man antspaudą uždėjo, kad tinkama [tarnybai], bet pasakė, kad kuo greičiau turiu išsioperuoti krūtinę. Vis dar nežinau, kokios man operacijos reikia“, – sakė Simona.

Daktaro Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių sveikatos priežiūros sektoriaus viršininkė pulkininkė leitenantė Nijolė Bražinskaitė konkrečios situacijos pakomentuoti negalėjo, tačiau patvirtino, kad nėra reglamentuota, kokio dydžio krūtinė gali trukdyti atlikti karinę tarnybą.

REKLAMA

„Dokumentai nenumato, ne tikrai nėra“, – tv3.lt kalbėjo N. Bražinskaitė.

Tinkamumas tikrajai karo tarnybai vertinamas individualiai Karinės medicinos ekspertizės komisijos medicinos specialistų, iš anksto pasakyti, ar karo prievolininkas tinkamas ar netinkamas karo tarnybai negalima.

Pagrindinės ligų grupės, dėl kurių asmuo gali būti atleidžiamas nuo privalomosios karo tarnybos: širdies kraujagyslių ligos (hipertenzija, širdies ligos); regėjimo sutrikimai; judamojo aparato ligos (plokščiapėdystė, stuburo iškrypimai); epilepsijos, intelekto sutrikimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų