REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybė trečiadienį pritarė prezidento inicijuotų mokestinių pakeitimų tikslui gerinti pensininkų finansinę padėtį, tačiau rekomendavo Seimui atsižvelgti į visas su tokiu sprendimu susijusias aplinkybes. 

Vyriausybė trečiadienį pritarė prezidento inicijuotų mokestinių pakeitimų tikslui gerinti pensininkų finansinę padėtį, tačiau rekomendavo Seimui atsižvelgti į visas su tokiu sprendimu susijusias aplinkybes. 

REKLAMA

„Siūlome pritarti įstatymo projektų tikslui subalansuotai gerinti senatvės pensijos amžiaus sulaukusių asmenų finansinę padėtį, tačiau pasiūlyti Seimui svarstant numatytas minėto tikslo priemones, įvertinti eilę svarbių aplinkybių“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo finansų ministras Vilius Šapoka.  

Vyriausybė pateikė išvadą dėl Gyventojų pajamų mokesčio ir Akcizų įstatymų pakeitimų, kuriais siūloma nuo 15 iki 20 proc. didinti su ne darbo pajamomis susijusius gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifus bei norima mažinti lengvatą žemdirbių dyzelinui. 

Vyriausybė nurodo, kad GPM tarifo didinimas iki 20 proc. padidintų šio mokesčio naštą mažesnes nei 120 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) metines pajamas ne iš darbo santykių gaunantiems žmonėms. 

REKLAMA
REKLAMA

„Dividendams tenkanti bendra mokesčių našta (...) jau dabar yra didesnė nei kitoms investicijoms, pavyzdžiui, turto nuomai, palūkanoms, be to, empiriniai duomenys rodo, kad dividendai yra tikrai labai jautrūs apmokestinimui“, – argumentavo ministras. 

REKLAMA

Jo teigimu, Vyriausybė taip pat siūlo padidinti „Sodros“ įmokų iš individualios veiklos lubas nuo 43 iki 60 VDU, todėl į tai reikia atsižvelgti svarstant dėl šios veiklos apmokestinimo didinimo.

„Vyriausybė taip pat yra pateikusi Akcizų įstatymų pataisas, numatančias akcizų gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkio veiklai, didinimą nuo 56 iki 81 euro už 1 tūkst. litrų (...)“, – aiškino V. Šapoka. 

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo 2020 ir 2021 metais taikyti penktadaliu didesnį nei numatyta dabar bazinės pensijos indeksavimo koeficientą – kitąmet jis didėtų 1,83 procentinio punkto, o nuo 2021 metų – 1,91 procentinio punkto.

REKLAMA
REKLAMA

Lėšų spartesniam pensijų didinimui G. Nausėda siūlo gauti mažinant lengvatą žemdirbių dyzelinui bei nuo 15 iki 20 proc. didinant su ne darbo pajamomis susijusius GPM tarifus.

Seimo pirmininko pirmosios pavaduotojos valstietės Rimos Baškienės skaičiavimais, prezidento siūlomas papildomas bazinės pensijos indeksavimas vidutiniškai pensijas padidins tik trimis eurais.

Dėl įstatymuose įtvirtino pensijų indeksavimo, senatvės pensija kitąmet turėtų augti 8,11 proc. iki 374 eurų, o vidutinė pensija su būtinuoju stažu pasiektų 395 eurus. „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė yra nurodžiusi, kad kitąmet mažiausios pensijos didės 17 eurų, o didžiausios, viršijančios 600 eurų, – 58 eurais. 

G. Nausėdos siūlomų įstatymų pakeitimai Seime turėtų būti svarstomi kartu su kitų metų valstybės biudžetu. 

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad Seime bus pritarta prezidento mokesčių siūlymams, jei jie neprieštaraus Vyriausybės planams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų