REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po ilgesnės pertraukos Vilniaus apygardos teismas tęsia „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą. Pirmadienį prie liudytojų pakilos stojo buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys, koncerno teisininkas Romanas Raulynaitis.

Po ilgesnės pertraukos Vilniaus apygardos teismas tęsia „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimą. Pirmadienį prie liudytojų pakilos stojo buvęs koncerno „MG Baltic“ valdybos narys, koncerno teisininkas Romanas Raulynaitis.

REKLAMA

Ikiteisminio tyrimo metu R. Raulynaitis turėjo specialiojo liudytojo statusą. R. Raulynaitis dirba „MG Baltic“ koncerno teisininku nuo 2000-ųjų, koncerną jis įvardina didžiausiu savo klientu. 

Paminklas Basanavičiui

Teisme R. Raulynaitis paprašytas papasakoti apie paminklą Jonui Basanavičiui. Manoma, kad koncernas „MG Baltic“ galėjo turėti įtakos svarstant, kur Vilniuje turėtų išdygti paminklas Jonui Basanavičiui. 

Anot R. Raulynaičio, jis sugalvojo pastatyti paminklą J. Basanavičiui ir šiuo klausimu paprašė „MG Baltic“ prezidento Dariaus Mockaus pagalbos, jis sutiko finansuoti projektą. Paminklą, kaip teisme sakė R. Raulynaitis, statyti jis norėjo Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga. Liudytojas tvirtino nežinantis, kokiomis konkrečiai lėšomis pastatytas paminklas – koncerno ar asmeninėmis D. Mockaus.

REKLAMA
REKLAMA

„Prašiau paremti, palaikyti pačią idėją [pastatyti paminklą] Sirvydo skvere, todėl, kad dauguma mano gerbiamų žmonių norėjo, kad paminklas būtų būtent Sirvydo skvere“, – teismui liudijo R. Raulynaitis.

REKLAMA

Tarp savo gerbiamų žmonių R. Raulynaitis įvardino Donatą Katkų ir Vytautą Landsbergį, Gitaną Nausėdą ir kt.

Portalas tv3.lt primena, kad dar 2015 metais paminklą J. Basanavičiui ketinta statyti K. Sirvydo skvere Vilniuje. Koncernas „MG Baltic“ ruošėsi finansuoti paminklą. Tačiau pasklidus gandui, kad statybų bendrovė „Eika“ ten planuoja statybas, Vilniaus miesto savivaldybės vadovai nusprendė pakeisti paminklo vietą. 

Gandą apie „Eikos“ statybas teisme anksčiau patvirtino ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Jo teigimu, būtent koncerno „MG Baltic“ atstovas R. Raulynaitis su R. Šimašiumi pasidalino tokia koncerno baime, kad K. Sirvydo skvere nepastačius paminklo, jame projektą pradės „Eika“. 

REKLAMA
REKLAMA

„Šimašius yra Vilniaus meras. Ir man teko su juo bendrauti ir privačiai, ir neprivačiai. Pokalbio tikslas – statyti paminklą“, – pripažino R. Raulynaitis.

„MG Baltic“ teisininkas taip pat sakė skaitęs dokumentus, kad K. Sirvydo skverą planuojama apstatyti naujais statiniais, bet teismo posėdžio metu neįvardijo įmonės, kuri būtų tuo suinteresuota.

„Aš tuos dokumentus mačiau ir tai visi žino“, – sakė R. Raulynaitis.

Liudytojas teigė, kad D. Mockui paminklo vieta buvo nesvarbi, tačiau pačiam R. Raulynaičiui asmeniškai labai svarbi. R. Raulynaitis pridūrė, kad Ožkabaliuose įkūrė J. Basanavičiaus muziejų ir penkerius metus jam vadovavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto tarybos posėdis dėl paminklo vietos vyko 2015 metų gruodį. R. Šimašius tąkart paskelbė, kad atideda klausimą dėl paminklo vietos, nes jį atsiima rengėjai. Merui pasiūlius klausimas tąkart išbrauktas iš darbotvarkės ir į ją grįžo kitų metų kovą.

Galiausiai paminklą siūlyta statyti ne priešais Prancūzijos ambasadą esančiame K. Sirvydo skvere, o Aušros Vartų gatvėje priešais Nacionalinę filharmoniją. Šiuo metu paminklas stovi būtent šioje vietoje.

Garsioji vakarienė (Papildyta 10.30 val.)

R. Raulynaitis liudijo ir apie pareigūnų fiksuotą bylai svarbią vakarienę 2015 metų gruodį, tačiau teisininkas tvirtina jos neorganizavęs ir jam „neįdomu“, kas ją organizavo.

REKLAMA

Jos metu, įtariama, byloje kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis su kitu kaltinamuoju, buvusiu koncerno viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu susitarė dėl kyšio. Susitikime viename Vilniaus restoranų dalyvavo D. Mockus, R. Kurlianskis, R. Raulynaitis, E. Masiulis ir kitas byloje kaltinamas liberalas Gintaras Steponavičius.

Byloje – aštuoni kaltinamieji

Amžiaus byla vadinamoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kaltinimai pateikti penkiems fiziniams ir trims juridiniams asmenims.

Darbo partijai įtarimai pateikti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o koncernas „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

REKLAMA

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su tuometiniu „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. V. Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, R. Kurlianskis – dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Valstybinį kaltinimą palaiko prokuroras Justas Laucius. Bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją sudaro pirmininkė Nijolė Žimkienė, Jurgita Kolyčienė ir Ugnius Trumpulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų