REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vietoje brolio dvynio padaryto nusikaltimo Belgijoje nuteistas Lietuvos pilietis kalintas pusantrų metų, jis nesėkmingai bandė prisiteisti 100 tūkst. eurų kompensaciją iš Lietuvos, skelbia naujienų portalas delfi.lt.

Vietoje brolio dvynio padaryto nusikaltimo Belgijoje nuteistas Lietuvos pilietis kalintas pusantrų metų, jis nesėkmingai bandė prisiteisti 100 tūkst. eurų kompensaciją iš Lietuvos, skelbia naujienų portalas delfi.lt.

REKLAMA

Aprašytoje istorijoje teigiama, kad Belgijos teismas už juvelyrinės parduotuvės apiplėšimą kartu su dviem bendrais nuteisė Nikolajų, tačiau į Lietuvą atlikti septynerių metų bausmės atvežtas jo brolis Aleksandras.

Vyras į laisvę paleistas lygtinai po pusantrų metų kalinimo Alytaus ir Vilniaus pataisos namuose, kaip Nikolajus, nors nuolat tvirtino, kad nėra nuteistasis ir tai siekė įrodyti teisme. Vyro teiginius patvirtino ir Migracijos pareigūnų patikrinti pirštų antspaudai.

Pavardės prašęs neskelbti Aleksandras portalui tvirtino, kad jis Belgijoje buvo sulaikytas, kai kreipėsi į policiją, nes nurodė praradęs visus asmens dokumentus. Jis teigė nesulaukęs vertėjo ir pasirašęs viską, kas jam buvo pateikta, ir tik atsidūręs Lietuvoje vyras sako supratęs savo padėtį. 

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerija, Vilniaus pataisos namai atsakomybės neįžvelgia sakydamos, kad vien aplinkybė, jog teismo nuosprendžiu buvo nuteistas Nikolajus, tačiau bausmę atliko Aleksandras, „nepagrindžia, jog šiuo atveju buvo visos civilinės atsakomybės sąlygos. Ministerija tvirtina, kad situaciją gali išspręsti tik Belgijos institucijos, perdavusios vyrą Lietuvai.

REKLAMA

Paleido į laisvę

Vilniaus pataisos namų atstovai portalui tv3.lt teigė, kad 2017 m. sausio 23 d. nuteistasis atvyko į Vilniaus pataisos namus iš Alytaus pataisos namų, 2017 m. sausio 25 d. raštu pareiškė, koks jo vardas ir pavardė (patvirtino esąs Aleksandras). Pasak pataisos namų atstovų, išnagrinėjus nuteistojo pareiškimą, atsižvelgiant į tai, kad jis anksčiau buvo teistas ir atliko laisvės atėmimo bausmę, siekiant nustatyti jo tapatybę, 2017 m. sausio 26 d. pataisos namų administracija kreipėsi į Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro Daktiloskopinių tyrimų skyrių prašydama sutikrinti Vilniaus pataisos namuose esančio asmens rankų pirštų antspaudus su rankų pirštų antspaudais esančiais Daktiloskopinių duomenų registre. Po kelių dienų pataisos namai gavo atsakymą, kuriame nurodyta, jog patikrinimo metu nustatyta, kad centrui pateikti rankų pirštų antspaudai sutampa su rankų pirštų antspaudais, esančiais daktiloskopinėje kortelėje, kurioje nurodyti anketiniai duomenys: „ALEKSANDRAS“, nurodyta pavardė ir asmens kodas.

REKLAMA
REKLAMA

Ši informacija buvo pateikta Kauno apylinkės teismo teisėjai, nagrinėjusiai Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos persiųstą Belgijos Karalystės Federalinės Vyriausybės teisingumo tarnybos prašymą dėl nuosprendžio pripažinimo ir Nikolajaus perdavimo iš Belgijos Karalystės į Lietuvą

Aleksandras buvo paleistas iš pataisos namų 2018 m. balandžio 13 d. lygtinai.

„Pataisos įstaiga atliko visus būtinus veiksmus. Informacija pateikta teismui, ši klausimą nagrinėjo prokuratūra, teismai“, – portalui tv3.lt teigia Vilniaus pataisos namų atstovai.

Siekė prisiteisti 100 tūkst. eurų

Aleksandras dėl šios situacijos kreipėsi į teismą. Vyras nurodė, kad vietoje brolio dvynio buvo neteisėtai įkalintas ir dėl to ne kartą kreipėsi į įvairias institucijas, bet įkalinimo įstaigos, teismai ir prokuratūra šį faktą ignoravo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aleksandras prašė pripažinti Kauno miesto apylinkės teismo veiksmus, pripažįstant Belgijos nuosprendį ir neįsitikinus dėl nuteistojo asmens tapatybės, neteisėtais ir prašė atlyginti 100 tūkst. eurų neturtinės žalos.

Teisingumo ministerija nesutiko su Aleksandro ieškiniu. Pasak jo, vyras negali paaiškinti esminių aplinkybių, kaip jis atsidūrė tokioje situacijoje, taip pat painiojasi tarp savo parodymų.

Prieš metus Vilniaus miesto apylinkės teismas padarė išvadą, kad Aleksandras nepagrindė įrodymais aplinkybių dėl patirtos neturtinės žalos, o nurodytas žalos apskaičiavimo principas – 100 eurų už vieną dieną praleistą pataisos namuose, teismo vertinimu, yra abstraktaus pobūdžio ir nėra paremtas bylos įrodymais.

Tuomet vyras pateikė skundą, tačiau Vilniaus apygardos teismas spalio 15 d. nusprendė ankstesnio  sprendimo nepakeisti, tad Aleksandras neprisiteisė kompensacijos ir vis dar yra paleistas lygtinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų