REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva turi tris naujus Seimo narius. Savo gretas Seime po vakarykščių rinkimų dviem nariais papildys konservatoriai ir vienu – socialdemokratai. O štai televizijos ekraną į politiko duoną bandę iškeisti Rūta Janutienė ir Kristupas Krivickas į Seimą nepateko. Ir nors rinkimai baigėsi, aistros dėl buvusios kovos verda: nugalėtojai piktinasi, kad prieš juos naudotos juodosios technologijos, o pralaimėtojai aiškina, kad su jais susidorota.

Lietuva turi tris naujus Seimo narius. Savo gretas Seime po vakarykščių rinkimų dviem nariais papildys konservatoriai ir vienu – socialdemokratai. O štai televizijos ekraną į politiko duoną bandę iškeisti Rūta Janutienė ir Kristupas Krivickas į Seimą nepateko. Ir nors rinkimai baigėsi, aistros dėl buvusios kovos verda: nugalėtojai piktinasi, kad prieš juos naudotos juodosios technologijos, o pralaimėtojai aiškina, kad su jais susidorota.

REKLAMA

Į vykusių trijų Seimo narių pakartotinių rinkimų rezultatų aptarimą Gabrielius Landsbergis atlydi dvi naujas būsimas Seimo nares, kurios papildys konservatorių frakciją. Tai buvusi Vilniaus miesto tarybos narė Paulė Kuzmickienė, kuri sostinėje Žirmūnuose pustrečio šimto balsų persvara įveikė socialdemokratų lyderį Gintautą Palucką. Ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rasa Petrauskienė. Ji Gargždų apygardoje įveikė laidų vedėją ir prodiuserį, Lietuvos centro partijos atstovą Kristupą Krivicką. Jam iki pergalės pritrūko 200 balsų.

Trečio naujo Seimo nario čia nematyti: Žiemgalos apygardoje laimėjo socialdemokratų atstovas Joniškio žemės ūkio mokyklos direktorius Liudas Jonaitis. Jis daugiau nei tūkstančio balsų persvara ą įveikė valstiečių ir centro partijos remiamą Rūtą Janutienę.

REKLAMA
REKLAMA

„Laimėjo opozicinės frakcijos. Jeigu Tėvynės sąjungą būtų galima kukliai vadinti partija, kuri stipriausiai pasirodė šiuose rinkimuose. Socialdemokratai galbūt antrieji būtų, treti liberalai“, – sako Seimo narys Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

„Vertinu tai, kaip ir savo pasiekimą. Be abejonės, paramą, išreikštą pasitikėjimą tėvynės sąjungos bendruomenei“, – sako išrinktoji Seimo narė Paulė Kuzmickienė.

Būsimi Seimo nariai Rasa Petrauskienė ir Liudas Jonaitis aiškino, kad rinkiminė kova esą buvo nešvari. Abu politikai pabrėžė, kad jų oponentai K. Krivickas ir R. Janutienė naudojosi juodosiomis technologijomis.

„Klaipėdos rajone tokios kampanijos seniai nebuvo. Mes dirbam naujais metodais, naujomis technologijomis, o oponentas dar senus metodus pasitelkęs buvo. Sunku buvo ir kovoti, nes negali atsiginti prieš tokius metodus“, – pasakoja išrinktoji Seimo narė Rasa Petrauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Šitą jautėm iš vienos mūsų kandidatės. Uždėjo savo visą šmeižtą, pradėdama nuo to, kad aš žmones apgaudinėju, kad aš esu laikinas direktorius, ne direktorius, kad mūsų mokyklos kolektyvas ruošia kumečius“, – mano išrinktasis Seimo narys Liudas Jonaitis.

K. Krivickas ir R. Janutienė aiškina, kad per rinkimų kovą skriausti buvo jie. Esą prieš juos susimokė visos vietos politinės jėgos.

„Baisiausiam košmare nesusapnuosi tokios manipuliacijos, kad vietos valdžios klanas norėdamas išsaugoti valdžią ir suprasdamas, kad mano atėjimas jiems reikš jų viso voratinklio nutraukimą. Jie visi susivienijo. Ir nebesvarbu politinės programos. Nebesvarbu vertybės, svarbu valdžios postas ir, neduok Dieve, Krivickas ateis ir ten praskaidrins situaciją“, – kalbėjo Lietuvos centro partijos atstovas Kristupas Krivickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prieš mane susivienijo antrame ture visi trijų rajonų merai prieš mane agitavo, tiesiogiai arba netiesiogiai. Kada socialiniai darbuotojai surikiuoja psichiškai neįgalius žmones ir aiškina braukti antrą burbuliuką, kada eina socialiniai darbuotojai per kiemus ir aiškina, kad žmonės, vienas to negaus, kitas ano negaus. Grįžau su lagaminu medžiagos knygai“, – sako politikė Rūta Janutienė. 

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas pralaimėjimą antrame ture sutiko ramiai.

„Vilniuje socialdemokratams niekada nebuvo lengva. Antrame ture mes esame pirmą kartą po septynerių metų pertraukos. Be abejo, mūsų lūkesčiai buvo didesni ir aš tikrai norėjau laimėti ir tas pralaimėjimas yra apmaudus, tačiau tokia rizika visada egzistuoja“, – mano Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

REKLAMA

Nepaisant ginčų dėl rinkiminių kampanijų, Vyriausioji rinkimų komisija pranešimų apie galimus pažeidimus rinkimų dieną negavo. Gyventojų aktyvumas buvo nedidelis – biuletenį į urną įmetė tik kas penktas balso teisę turintis tų apygardų gyventojas. Vyriausiosios rinkimų komisijos nuomone, toks pasyvumas – praėjusio rinkimų maratono rezultatas.

„Reikėjo apsispręsti ir dėl savivaldybių tarybų narių, merų, Prezidentų, Europos parlamento narių. Buvo pateikti 2 referendumų klausimai. Tikrai daug kartų reikėjo spręsti, išreikšti savo valią“, – kalbėjo VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Gabrielius Landsbergis dėl mažo rinkėjo aktyvumo siūlo keisti pakartotinių rinkimų tvarką. Pavyzdžiui, leisti gyventojams vienmandatėje apygardoje balsuoti už kandidatų sąrašą:

REKLAMA

„Balsuojant vienmandatėje mes rinktume ne tik tai vieną žmogų, bet tam tikrą sąrašą, vienmandatės sąrašas, kurioje partija turėtų keletą kandidatų savų. Pirmajam laimėtojui pasitraukus arba išėjus kitur. Automatiškai antrasis žmogus taptų Seimo nariu.“

Tiesa, politikos apžvalgininkai pastebi, kad konservatoriams pakartotiniuose rinkimuose mažas aktyvumas naudingas.

„Šitie rinkimai patvirtino ta seną ir gerai žinomą taisyklę, kad kuo mažesnis yra rinkėjų aktyvumas, tuo rezultatais bus palankesni toms partijoms, kurių rinkėjas yra labiau mobilizuotas drausmingesnis. Arba kurios valdo vietose administracinį resursą“, – teigia politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris. 

 Vyriausioji rinkimų komisija išrinktiesiems Seimo nariams pažymėjimus planuoja įteikti savaitės pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų