Neuromokslininkas dr. Ramonas Velazquezas, „Mind Lab Pro“ konsultantas ir mokslinių tyrimų patarėjas, išskyrė penkis dažnai vartojamus maisto produktus, galinčius neigiamai paveikti smegenų struktūrą ir funkcijas.
Posakis „esi tai, ką valgai“ yra vis dar aktualus – mūsų mitybos pasirinkimai turi įtakos ne tik fizinei išvaizdai, bet ir vidinei savijautai bei smegenų sveikatai, rašoma express.co.uk.
Pasak daktaro R. Velazquezo, netinkama mityba daro ilgalaikį poveikį ir kenkia smegenims: „Maistas, kurį valgote būdami 30-40 metų, turės įtakos tam, kaip jūsų smegenys veiks sulaukus 60-70 metų ar daugiau.“
5 maisto produktai, kenkiantys smegenims
Jis išskyrė kelis įprastus produktus, kurių dažnas vartojimas gali lemti atminties sutrikimus ir silpninti pažintines funkcijas.
Nors pagrindinis sveikos mitybos principas yra saikingumas, šių patarimų laikymasis gali padėti palaikyti gerą smegenų būklę.
1. Itin perdirbti maisto produktai
Greitai paruošiami patiekalai ir užkandžiai yra patogūs, tačiau juose dažnai gausu priedų, konservantų ir dirbtinių ingredientų.
Tyrimai rodo, kad žmonių, kurie vartoja daugiausiai perdirbtų maisto produktų, pažintinės funkcijos blogėja net 28 proc. greičiau.
„Šie produktai skatina uždegimines reakcijas, kurios kenkia jautrioms jungtims tarp smegenų ląstelių“, – teigia dr. R. Velazquezas.
Vietoj to reikėtų rinktis šviežius vaisius, daržoves, natūralią mėsą bei kuo mažiau apdorotą maistą.
2. Daug gyvsidabrio turinčios žuvys
Nors žuvis dėl omega-3 riebalų rūgščių laikoma naudinga smegenims, kai kurios jos rūšys, ypač plėšrios, ilgai gyvenančios, gali kelti pavojų.
Kardžuvėje, karališkojoje skumbrėje ir tilapijoje gali kauptis daug gyvsidabrio – neurotoksino, kuris prasiskverbia pro kraujo ir smegenų barjerą, trikdydamas ląstelių veiklą.
3. Maistas, kuriame daug pažangiųjų glikacijos galutinių produktų (AGEs)
Kepant maistą aukštoje temperatūroje, ypač skrudinant, kepant ant grotelių, susidaro AGEs – junginiai, sukeliantys oksidacinį stresą ir uždegimą smegenyse.
Jie siejami su baltymų sankaupomis – amiloido plokštelėmis, kurios randamos Alzheimerio liga sergančiųjų smegenyse.
Geresni pasirinkimai būtų virimas garuose, troškinimas ar kepimas žemesnėje temperatūroje.
4. Dirbtiniai saldikliai
Naujausi tyrimai rodo, kad kai kurie dirbtiniai saldikliai gali pakeisti žarnyno mikroflorą, skatindami uždegiminius procesus, galinčius neigiamai paveikti pažinimo funkcijas bei padidinti neurodegeneracinių ligų riziką.
Sveikesnės alternatyvos būtų natūralūs saldikliai, tokie kaip medus ar klevų sirupas, bei laipsniškas saldumynų vartojimo mažinimas.
5. Per didelis alkoholio kiekis
Ilgalaikis ir gausus alkoholio vartojimas gali mažinti smegenų tūrį, ypač prefrontalinėje žievėje – smegenų srityje, atsakingoje už sprendimų priėmimą ir loginį mąstymą.
Svarbiausia – saikas. Nedidelis alkoholio kiekis daugeliui žmonių nekenkia, tačiau dažnas vartojimas gali sukelti ilgalaikių padarinių.
Nors minėti produktai gali turėti neigiamos įtakos, mitybos specialistai pabrėžia, kad svarbiausia yra subalansuota mityba. Kaip teigia dietologė Eva De Angelis, svarbu žiūrėti į bendrą mitybos modelį:
„Jei jūsų mityboje gausu skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų, o perdirbtų, riebių, sūrių ar saldžių produktų vartojama saikingai – retkarčiais pasimėgauti, pavyzdžiui, skrudintu maistu, nėra blogai.“
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!