Ieškantiems būdų, kaip natūraliai ir pigiai patręšti augalus, puiki išeitis – patiems pasigaminti trąšas. Nijolė sako, kad tai labai paprasta, o gėlės užauga didelės ir gausiai žydi, tad naminės trąšos mažai kuo nusileidžia pirktinėms.
„Augalams ko reikia? Azoto, fosforo, kalio – čia jau visiems žinomas faktas. Dabar gi žmonės atskirai išmeta maisto atliekas, kad tik ekologiškiau, o viskas, kas į ten keliauja, ir yra geriausia trąša – turtas, o ne atliekos“, – sako moteris.
Vienas iš dalykų, ką Nijolė daro kasmet – mulčiuoja gėlynus pjauta žole, kuri ne tik padeda išlaikyti drėgmę, kas ypač praverčia karštais orais, bet natūraliai irdama patręšia dirvožemį.
Naminės trąšos gėlėms
Taip pat ji gaminasi namines trąšas, kurioms naudoja tik tris ingredientus: vandenį, bananų žieves ir kiaušinių lukštus.
Žinoma, kad bananų žievės yra puikus kalio šaltinis, be to, turi šiek tiek natrio, azoto, fosforo ir magnio, kurie taip pat reikalingi augalams.
Kiaušinių lukštai – puikus kalcio šaltinis. Be to, tyrimai rodo, kad lukštuose ir kitų augalams svarbių medžiagų, pavyzdžiui, fosforo, magnio, kalio, cinko, geležies.
„Net nežinau, ar čia reikia kažką aiškinti – į kibirą sumetu bananų žieves, kokias penkias, priklausomai, kiek turiu, šiek tiek pasmulkinu, beriu kelias saujas smulkintų kiaušinių lukštų ir užpilu drungnu vandeniu, kad viską apsemtų.
Pramaišius uždengiu ir palieku pastovėti kokias dvi-tris dienas. Ilgiau nepatarčiau laikyti, nes kvapelis pasidaro nekoks – kartą buvau pamiršus savaitei, tai tiek musių dar nebuvau mačius (juokiasi).
O jau po kelių dienų viską perkošiu, praskiedžiu su vandeniu kažkur 50 / 50 santykiu ir lieju visus augalus. Naudoju tokias trąšas jau ne vienus metus, tai ką pastebėjau – augalai tikrai tvirtesni, tokie, kaip aš sakau, galingi, žiedai gražūs, stiprūs“, – pasakojo ji.
Nijolė pasakoja, kad šiomis trąšomis augalus tręšia nuo pavasario iki pat rudens kas vieną-dvi savaites, priklausomai nuo to, ar turi maisto atliekų, reikalingų trąšoms, jei neturi, vieną kitą tręšimą praleidžia.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!