REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Lūpų pūslelinė gali būti neįtikėtinai skausminga ir sukelti didelių psichologinių, socialinių, fizinių nepatogumų. Negana to, tam tikri maisto produktai, susirgus pūsleline, gali prailginti ligos laiką, o kartais ir sustiprinti jaučiamus nemalonius simptomus. 

Lūpų pūslelinė gali būti neįtikėtinai skausminga ir sukelti didelių psichologinių, socialinių, fizinių nepatogumų. Negana to, tam tikri maisto produktai, susirgus pūsleline, gali prailginti ligos laiką, o kartais ir sustiprinti jaučiamus nemalonius simptomus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rūgštus maistas

Valgant rūgštų maistą, skausmas, atsiradęs dėl pūslelinės, gali paūmėti. Kai kurie maisto produktai, kurių reikia vengti, yra: citrusiniai vaisiai, pomidorai, vaisių sultys, vynas, soda, marinuoti agurkai ir acto pagrindu pagaminti salotų padažai. Karštas ir aštrus maistas taip pat gali įaudrinti lūpose jaučiamą skausmą. Sergant lūpų pūsleline, rekomenduojama valgyti šiltą, bet ne karštą maistą, sumažinti druskos ir prieskonių vartojimą.

REKLAMA

Perdirbti maisto produktai

Kai kurie maisto produktai slopina imuninę sistemą, ypač peršalimo ligų protrūkio metu. Dažnas tam tikrų maisto produktų vartojimas, gali sukelti pūslelinės pakartotiną protrūkį. Venkite perdirbto maisto, pavyzdžiui, saldžių pusryčių dribsnių, supakuotų užkandžių, šaldytų ar konservuotų maisto produktų, makaronų ir labai kaloringų užkandžių.

Maistas, kuriame gausu arginino

Virusui, sukeliančiam pūslelinės peršalimą, reikia arginino (amino rūgšties), kad sėkmingai daugintųsi ir klestėtų kūne. Arginino turinčių maisto produktų vartojimo apribojimas, gali padėti sumažinti pūslelinės protrūkio trukmę ir sunkumą. Maisto produktai, kurių sudėtyje yra arginino: linų sėmenys, saulėgrąžų sėklos, sezamo sėklos, šokoladas, špinatai, sveiki grūdai, migdolai, žemės riešutai, lazdyno riešutai ir graikiniai riešutai. Visiškai atsisakykite šių maisto produktų, kai pajusite pirmuosius pūslelinės simptomus (lūpų perštėjimą, galvos skausmą, kartais kylančią temperatūrą).

REKLAMA
REKLAMA

Koks maistas yra pūslelinės priešas?

Pūslelinės protrūkio metu, jos tikrai neįveiksite pasitelkę maisto produktus, tačiau kai kurie iš jų gali palengvinti ligos eigą ir, kuomet esate sveiki, sumažinti tikimybę susirgti pūsleline. Lizinas (aminorūgštis) blokuoja argininą ir stabdo viruso dauginimąsi. Maistas, kuriame gausu lizino, yra, pavyzdžiui: daržovės, ankštiniai augalai, pienas, sūris ir žuvis, kurie taip pat padeda stiprinti imuninę sistemą ir užkirsti kelią peršalimui.

Ligos protrūkio metu, daržovių sultys ir šiltos sriubos gali puikiai numalšinti alkį, tuo pačiu nesukeldami skausmo paūmėjimo. Deja, vien tinkama mityba nepadės iškęsti nemalonaus periodo, labai tikėtina, kad teks į pagalbą pasitelkti gydytojo ar vaistininko skirtą specialų tepalą ar tabletes lūpų pūslelinei gydyti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų