Maisto gamintojų pažadas Verygai: į produktus lietuviams dės mažiau druskos ir cukraus

Dalyje maisto produktų nuo šiol – mažiau cukraus, druskos ir riebalų. Tokį susitarimą su Sveikatos apsaugos ministerija pasirašė keliolika Lietuvos ar čia padalinių turinčių užsienio kompanijų. Kai kurios jų žada cukraus saldumynuose, padažuose ar net duonoje sumažinti dešimčia ar dar daugiau procentų.

Taip esą žmonės pripras prie sveikesnio maisto. Tiesa, dėl to pailgės gamybos procesas. Ar tai neišaugins produktų kainos, gamintojai griežtai nepaneigia.

Ir jeigu saldumynų vartojimą, labai norėdami, kontroliuoti gali net smaližiai, iš jau gatavų gaminių jo neiškrapštysi. O cukraus, kaip ir druskos ar riebalų į produktus fabrikuose dedama daugybė. Dažnas nė nesusimąsto, kad net dešimtadalis duonos sudėties yra cukrus. O ji juk net nesaldi. Dešimtimis gramų cukrus skaičiuojamas ir kečupuose, jogurtuose, sūreliuose. O apie visur pasaulyje pamėgtą „Coca-Colą“ sklando tiesiog legendos.

Visgi ir „Coca-Colos“, ir keliolikos kitų kompanijų atstovai šiandien rinkosi į Sveikatos apsaugos ministeriją pasirašyti susitarimo, kad produktų sudėtyje nuo šiol bus mažiau cukraus, druskos ir riebalų. Tai žada duonos, konservų, sulčių, košių mišinių, margarino, saldumynų gamintojai. Pastarieji tikina, kad gaminių skonis nesikeis, smaližiams burnose ir toliau bus saldu.

„Dirbame ties tuo, kad vartotojai gautų ne daugiau nei 250 kilokalorijų viename šokoladiniame batonėlyje, vienoje porcijoje. Ateityje tikimės, kad kilokalorijas galėsime sumažinti iki 200“, – sakė „Mars“ atstovė Skaistė Sruogaitė.

Priklausomai nuo gaminių, į produktus žadama dėti maždaug dešimtadaliu mažiau cukraus, druskos ar riebalų. Gamintojai visi kaip vienas kalba, kad papildomų priedų, išėmę cukrų ar druską, nepridės.

„Visų pirma, technologai dirba, ieško įvairiausių būdų, daromi gan išsamūs testai su vartotojais, žiūrima, kaip vartotojai reaguoja į pasikeitimus, ar skoniui atsiliepia“, – tikino „Coca-Cola“ vadovė Ieva Matulaitienė.

Visgi vienos sudėtinės dalies išėmimas reiškia, kad ilgėja gamybos procesas. O tai kainuoja. Ar gali būti, kad sveikesnis tapęs maistas pabrangs?

REKLAMA

Gamintojai nuo griežto „ne“ išsisuka, esą jeigu maistas brangs, tai dėl kelių susidėjusių priežasčių, ne vien dėl cukraus ar druskos pašalinimo. Ministras Aurelijus Veryga, kaip visada, baksnoja į Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.

„Deja, bet maitinamės vis dar nelabai sveikatai palankiai, valgome per daug ir cukraus, ir druskos, ir riebalų. Pasaulio sveikatos organizacija labai aiškiai rekomenduoja šalims mažinti šitų maisto sudedamųjų dalių suvartojimą, todėl ir tokia iniciatyva kilo“, – tvirtino ministras Aurelijus Veryga.

Pirkėjai tokias naujoves vertina skirtingai.

Tyrimai rodo, kad lietuviai druskos suvartoja net 40 procentų daugiau nei reikėtų. Cukraus – penktadaliu daugiau.


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų