Šia tema naujienų portalo tv3.lt skaitytojams sutiko pakomentuoti mitybos specialistas Paulius Paulauskas. Pasak jo, renkantis dešreles svarbu išvengti klaidų.
Jis pasakojo, kad yra tam tikros dešrelės, pro kurias vaikštant po prekybos centrus reikėtų praeiti, nes jose mažai maistingųjų medžiagų ir galima sveikatai padaryti daugiau žalos nei naudos.
Kokios dešrelės yra netinkamos kepimui?
Pradėjus su specialistu kalbėtis apie tai, kaip pasirinkti tinkamas dešreles, pirmiausia pašnekovas atkreipė dėmesį į netinkamus pasirinkimus.
Anot jo, tokių dešrelių nepatartina įsigyti, o ypač kepti ant laužo, nes dažnai vartojant tokias dešreles, galima sau pakenkti.
„Ne tik kepimui, bet ir vartojimui yra netinkamos pačios pigiausios dešrelės. Jose naudojamos žaliavos yra pigiausios, ten labai nedaug mėsos procentų sudėtyje.
Jose gausu priedų, nitratų, tad labai rimtai reiktų vengti tokių dešrelių, nes jų tebus tik skonis. Juolab, kad kepant jas ant aukštos temperatūros, ant ugnies, jos netgi tampa kancerogeniškomis“, – įspėjo specialistas.
Pasak jo, verdant šias dešreles išsiskiria mažiau toksiškų medžiagų, tačiau kepimo proceso metu jos gali tapti nebevartojamomis.
Pasiteiravus, kokias dešreles tuomet vertėtų pasirinkti, P. Paulauskas įvardijo du pagrindinius kriterijus, leidžiančius patvirtinti, kad dešreles galima kepti ir valgyti.
Anot jo, šiame procese svarbu gerai apžiūrėti dešrelių pakuotės etiketes, o tik tuomet įsidėti jas į pirkinių krepšelį.
„Iš tiesų, pirmiausia tai turi būti aukščiausios rūšies dešrelės, jų pagrindas turi būti mėsa. Taip pat ant dešrelių turi būti nurodytas užrašas – tinkamos kepimui. Tada mes galime jas pasirinkti“, – sakė jis.
Kitos alternatyvos kepimui
Tiems, kurie dešrelių nemėgsta, P. Paulauskas pasiūlė kitas alternatyvas. Pasak jo, toks maistas yra netgi sveikesnis pasirinkimas už lietuvių pamėgtas dešreles.
Jis pasakojo, kad geriausia opcija, kurią verta rinktis vietoje dešrelių, yra liesa paukštiena ar kita pamėgta mėsa. Taip pat – sūriai ir daržovės.
„Žinoma, tiems, kurie nemėgsta dešrelių, geriausia yra pasirinkti kitas alternatyvas, t. y. liesą paukštieną ar kitas mėsas, kurie nenori ar nemėgsta mėsos taip pat gali būti variantas kepti kepimui pritaikytą sūrį, tofu, daržovės.
Tad visi šie variantai yra geresnės alternatyvos negu dešrelių kepimas ant laužo“, – paaiškino mitybos specialistas.
Pasiteiravus, ar yra kitų produktų, su kurių kepimu ant laužo vertėtų elgtis atsargiai, pašnekovas paaiškino, kad tai – raudona, riebi mėsa.
Visiškai atsisakyti šio produkto P. Paulauskas neragino, tačiau patarė jo vartojimą apriboti, o ypač tam tikrų kategorijų žmonėms.
„Riebią, raudoną mėsą valgyti galima, bet geriausia tuomet ją vartoti mažais kiekiais. Kiek žinau, yra mėgstančių žmonių paskrudinti mėsą, o tada tai tampa kancerogeniniu, pavojingu produktu.
Ypač tai aktualu žmonėms, kurie yra vyresni, turi polinkį į širdies ir kraujagyslių ligas, geriau susilaikyti. Jaunam žmogui viskas tvarkoje, bet kitiems vertėtų rinktis kitas alternatyvas“, – paaiškino jis.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!