• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors šviežios bulvės yra įprastas garnyras, o vasarą jos ypač mėgstamos su šaltibarščiais, raciono paįvairinimui galima pasigaminti įdomesnio skonio bulvių salotų, pagardintų naminiu pesto padažu. Be to, bulvės sočios ir nebrangios – tai tikrai palankus piniginei pasirinkimas.

Nors šviežios bulvės yra įprastas garnyras, o vasarą jos ypač mėgstamos su šaltibarščiais, raciono paįvairinimui galima pasigaminti įdomesnio skonio bulvių salotų, pagardintų naminiu pesto padažu. Be to, bulvės sočios ir nebrangios – tai tikrai palankus piniginei pasirinkimas.

REKLAMA

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, daug ką be reikalo kausto angliavandenių baimė, mat svarbiausia saikas ir tinkamai parinkti bulvių priedai. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad šiuo metu galima įsigyti šviežio derliaus egiptietiškų bulvių, o lietuviškos bulvės lentynas pasieks birželio pabaigoje.  

Bulvių baimė – nepagrįsta 

Bulvių salotų receptas gimė Vokietijoje – iš ten jis įvairiomis variacijomis išplito į kitas Europos šalis. Patiekalas mėgstamas tapo ir Amerikoje, kur jį dar XIX amžiuje ėmė gaminti vokiečiai ir kiti emigrantai iš Europos. 

REKLAMA
REKLAMA

Nenuostabu, kad bulvių patiekalai kone visose šalyse tokie populiarūs – ši daržovė itin universali, tinkama daugybei patiekalų, be to, yra viena pigiausių. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, bulvės turi daug naudingų savybių: „Jose nemažai mineralinių medžiagų – kalcio, fosforo, kalio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C.“

REKLAMA

Paskutiniu metu plinta populiarus mitas, kad bulves valgyti nesveika – jis sulaukia vis daugiau sekėjų, kurie apskritai išbraukia bulves iš savo valgiaraščio. Anot gydytojos dietologės, visuomenėje plintanti informacija yra neteisinga, kadangi vertinant bulvių maistinę vertę, joje sveikatai nepalankių medžiagų nėra.

„Bulves iš tiesų sudaro tik apie 18 proc. angliavandenių, kurie yra kompleksiniai. Be to, bulvėse esantis krakmolas puikiai virškinamas ir suteikia reikalingos energijos. Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare. Tačiau bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais ingredientais, sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą, todėl jie netinkami vakariniam valgymui“, – pranešime spaudai sako dr. E. Gavelienė, patarianti bulves patiekti su mėsa, žuvimi, daržovėmis arba valgyti kaip atskirą patiekalą.

REKLAMA
REKLAMA

Išbandykite įvairaus skonio bulves

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad lentynose galima rasti įvairaus skonio bulvių, tad verta jas išbandyti vis kitiems patiekalams.

Pasak specialistės, skirtingiems bulvių patiekalams reikalingos vis kitokios bulvių rūšys: „Salotoms ar kitiems patiekalams tinka nebirios bulvės, kurios verdamos išlaiko savo formą. Rūšines bulves salotoms geriausia virti su lupenomis, tai padės nepakisti bulvių struktūrai apdorojimo metu.“

Kulinarijos technologė Lina Barčaitė kviečia eksperimentuoti pateikiant įdomesnius pagardus prie bulvių: „Pesto padažu tradiciškai gardinami makaronai, bet verta jį išbandyti ir su bulvių salotomis – jis suteiks gaivumo ir kvapnumo. O pasigaminti pesto namuose labai paprasta, tik jei naudosite jį bulvių salotoms, nedėkite kedrinių pinijų, kurios yra tradicinis pesto ingredientas.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šviežių bulvių salotos su petražolių pesto

Patiekalui reikės:  

  • 1 kg bulvių 
  • saujelės petražolių
  • 1/4 puodelio tarkuoto kietojo sūrio 
  • 1 skiltelės česnako;
  • 1 šaukšto citrinos sulčių;
  • 1/8 šaukštelio druskos;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus. 

Kaip gaminti:

  1. Išvirkite bulves (geriau – mažesnes), leiskite joms atvėsti.
  2. Paruoškite pesto: į trintuvą sudėkite petražoles, česnaką, tarkuotą sūrį, citrinos sultis, druską ir alyvuogių aliejų. Plakite iki vientisos masės.
  3. Paragaukite padažo ir pakoreguokite druskos ar citrinos sulčių kiekį, nepamirškite, kad skonis šiek tiek susilpnės, kai pesto susimaišys su bulvėmis.
  4. Kai bulvės pakankamai atvės, perpjaukite jas per pusę (jei naudojate didesnes bulves, supjaustykite jas į keturias ar šešias dalis).
  5. Sudėkite bulves ir padažą į dubenį ir maišykite, kol bulvės gerai pasidengs. Patiekite iš karto arba laikykite šaldytuve, kol valgysite. 

Skanaus!

Kiek save prisimenu, bulvės buvo visada ant mūsų šeimos stalo.Valgėme su viskuo: kopūstų,burokų sriuba, raugintais kopūstais, silke,grybais,šaltibarščiais,raugintais agurkais,sviestu, pienu, rūgščia grietine ir niekas negalvojl sveika ar ne.O dabar priviso patarėjų, dietologų ir visi vis pataria, vis aiškina: negalima to negalima ano.Vieną dieną aiškina, kad kiaušinius valgyti sveika, kitą diena-jau nesveika.Mokina, kada net vandenį gerti.Žmogus geria tada, kai nori gerti, o ne tada, kai dietologė pataria.
Taip neseniai straipsniai liejosi(matyt,kad Lietuvoje)apie bulvių kenksmingumą.Jas valgyti vos ne slapta reikėjo,kad neatrodytum prasčiokas.Visur buvo kišama duona.O juk žmogui, turinčiam mažesnes pajamas ar galinčiam pigiai įsigyti ar pačiam užsiauginti,buvo dalis maisto.Ir štai vėl garbinę duoną bei neigę bulves,prie tų pačių bulvių sugrįžo.Būtų dar keisčiau,jei ir neigę,ir vėl ėmę girti,būtų tie patys.Nors nieko naujo,juk pradedant aukščiausią valdžią ir baigiant paukščiukais,gyvunėliais,augaliniais,visi prisitaiko,daug kas išmoksta meluoti tam,kad pratęstų saviškių išlikimą,gyvenimą.Tereikia knygas paskaityti.
Man skanu karštos bulvės su gabaliukais sviesto.
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų