Šia tema naujienų portalui tv3.lt sutiko pakomentuoti mitybos specialistas Paulius Paulauskas, kuris atskleidė, ar tikrai lietuvių pamėgti šašlykai gamtoje yra tinkamas ir sveikas pasirinkimas vakarienei.
Ar sveika valgyti ant laužo keptą mėsą?
Pasiteiravus mitybos specialisto, kokia jo nuomonė apie mėsos kepimą ant laužo, jis pasakojo, kad tai nėra pats geriausias pasirinkimas mūsų sveikatai.
Jis aiškino, kad už keptos mėsos ant laužo slypi ne viena grėsmė, tad siekė įspėti apie tai, kas gresia vartojant dažnai ir didelius tokios mėsos kiekius.
„Manau, kad ne tik lietuviai mėgsta pasikepti mėsos ant laužo. Vis tik svarbu žinoti, kad keptoje mėsoje ant tokios aukštos temperatūros gali susidaryti kancerogeninės medžiagos, tokios kaip akroleinas, akrilamidas (susidaro kepant krakmolingus produktus).
Taip pat gali susidaryti policikliniai aromatiniai angliavandeniliai, heterocikliniai aromatiniai aminai, kurie atsiranda, kai varvantys riebalai, nusileidę ant žarijų, sukelia dūmus, kurie rūksta tiesiai į mėsą.
Kitas dalykas, jeigu mes valgome ant laužo keptą mėsą ilgą laiką, tuomet atsiranda tikimybė sutrikdyti širdies ir kraujagyslių sistemos veikimą, taip pat atsiranda vėžio rizika, yra apkraunamas mūsų skrandis, keliamas cholesterolis“, – pasakojo pašnekovas.
Visgi, nepaisant to, P. Paulauskas taip pat siekė nuraminti, nes, anot jo, tokios liūdnos pasekmės gresia tik tiems, kurie šį patiekalą vartoja dažnai.
Anot jo, kartais pasikepti mėsos ant laužo – nieko blogo. Visgi svarbiausia, kaip ir visame kame, laikytis saiko:
„Per daug gąsdinti nenorėčiau, o siūlyčiau naudoti groteles, kad mėsa nebūtų tiesiogiai ant ugnies, bei vengti apdegusių vietų.
Tikrai kartais galima šią mėsą vartoti, bet reiktų vengti atviros liepsnos, per didelio apskrudimo, ką padaro daugelis, bei vartoti ją su saiku.
Vieną savaitgalį pasikepus mėsos tikrai nesusirgsite vėžiu, bet jeigu tai darote kiekvieną vasaros savaitgalį, tada jau kyla rizika.“
Specialistas – kepimo būdas yra reikšmingas
P. Paulauskas taip pat pasakojo, kad nevertėtų pamiršti keptos mėsos kepimo būdo reikšmės sveikatai. Anot jo, pakeitus vos kelis aspektus, šį patiekalą galime paversti mažiau kenksmingu.
Mitybos specialistas atskleidė, kad dažnas lietuvis kepdamas mėsą suklysta, dėl to atkreipė dėmesį į vos vieną aspektą, kuris gali paversti keptą mėsą mažiau toksiška.
„Dar viena reikšminga dalis yra kepimo būdas, nes jeigu mes kepame ir perkaitiname, tai nieko iš to gero.
Tarkime, galime kepti grybus, bet jeigu mes juos sudeginsime, perkaitinsime, tai naudos bus nulis. Aišku, skonis bus, bet maistingų medžiagų nedaug.
Tad verta atsižvelgti į kepimo būdą, o ne maisto produktus. Mes galime sugadinti netgi sveiką maistą, kai pasirenkame jį netinkamai“, – atkreipė dėmesį jis.
Taip pat P. Paulauskas pridėjo, kad lietuviai neretai mėgsta pasimėgauti tauriojo gėrimo taure valgant keptą ant laužo mėsą, tad įspėjo to nedaryti.
Anot jo, alkoholio vartojimas taip pat reikšmingai prisideda prie poveikio sveikatai: „Nepamirškime ir to, kad neretai žmonės išgeria alkoholinių gėrimų, kurie tikrai neprisideda prie mūsų sveikatos.“
Kiek keptos mėsos galima vartoti?
Mitybos specialistas taip pat prabilo apie tai, kokios yra normos ribos keptos ant laužo mėsos vartojimui, kurios nėra kenksmingos žmogui.
Atsakydamas į klausimą, P. Paulauskas rėmėsi Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis.
„Kiek yra per dažnai? Peržvelgus rekomendacijas galima matyti, kad kepimui daugelis žmonių renkasi riebesnę, raudoną mėsą.
Pagal PSO, tokios mėsos vartojimas turėtų būti ne dažnesnis kaip 2-3 kartus raudonos mėsos po 100 gramų per savaitę. Tad tai neturi būti kasdieninis dalykas“, – sakė jis.
Pasiteiravus, kokių dar rekomendacijų mitybos specialistas turėtų, P. Paulauskas patarė dažniau kepimui rinktis kitokį maistą.
Anot jo, svarbu ne tik pagrindas, t. y. mėsa arba žuvis, tačiau taip pat pasirenkamas marinatas, garnyrai.
„Aš siūlyčiau rinktis liesesnę mėsą, žuvį, augalines alternatyvas. Žinoma, vertėtų pasirinkti ir tinkamą marinatą, t. y. žolelių ir aliejaus pagrindo, o ne įprastą su majonezu ir kitais organizmui ne itin naudingais produktais.
Šalia, žinoma, reiktų pasirinkti daugiau daržovių, skaidulų turinčių produktų, taip pat nepadauginti padažų. Jie tikrai pakelia kalorijų skaičių, tad vartokite su saiku“, – pranešė P. Paulauskas.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!