• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viena dažniausių problemų, su kuria susiduria lietuviai – padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje. Laimei, pakeitus vienus maisto produktus kitais galima susidoroti su šia bėda ir pagerinti savo sveikatą. O tai padaryti padės net 11 maisto produktų. 

Viena dažniausių problemų, su kuria susiduria lietuviai – padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje. Laimei, pakeitus vienus maisto produktus kitais galima susidoroti su šia bėda ir pagerinti savo sveikatą. O tai padaryti padės net 11 maisto produktų. 

REKLAMA

Dietistas Mantas Liekis teigia, kad pats paprasčiausias būdas sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje yra į mitybos racioną įtraukiant produktus, kurie mažina jo koncentraciją. 

„Žinoma, yra ir kitų produktų, kurie padeda sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje kitais būdais. Pavyzdžiui, skaidulos suriša cholesterolį virškinimo sitemoje ir apsunkina šio išnešiojimą žmogaus organizme.

Kituose produktuose yra augalinių sterolių ir stanolių, kurie neleidžia organizmui pasisavinti cholesterolio“, – paaiškina.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, kokie yra tie 11 produktų, galinčių sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje?

Avižos

„Pirmas paprastas žingsnis, siekiant sumažinti cholesterolio kiekį – pusryčiams suvalgyti dubenį avižinių dribsnių. 

REKLAMA

Avižų dubuo suteikia jums nuo 1 iki 2 gramų tirpių skaidulų, kurios gali teigiamai paveikti jūsų virškinimo sistemą ir kraujo rodiklius“, – pasakoja mitybos specialistas.

Miežiai ir kiti sveiki grūdai

Kaip ir avižos bei avižų sėlenos, miežiai bei kiti nesmulkinti grūdai gali padėti sumažinti širdies ligų riziką, daugiausia dėl juose esamų tirpių skaidulų. 

Būtent dėl šios priežasties M. Liekis rekomenduoja į savo mitybos racioną įtraukti daugiau pilno grūdo kruopų.

Pupelės

„Pupelėse taip pat daug tirpių skaidulų. Todėl šis maisto produktas yra puikus pasirinkimas lieknėjant ir siekiant sumažinti cholesterolį“, – nusišypso.

REKLAMA
REKLAMA

Baklažanai ir okra

Šios dvi mažo kaloringumo daržovės yra puikūs tirpių skaidulų šaltiniai. Jie, kaip ir anksčiau minėti produktai, puikiai tiks kovoje su bloguoju cholesteroliu. 

Riešutai

„Daugybė tyrimų nurodo, kad migdolų, graikinių, žemės ir kitų riešutų valgymas yra naudingas širdžiai. 

Riešutai yra puikus sveikųjų riebalų, vitamino E šaltinis, o būtent šios medžiagos gali prisidėti prie jūsų geresnės savijautos“, – sako dietistas.

Augaliniai aliejai

Skystų augalinių aliejų, tokių kaip rapsų, saulėgrąžų ir kitų naudojimas vietoje sviesto ar taukų gaminant maistą ar salotoms padeda sumažinti cholesterolį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Obuoliai, vynuogės, braškės, citrusiniai vaisiai

„Šiuose vaisiuose gausu pektino – tirpiųjų skaidulų, mažinančių MTL“, – trumpai paaiškina.

Maistas, praturtintas steroliais ir stanoliais

Iš augalų išgauti steroliai ir stanoliai gali padėti kovoti su padidėjusiu cholesteroliu:

„Tam tikros įmonės steroliais ir stanoliais praturtina maisto produktus, pavyzdžiui, apelsinų sultis, margariną, granolos batonėlius ir kt. 

Taip pat, stanolių ir sterolių galite įsigyti kaip papildų. Vartojant 2 gramus augalinių sterolių arba stanolių per dieną, MTL cholesterolio kiekis gali sumažėti maždaug 10 proc.“

Soja

Valgyti sojų pupeles ir iš jų pagamintus maisto produktus, tokius kaip tofu, yra vienas iš būdų sumažinti cholesterolio kiekį:

REKLAMA

„Sojos produktų naudojimas mityboje gali pagelbėti sumažinti MTL iki apie 5–6 proc.“

Riebi žuvis

Valgant žuvį du ar tris kartus per savaitę, blogasis cholesterolis gali sumažėti dviem būdais: pakeičiant mėsą, kurioje yra MTL didinančių sočiųjų riebalų ir gaunant MTL mažinančius omega-3 riebalus. 

„Omega-3 sumažina trigliceridų kiekį kraujyje, taip pat teigiamai veikia žmogaus širdį, hormonus, virškinimą ir odą“, – priduria Mantas Liekis.

Skaidulų papildai

Pasak dietisto, skaidulų papildų naudojimas yra brangiausias būdas praturtinti mitybą skaidulomis ir sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. 

Vietoje to jis rekomenduoja patiems suplakti kokteilį iš augalinio pieno, daržovių, uogų ar vaisių, į kokteilį pridedant sėlenų tam, kad praturtintumėte savo mitybos racioną reikiamomis medžiagomis, skaidulomis, vitaminais, mineralais ir sumažintumėte cholesterolio kiekį organizme.

REKLAMA

„Nors tam tikrų maisto produktų naudojimas mitybos racione ir gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį organizme, tačiau taip pat naudinga taikyti ir kitas cholesterolį galinčias sumažinti rekomendacijas, tokias kaip: sportas, geras miegas, žalingų įpročių atsisakymas.

Žinoma, atsižvelgiant ir į tai, kad kartais reikia naudoti medicininį gydymą, tam, kad sumažintumėte dėl genetinių priežasčių padidėjusį cholesterolį“, – apibendrina.

Jokieproduktai nemažina ,jokie...Valgo kiti ryja viską iš eilės ir nieko,kiti valgo,prisižiūri-ir kyla, tai susję su kitom ligelėm,jei žmogus jų turi...kaip puokštė atsiranda..o geras miegas,sportas dar niekam nepakenkė

Malšinti simptomą, o ne tvarkytis su pirmine priežastimi yra pagrindinis dabartinės medicinos tikslas nemažu kiekiu atvejų.
Labai mėgstu skaniai pavalgyt, o cholesterolį turiu 6-7, tai po tyrimų pradedu daugiau valgyt rūkytus lašinius, daugiau sviesto užsitepu tada susitvarko, bet nemėgstu lašinių, tai nustojus valgyt lašinius vėl cholesterolis padidėja
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų