5 virtuvės zonos: kas ir kaip?

Koks yra geriausias būdas įsirengti virtuvę? Jeigu gaminate namuose jau ilgą laiką, galbūt tai jau supratote arba vis dar ieškote stebuklingo sprendimo. Tam, kad būtų visapusiškai patogu, svarbu atsižvelgti tiek į kambario dydį, tiek į baldų ir įrangos išdėstymą. Nepriklausomai nuo to, daugumą virtuvių paprastai galima suskirstyti į atskiras zonas, kurios leidžia užtikrinti didesnį komfortą. Apie tai, kaip tai padaryti – šiame straipsnyje.

1. Padalinkite virtuvę į penkias zonas

Pagrindinės darbo zonos, apie kurias reikėtų pagalvoti virtuvėje, yra šios:

1. Vartojamų reikmenų zona: šioje kambario dalyje laikoma didžioji dalis maisto. Ji taip pat gali būti padalinta į dvi dalis: šaldytuvo (šviežiam maistui) ir sandėliavimo ar spintelių (sausiems maisto produktams, aliejui ir kt.).

2. Nevartojamų reikmenų zona: plotas, skirtas laikyti kasdieniams indams, įskaitant lėkštes, dubenėlius, taures ir stalo įrankius.

3. Valymo zona: plotas, kuriame yra kriauklė, indaplovė (jei tokia turima).

4. Pasiruošimo zona: tai sritis, kurioje vyksta dauguma maisto ruošimo darbų. Tai gali būti spintelių stalviršio dalis arba virtuvės sala.

REKLAMA

5. Gaminimo zona: plotas, kuriame yra viryklė, orkaitė ir galbūt mikrobangų krosnelė.

Daugumą virtuvių galima suskirstyti į šias sritis. Net jei šis kambarys mažas, tikėtina, kad jame yra tokie būtiniausiai daiktai kaip šaldytuvas, keletas spintelių, kriauklė, šiek tiek stalviršio ir viryklė.

2. Laikykite daiktus kuo arčiau su jais susijusios zonos

Virtuvė skirstoma į zonas tam, kad daiktus būtų galima laikyti tinkamoje vietoje ir taip paversti maisto ruošimo procesą lengvesniu. Pavyzdžiui, peiliai, dubenys, pjaustymo lentelės, prieskoniai ir kiti maisto ruošimui skirti įrankiai turėtų būti pasiruošimo (Nr. 4) zonoje. Virtuvės reikmenys, kokybiški puodų rinkiniai, keptuvės ir kepimo indai paprastai laikomi kuo arčiau viryklės ir orkaitės, t. y. gaminimo zonoje (Nr. 5).

3. Kasdienius indus laikykite arčiausiai kriauklės, indaplovės

Kasdienius indus (nevartojamus reikmenis) patariama laikyti šalia valymo zonos (Nr. 3) arba ten, kur yra kriauklė ir indaplovė. Tai pakankamai akivaizdu, pagalvojus, jog būtent ten dažniausiai plauname indus. Taigi, jei tik įmanoma, juos reikėtų laikyti arčiausiai valymo zonos esančioje spintelėje.

4. Sukurkite pasiruošimo zoną kuo arčiau viryklės

Vienas iš svarbiausių dalykų įrengiant virtuvę yra tas, kad šalia gaminimo zonos (Nr. 5) būtų pakankamai vietos. Idealiu atveju, norint paruoštą maistą įdėti į puodą ant viryklės arba orkaitę, turėtų pakakti kelių veiksmų. Jei šalia neturite daug laisvos vietos ant stalviršio, būkite kūrybingi ir, pavyzdžiui, perkelkite mikrobangų krosnelę arba vaisių dubenį. Taip turėsite daugiau vietos daržovėms ar kitiems maisto produktams pjaustyti, patiekalo ingredientams maišyti.

5. Tiesiog siekite geriausio

Žinoma, ne visada įmanoma laikyti daiktus tiksliai jų zonoje – ypač, jei virtuvė yra maža ir baldai joje išdėstyti neįprastai. Tačiau šio kambario skirstymas į atskiras zonas ir daiktų grupavimas pagal jų paskirtį – tai, ko verta siekti. Tinkamai pritaikant pagrindinius principus, galima sukurti patogesnę maisto ruošimo ir gaminimo erdvę.

Jeigu dar tik pradedate įrenginėti savo virtuvę arba nusprendėte ją atnaujinti, gali būti reikalingi aukštos kokybės puodai. Internetu juos įsigyti itin paprasta!


Rašyti komentarą...
SKAITYTI KOMENTARUS (0)
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
REKOMENDUOJAME
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų