Kiekvienam grikių kruopų tūriui imama dvigubai daugiau skysčio. Prieš verdant grikių kruopas galima truputį pakepinti sausoje keptuvėje (tik neperskrudinkite!). Paskrudintos kruopos nuplaunamos ir suberiamos į verdantį vandenį. Pirmąsias 3–5 minutes verdama ant stiprios ugnies, vėliau – ant vidutinės, o baigiant virti, kol vanduo išgaruoja, – ant labai silpnos ugnies. Dar vienas patarimas: nekilokite dangčio, nes košę šutina ne vanduo, o garai. Kitaip grikiai prisvyla arba virsta pliurza. Košė bus vertingesnė, jeigu pavirę 4–5 minutes puodą nukaisite, apvyniosite laikraščiais ir įsuksite į pagalvę. Per 15–20 minučių kruopos sušus, o grikių grūdeliai nebus sulipę, pati košė nepavandenijusi.
Biri spragintų grikių košė
Reikės: 250 g grikių 2 stiklinės vandens 1,5 šaukšto riebalų kiaušinio baltymo druskos
Kruopas nuplaukite, sumaišykite su kiaušinio baltymu ir padžiovinkite karštoje orkaitėje, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu. Į verdantį pasūdytą vandenį įdėkite riebalų, suberkite spragintas grikių kruopas ir maišydami užvirkite. Vėliau puodą uždenkite dangčiu ir šutinkite vidutiniškai įkaitusioje orkaitėje 2 valandas. Retkarčiais pamaišykite. Košę galima virti ir garuose. Indą su kruopomis įstatykite į didesnį indą su verdančiu vandeniu. Kaitinkite. Kai vanduo išgaruos, įpilkite dar. Grikiai verdami, kol sugeria visą skystį. Grikių košė su grietinėle
Reikės: 250 g grikių kruopų 0,5 l pieno 40 g cukraus 200 g varškės 250 g grietinės 2 kiaušinių 40 g sviesto maltų džiūvėsėlių 20 g aliejaus druskos
Išvirkite tirštą grikių košę. Pasūdykite, įberkite cukraus. Kai košė atvės, sumaišykite ją su ištrinta varške. Grietinę išplakite su kiaušiniais. Viską supilkite į košę ir gerai išmaišykite. Į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais išbarstytą keptuvą supilkite paruoštą košės masę, išlyginkite, aptepkite grietine, apšlakstykite aliejumi ir kepkite. Košė valgoma karšta, apibarstyta lydytu sviestu.
Grikių košė su sūriu
Reikės: 250 g grikių 0,5 l vandens 20 g riebalų kiaušinio baltymo (nebūtinai) 1–2 riebaluose iškeptų svogūnų 250 g varškės 200 g sūrio grietinės džiūvėsėlių druskos, pipirų
Grikių kruopas sumaišykite su kiaušinio baltymu ir išdžiovinkite. Išvirkite birią grikių košę. Supjaustykite riebaluose iškeptus svogūnus, sumaišykite su maltu sūriu (arba varške). Vėliau sudėkite grikių košę, visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą indą sukrėskite masę, išlyginkite, aptepkite grietine ir kepkite orkaitėje.
Grikių košė su kefyru
Reikės: 400 g grikių 600 ml vandens 40 g riebalų ar margarino 400 g kefyro 60 g medaus vanilės, druskos
Išvirkite grikių košę. Kefyrą truputį pašildykite, sudėkite medų, įberkite vanilės, druskos ir, viską gerai išmaišę, sukrėskite košę.
Grikių košė su tarkuotomis bulvėmis
Reikės: 0,5 l grikių 1,5–2 l vandens 0,5 kg tarkuotų bulvių 200 g lašinių druskos
Grikius išmirkykite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir suberkite į šaltą vandenį, užkaiskite. Kai kruopos jau bus beveik minkštos, įberkite druskos, sudėkite tarkius ir pavirkite dar apie 10 minučių. Šią košę žemaičiai valgo su lašinių spirgučiais, sviestu arba kastiniu.
„Pūkinė“ grikių košė
Reikės: stiklinės grikių kruopų 2 stiklinių pieno kiaušinio šaukšto sviesto druskos
Padažui: stiklinės pieno šaukšto cukraus šaukšto krakmolo vanilės arba vanilinio cukraus Pagaminkite padažą: į verdantį pieną suberkite cukrų, vaniliną, vėliau supilkite piene išmaišytą krakmolą ir pakaitinkite iki užvirs. Kruopas perrinkite, nuplaukite, įmuškite kiaušinį ir gerai išmaišykite, supilkite į skardą ir padžiovinkite orkaitėje. Į verdantį pieną įdėkite sviesto, suberkite grikių kruopas ir ant silpnos ugnies išvirkite košę. Į išvirusią košę supilkite saldų pieno padažą.
Smolensko košelė
Reikės: 1,5 stiklinės smulkių grikių kruopų 1 l vandens 2 svogūnų 2 pastarnoko šaknų 2–3 kapotų petražolių lapelių 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų 0,5 stiklinės grietinės 2 šaukštų sviesto šaukštelio druskos
Į pasūdytą vandenį sudėkite nepjaustytus svogūnus, smulkiai supjaustytas pastarnoko šaknis ir pavirkite 5 minutes. Suberkite grikių kruopas ir pamaišydami virkite ant silpnos ugnies. Svogūnų ropeles išimkite, puodą nukelkite nuo ugnies, įberkite pipirų, suberkite susmulkintus petražolių lapelius, supilkite grietinę, įdėkite sviesto ir išmaišę uždenkite dangčiu. Leiskite 15 minučių pastovėti ir tik po to patiekite ant stalo.
„Gaspadoriška“ grikių košė
Reikės: 250 g grikių 2 stiklinių sultinio kiaušinio baltymo 3–4 bulvių 2–3 obuolių 60 g lašinukų 2 svogūnai druskos, pipirų, mairūnų džiūvėsėlių riebalų
Paruoškite birią spragintų grikių košę. Bulves išvirkite, ataušinkite ir sumalkite mėsmale. Obuolius nuplaukite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite kartu su lašinukais, kol pagels. Visus komponentus sumaišykite, suberkite prieskonius ir dar kartą išsukite. Kepimo indą ištepkite riebalais, pabarstykite džiūvėsėliais ir sukrėskite paruoštą košę. Išlyginę paviršių, pakepinkite orkaitėje.
Grikių košė su razinomis
Reikės: 250 g grikių 2 stiklinių vandens 1,5 šaukšto sviesto 4 kiaušinių 100 g cukraus 40 g razinų druskos, džiūvėsėlių, riebalų
Išvirkite birią spragintų grikių košę. Kiaušinius ištrinkite su cukrumi. Indą su kiaušinių mase įstatykite į puodą su karštu vandeniu ir plakite, kol masė sutirštės. Vėliau sudėkite razinas ir viską sumaišykite su grikių koše. Kepimo indą ištepkite riebalais, pabarstykite džiūvėsėliais ir apkepinkite orkaitėje.
Pagerinta grikių košė
Reikės: 250 g grikių 2 stiklinių vandens 1,5 šaukšto sviesto kiaušinio baltymo 400 g vengrinių slyvų stiklinės grietinėlės 2 trynių 30 g razinų 100 g varškės sūrio 30 g riešutų 100 g miltinio cukraus druskos, džiūvėsėlių, riebalų
Išvirkite birią spragintų grikių košę. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus. Riešutų branduolius susmulkinkite. Grietinėlę, trynius ir cukraus pudrą plakite maišytuvu 30 sekundžių. Į riebalais išteptą ir džiūvėsėliais išbarstytą kepimo indą sukrėskite košę, slyvas, apliekite paruošta grietinėle. Išlyginkite paviršių ir apibarstykite tarkuotu sūriu, riešutais. Kepkite orkaitėje.
Grikių košės paplotėliai su sūriu
Reikės: 250 g grikių 2 stiklinių mėsos nuoviro ar sultinio kiaušinio baltymo 2 svogūnų 1,5 šaukšto riebalų 250 g varškės sūrio 1–2 kiaušinių druskos, pipirų, džiūvėsėlių, riebalų
Išvirkite birią spragintų grikių košę. Svogūnus supjaustykite griežinėliais, pakepinkite, sukrėskite į košę, sudėkite sutarkuotą sūrį, įmuškite kiaušinius, suberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite. Iš masės suformuokite nedidelius paplotėlius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepinkite iš abiejų pusių, kol gražiai pagels. Vėliau keletą minučių patroškinkite ant silpnos ugnies. Paplotėliai valgomi su aštriais padažais bei žalių daržovių salotomis.
Lietuviški grikių košės paplotėliai
Reikės: 250 g grikių kruopų 2 stiklinių mėsos sultinio kiaušinio baltymo 200 g kiaulienos 40 g džiovintų grybų 2 svogūnų 1,5 šaukšto riebalų 1–2 kiaušinių druskos, pipirų, džiūvėsėlių, riebalų
Išvirkite birią spragintų grikių košę. Grybus nuplaukite, išmirkykite, išvirkite ir sumalkite kartu su mėsa. Svogūnus nulupkite, smulkiai supjaustykite, pakepinkite ir sumaišykite su paruošta mėsa, kiaušiniais, koše bei prieskoniais. Padarykite nedidelius paplotėlius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir pakepinkite riebaluose iš abiejų pusių, kol gražiai pagels. Vėliau dar keletą minučių patroškinkite ant silpnos ugnies.
Pikantiški grikių košės paplotėliai
Reikės: 250 g grikių 2 stiklinių mėsos sultinio kiaušinio baltymo 200 g kiaulienos 100 g fermentinio sūrio 3 šaukštų pomidorų tyrės 1–2 kiaušinių druskos, pipirų, džiūvėsėlių, riebalų
Išvirkite birią spragintų grikių košę, sumaišykite ją su malta mėsa, tarkuotu sūriu, pomidorų tyre, kiaušiniais bei prieskoniais. Suformuokite nedidelius paplotėlius, apvoliokite džiūvėsėliuose ir pakepkite riebaluose iš abiejų pusių. Vėliau dar keletą minučių patroškinkite ant silpnos ugnies.
Parengė Jurga Motiejūtė