REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulietė mama kreipėsi į naujienų portalo tv3.lt redakciją. Moteris pasakoja, kad su trijų metų sūnumi Kauno klinikose guli jau nuo spalio 13-osios dienos ir visą tą laiką berniukas vemia ir viduriuoja, tačiau gydytojai neva nesutinka tirti skrandžio, o vietoj to siūlo dėti gastrostomą. Tačiau Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas sako, kad tikrosios problemos slypi ne čia.

Šiaulietė mama kreipėsi į naujienų portalo tv3.lt redakciją. Moteris pasakoja, kad su trijų metų sūnumi Kauno klinikose guli jau nuo spalio 13-osios dienos ir visą tą laiką berniukas vemia ir viduriuoja, tačiau gydytojai neva nesutinka tirti skrandžio, o vietoj to siūlo dėti gastrostomą. Tačiau Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas profesorius Rimantas Kėvalas sako, kad tikrosios problemos slypi ne čia.

REKLAMA

Kreipdamasi į redakciją, moteris rašė: „Guliu su vaiku Kauno klinikose nuo spalio 13 dienos. Jį gydė nuo sepsio ir inkstų ar šlapimo takų infekcijos. Jis nevalgė maisto nuo spalio 12 dienos. Jis buvo tokios būklės, kokios žmogus negali valgyti. Klinikose jam įdėjo zondą. Visą maistą, kurį zonduoja, išvemia, išviduriuoja“.

„Dabar jau yra intraveninis maitinimas paskirtas. Iki šiol reikalauju kiekvieno gydytojo, jog ateitų apžiūrėti gastroenterologas. Nėra atliktas joks virškinimo sistemos tyrimas, o jis vis vemia ir viduriuoja“, – rašo moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, beveik ketverių sūnus nori valgyti, pats gali kramyti ir nuryti, tačiau šiuo metu jo skrandis nieko nepriima.

„Prižiūrintys medikai skrandžio nenori tirti, gastroenterologo nežada kviesti. Siūlo įdėti gastrostomą vaikui, kuris valgo, kramto, ryja, tik ne visą maistą priima skrandis. <...>

REKLAMA

Atėjo gydytojas ir pasakė, jog netirs niekas jam skrandžio, <...> ir toks dalykas kaip skrandžio vožtuvas neegzistuoja, apie kurį sakau, bei GERL (aut. pastaba – Gastroezofaginio refliukso liga) ligos. Nieko jam niekas netirs“, – pasakojimą tęsia moteris.

Berniuko mama įsitikinusi, kad dėti gastrostomą, kaip ji sako, puikiai valgančiam vaikui, nėra reikalo, o svarbu išsiaiškinti, kodėl maistas jo skrandyje neužsilieka ir yra išvemiamas.

Moteris pasakoja, kad jos sūnus verkia didžiąją laiko dalį, tačiau atėjus slaugėms ir vaikui nurimus, jos netiki mamos žodžiais. Mama neva pati sulaukia grasinimų iš darbuotojų pusės.

REKLAMA
REKLAMA

„Išleidžiant iš reanimacijos pažadėjo, jog skyriuje taip pat niekas neleis jam verkti.  Sesutės niekada neateina, kai vaikas verkia. Kai prašiau ateiti, sakė iškvies man psichiatrą“, – sako ji.

Spalio 22 dienos rytą Kristina rašė, kad ši ligoninėje praleista naktis buvo itin sudėtinga, nes jos sūnui dar labiau pablogėjo.

„Naktis tragiška. Visą naktį vyko vaiko kankinimas ir grasinimai man. Visą naktį bandžiau pakviesti sesutę, gydytoja, kai tik pakviečiu sako, jog trukdau. Jam priepuoliai epilepsijos kartojosi kas 5 minutes nuo 22 valandos. Jo priepuoliai ne specifiniai, tačiau juos gali atpažinti neurologai, neurologinio skyriaus slaugės. Aš esu šoke, kad negaliu gauti pagalbos.<...> Ateina pasiklauso, jog vaikas inkščia dejuoja ir išeina, priepuoliai ištisai, neduoda vaistų nuo priepuolių nesutaria su neurologais, jis negali kentėti priepuolių tiek laiko“, – rašė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkėlė į reanimaciją

Pasak mamos, jos sūnui būdingi netipiniai epilepsijos priepuoliai prasidėjo nuo spalio 21 dienos 13 valandos ir vis dažnėjo.

„Visą naktį prašiau vaistų, davė kartą, tačiau po 2 valandų prasidėdavo naujas priepuolis. Nuo savo ligos, nuo kurios gydomas 3 su puse metų, negauna vaistų. Kiekvienas priepuolis yra smegenų ląstelių žūtis, tam yra priepuolis iškart stabdomas diazapamu, kiek reikia tiek kartų. Visą naktį šitaip vaikas dejavo, kviečiau, ant manęs rėkė grasino, jog nebekviesčiau be reikalo.

Jam sakė nedarys jokio skrandžio tyrimo, nors kraujais jau vemia ir viduriuoja vis, ir neurologo nekvies, nors priepuoliai epilepsijos, retos rūšies, kuriuos atpažįsta tik jo neurologai ir neurologinio sesutės. Man sakė neaiškinti, nes aš trukdau jiems dirbti. Dabar sūnų išvežė į reanimaciją, kad nebetrukdyčiau, nors to prašiau visą naktį“, – sako mama.

REKLAMA

Situacija buvo itin sudėtinga

Naujienų portalas susisiekė su LSMUL Kauno klinikų, Vaikų ligų klinikos vadovu prof. Rimantu Kėvalu. Vaikų intensyviosios terapijos gydytojas sako, kad visa situacija yra kur kas sudėtingesnė, o Kauno klinikų personalas išgelbėjo berniuko gyvybę.

Jis pateiktame atsakyme rašė: „3 metų amžiaus berniukas stacionarizuojamas iš Šiaulių nuo šių metų spalio 13 dienos. Iš gyvenimo istorijos žinoma, kad 5 mėnesių amžiuje jam diagnozuotas Sturge-Weber  sindromas, epilepsija bei vaikų cerebrinis paralyžius. Sturge-Weberio sindromas yra būklė, turinti įtakos tam tikrų kraujagyslių vystymuisi, nuo pat gimimo sukelianti anomalijas smegenyse, odoje ir akyse. Vartoja vaistus nuo epilepsijos, glaukomos, aspiriną.

REKLAMA

Vaikas susirgo spalio 11 dieną, gydėsi namuose, tačiau blogėjant būklei atvyko į LSMUL Kauno klinikų Vaikų skubios pagalbos skyrių, spalio 13 dieną, kur diagnozuojama sunki bakterinė infekcija – sepsis ir stacionarizuojamas į I-ą vaikų ligų skyrių. Vaiko būklė labai sunki dėl sepsio, kuris nepaisant paskirto gydymo progresuoją į sunkų sepsį, sepsinį šoką su dauginiu organų nepakankamumu.

Vaikas gydomas vaikų intensyviosios terapijos skyriuje, atliekant dirbtinę plaučių ventiliaciją ir kitų organų nepakankamumo pakaitinę terapiją. Būklę pavyksta stabilizuoti, atjungti nuo gyvybinių organų palaikymo aparatų ir vaikas spalio 21 dieną perkeliamas atgal į I-ą vaikų ligų skyrių tolimesniam gydymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip intensyviosios terapijos specialistas galiu pasakyti, kad esant sepsiniam šokui su dauginiu organų nepakankamumu ir dar turint sunkią gretutinę patologiją, literatūros duomenimis gydytojus sėkmė lydi  tik apie 5–10 proc. Darnaus komandinio  darbo dėka šiandieną vaiko gydymas tęsiamas toliau.

Kaip žmogus, suprantu kokį stresą išgyvena tėvai ir per 30-ies metų darbą teko ne kartą susidurti su įvairiomis bendravimo problemomis, esant stresinėms situacijomis.

Deja, visos klinikos personalo bendravimo patirtis, su minėto paciento mama, yra labai sunki ir kelianti daugybę problemų, netgi nepaisant šiai dienai geros ligos išeities ir stabilios vaiko būklės.

REKLAMA

Bendravimo problemos prasidėjo nuo pat pirmos dienos vaikų skubios pagalbos skyriuje, nes mamos nuomone „COVID-19 tyrimui imant tepinėlius iš nosiaryklės bus praduriamos smegenys“, ir tęsiasi iki šios dienos.

Mama nelinkusi bendradarbiauti, turinti labai kategorišką savo nuomonę, neklausanti ir ignoruojanti specialistų rekomendacijas ir  girdinti tik save.

Kartais jos elgesys laviruoja ties baudžiamojo kodekso riba, jau nekalbant apie trūkumą elementaraus paprasto, žmogiško elgesio  su medicinos personalu.

Galbūt situaciją apsunkina ir motinos „ezoterinis“ išsilavinimas, kuris daugiau yra siejamas su mistiniu, mitologiniu pažinimu, neturinčiu nieko bendro su medicinos mokslu.

REKLAMA

Spalio 22 dieną, bendro konsiliumo metu, nuspręsta vaiką iškelti į vaikų intensyviosios terapijos skyrių ne dėl vaiko medicininės būklės sunkumo, o siekiant užtikrinti sklandų vaiko tolimesnį intensyvų gydymą,  kas šiuo metu neįmanoma vaikų ligų skyriuje, dėl destrukcinio motinos elgesio.

Turime vilties, kad „ezoterinis“ išsilavinimas gali tapti ir pozityviai racionalaus mąstymo dalimi", – rašoma profesoriaus atsakyme naujienų portalui tv3.lt 

Gulejau tame skyriuje nuo 13d.Mačiau ta mama...mano pačios vaikas buvo kritinės bukles,suprantu ka reiškia išgyventi stresa,baimę,nerimą.Bet galiu pasakyti ka mačiau iš šono: Pirmas ispūdis kad mamulei trūksta socialinių įgūdžių ir iš šono atrodė šiek tiek neadekvati.Visa savaite ji ten lakstė po ta koridorių,rėkavo,ištisai šnekedavo trlegonu su artimaisias garsiai,kad visi girdetu,vaiksčiodama po koridoriu,pasikviesdavo seseles ir pradedavo klykt ji toj palatoj,kalbedama telefonu šaukdavo kad gydytija yra velnio išpera ir ji nenorinti jos matyti...Pasakysiu atvirai,bet jei ne psicholoho reikejo ,bet manau psichiatro ir nrbkogu raminamuju.Nes net nejauku buvo nuo jos tu keliamu sauksmu ant atejusiu seseliu i palata .Ir lakstymu po ta koridoriu su tui telefonu ...
O kai ji cia guodziazi kad vaikas istisai dejevo ,tai norejosi pasakyti,brangi mamyte pasiimk vaikeli ant ranku,prisiglausk prie saves,nuramink ji ir pati nurimk.
Nes laiko su kita mama nubegt i lauka kas dvi valandas parukyt po 10min laiko rasdavo...geriai vaika butu mylavus ant ranku.As savo klykencio vaiko savaite laiko is ranku nepaleidau.Ir tiktai medikai padare viska...ir tikrai niekada neduodu jokiu kysių.
Man idomu buvo kur tu dvieju mamuliu vaikai buvo kai jos kas dvi valandas ruke lauke? Lakste lakste kol seseles paskui turejo eit per palatas ir visoms pravest paskaita kqd siaucia covidas ,neikit rukyt su kazkuom ,nesiburiuokite.Kliuvo ir man...bet pasakiau kad nerukau.atsiprase ...mandagiai paaiskino ir isejo...
Kad medikai nevisagaliai kartais,nejautrus,klystantys tai faktas.Taip buna kartais ,ir ne tik medikai. Bet šitoj vietoj tai mamukui ten reikia lb rimtos pagalbos...
Pati motina neleidžia gydytojams padėti. Motina grieštai atsisako gastrostomos ir galvoja, kad ji viena geriau žino nei klinikų docentai ir profesoriai. Pačią motiną pas psichiatrus reik vesti ir sodint į kalėjimą, kad tokiu elgesiu bando pakenkti savo vaikui. Iš kur tokių tūndrų atsiranda?
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų