naujienų portalas tv3.lt
2019.12.17 14:30

Pagal senovės lietuvių papročius, po Advento, kurio metu stengiamasi nevalgyti mėsos ir kitų riebių maisto produktų, šv. Kalėdos yra laikas, kai galima pasilepinti įvairiausiomis gėrybėmis: gausybe vyniotinių ir mišrainių, saldžiausių pyragų, tortų, sausainių ir kitų skanėstų.

Žuvys parduotuvėje (nuotr. Fotodiena.lt)

Žuvys parduotuvėje (nuotr. Fotodiena.lt)

Šventiniu laikotarpiu namuose visada pagausėja maisto, šaldytuve ima trūkti vietos, o po vaišių lieka nesuvalgytų likučių. Todėl labai svarbu nepamiršti pagrindinių taisyklių ir saugiai tvarkyti maistą.

Greitai gendantys maisto produktai (pieno, mėsos, žuvų, kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai, pyragaičiai su kremu) yra gera terpė mikroorganizmams daugintis.

Toks maistas privalo būti laikomas tinkamomis sąlygomis. Labai didelę reikšmę turi laikymo temperatūra, kuri negali būti aukštesnė kaip + 6 oC. Laikant šaldytuve, svarbu produktus uždengti, įpakuoti į foliją ar maistinę plėvelę, laikyti taip, kad nebūtų kontakto su termiškai neapdorotais maisto produktais, tokiais kaip žalia žuvis ar mėsa.

Greitai gendančių maisto produktų etiketėse būna nurodytas galiojimo terminas: „Tinka vartoti iki...(data)“. Pasibaigus šiam terminui, produkto vartoti negalima, nes jis tampa nesaugus tiek mikrobiologiniu, tiek jusliniu požiūriu. Labai svarbu atidžiai stebėti namuose laikomo maisto juslines savybes, nes tai yra pirmasis „pavojaus signalas“, rodantis, kad produktas jau nebetinkamas vartoti.

REKLAMA

Atidarius pakuotę, reikia maistą suvartoti per nurodytą laiką, nes ilgiau gulint šaldytuve, gali blogėti produkto kokybė (apdžiūti, pakeisti spalvą, prisigerti kvapų, pakisti maistinė vertė.

Nereikėtų pamiršti, kad pradarius pakuotes, galiojimo terminas keičiasi). Kokybę prastina ir pačiuose produktuose vykstantys cheminiai procesai. Atsiradęs pelėsis –  ženklas, kad produktas jau nebevalgomas, tokiu maistu galima apsinuodyti.

Laikant maisto produktus šaldytuve, ant ledo gabaliukų ar labai karštoje temperatūroje (daugiau kaip + 60 °C), mikroorganizmų, kurie padaro produktą netinkamą vartoti, dauginimasis sulėtėja arba sustoja, tačiau laikant kambario temperatūroje, įvairūs mikroorganizmai (pvz., salmonelės, listerijos ir t. t.) sparčiai dauginasi, todėl rekomenduojama nepalikti ant stalo greitai gendančių maisto produktų ilgiau kaip 2 valandas.

Tarp mitybos specialistų vyrauja nuomonė, kad įsigytus kulinarijos gaminius, mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, mišraines, troškinius būtina laikyti šaldytuve ir vartoti ne ilgiau kaip dvi dienas.

Norint išlaikyti produktus kuo ilgiau nepakitusius ir neturint galimybių užtikrinti laikymo sąlygų, galima juos konservuoti (džiovinti, šaldyti, sūdyti, marinuoti, užšaldyti šaldiklyje ir t. t.). Atitirpinti užšaldytą maistą reikėtų šaldytuve, o kartą atšildžius, jo pakartotinai šaldyti nerekomenduojama. Užšaldytus likučius reikėtų suvartoti per mėnesį.

Kepant mėsą, reikia vengti stipresnio skrudinimo. Kuo labiau suskrudęs produktas, tuo jame susidaro didesni akrilamidų (kancerogeninės, genotoksiškos medžiagos) kiekiai. Dauguma mikroorganizmų žūva esant + 75 °C, todėl pravartu namie turėti specialų termometrą kepamos mėsos vidaus temperatūrai išmatuoti.

REKLAMA

Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – plauti rankas prieš pradedant ir baigus ruošti maistą bei ruošimo metu – ypač jei buvo liesta žalia mėsa, paukštiena, kiaušiniai ar daržovės.

Reikėtų naudoti atskiras pjaustymo lenteles ir įrankius žaliai mėsai ir daržovėms, po naudojimo kruopščiai viską nuplauti. Rekomenduojama daržoves ir vaisius plauti po tekančiu vandeniu. Taip pat labai svarbu nevartoti maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Praeities žvalgas. Lietuvis apsilankė apleistoje Estijos pionierių stovykloje: vaizdai sukėlė gailestį
DABAR RODOMA
Farai. Ne iš kelmo spirta pardavėja tapo didvyre – lietuvės gudrybė sustabdė vagišių
DABAR RODOMA
Farai. Vairuotojo elgesys pareigūnus išvertė iš koto: mašina nevažiavo, o vyras „vairavo“
DABAR RODOMA
Pasidalijo, ką mama išdarinėjo lėktuve: dukrai teliko rausti iš gėdos
DABAR RODOMA
Pamačius, kaip bandoma išvažiuoti iš automobilių aikštelės aplinkiniai susiėmė už galvų
DABAR RODOMA
Košmaras autobuse: nufilmuota, kas dėjosi viduje per siaubingą avariją
DABAR RODOMA
Internautai negali patikėti savo akimis: neatskiria, kuri yra dukra, o kuri – mama
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Po 12 metų kartu Dianos gyvenimas virto pragaru: istorija – pamoka kiekvienam
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Gimtadienio šventė porai virto pragaru: atėmė keturis vaikus, tarnybos reikalauja tūkstančių
DABAR RODOMA
Visi mes žmonės. Skambinas įvardijo skyrybų su Krysko priežastį: galutinis taškas padėtas tik dabar
REKLAMA
Perlinių kruopų košė (Nuotr. worldrecipes.eu)
„Ši perlinių kruopų košė pagaminama labai greitai, o taip pat ji yra mano šeimos mėgstamiausia“, – sako recepto autorė. Ingredientai: 100 gramų perlinių kruopų; ~10 gramų ...
Lietuvės konditerės darbai sužavėjo tarptautinio konkurso teisėjus (nuotr. asm. archyvo)
Apie konditerę Daivą Pečiulienę ir jos kuriamus įspūdingus tortus Lietuvoje jau yra girdėjęs ne vienas žmogus. Jos vardas garsiai skambėjo ir tarptautiniame konditerių konkurse ...
Vištienos troškinys su bulvių košės kepurėle (Nuotr. Samčio užrašai)
„Vaikai irgi valgė noriai, o ponas Samtis net pakartojimo prašė. Išvada? O išvada tokia, kad iš paprastų produktų galima susikurti vos ne 10 balų vertą vakarienę“, – sako ...
Rausvi blyneliai su morkų uogiene (nuotr. Organizatorių)
Savaitgalį TV3 laidos „La Maistas“ studijoje šeimininkavo vyrai – šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius bei laidos svečias Dominykas Bagdonas iškepė gausybę ...
Purvinas kepimo indas  (nuotr. 123rf.com)
Jei mėgstate gaminti maistą, ir taip pat didžiuojatės švara tviskančiais namais, tuomet šis patarimas skirtas jums! Pridegę orkaitės indai su prisvilusiais maisto gabaliukais, ...
REKLAMA
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų