Laidos vedėjai leidosi į kelionę po gamyklas ir ūkius, kad išsiaiškintų, kuo ypatingos bulvės, iš kurių gaminamos gruzdintos bulvytės. Taip pat, kodėl jos yra nevalgomos virtos ir kas užtikrina jų traškumą bei vienodą 7x7 milimetrų formą.
„Labiausiai paplitęs mitas yra tas, kad jos nėra gaminamos iš bulvių, o iš kažkokių miltelių ar dribsnių. Netiesa. Mes jas gaminame tik iš bulvių, kurios supjaustytos į bulvytes ir jūs tai pamatysite“, – teigė technologė Aleksandra Markoviak.
Šios bulvės – ne bet kokios. Jas auginti leidžiama tik pasirinktiems ūkiams ir tik tam tikrų veislių.
„Galime auginti tik tas veisles, kurias „McDonald's“ specialiai patvirtino gruzdintų bulvyčių gamybai. Jos turi užtikrinti gerą bulvyčių ilgį. Taigi jos negali būti apvalios, o turi būti ilgos ir ovalios“, – pasakojo ūkio vadovas Karolis Piekutowskis.
O jei galvojote, kad tokias bulves galite nusipirkti parduotuvėje – greičiausiai klystate. Dėl savo sudėties jos tiesiog netinka kasdieniam vartojimui.
„Bulvės, kurios skirtos bulvytėms arba traškučiams gaminti turi daugiau krakmolo, todėl jos yra kietesnės. Išvirus jas, jos bus kietos, kietos, kietos ir tada jos paprasčiausiai subyra“, – aiškino tiekimo grandinės direktorius Jaroslawas Wankovicz.
Kaip gaminamos „McDonald's“ bulvytės?
Čia, gamyboje, vyrauja neįprasti sprendimai – bulvės lupamos ne peiliais, o garais. Ir kiekviena jų tikrinama kameromis, kad atitiktų standartus.
„Bulvės lupamos garais. Mes neatliekame mechaninio lupimo. Taikomas labai didelis slėgis. Po 13-15 sekundžių atsiranda suspaudimas ir lupena atšoka nuo bulvės. „McDonald's“ bulvytės yra 7x7 mm dydžio. Kamera žiūri į kiekvieną bulvytę, ar ji neturi trūkumo. Čia yra maži oro indai, kurie ištraukia bulvytes iš gerų bulvyčių srauto“, – detaliai gamybos procesą nupasakojo A. Markoviak.
Ir dar vienas bene dažniausiai užduodamas klausimas – kokius prieskonius iš tikrųjų deda į šias bulvytes?
„Turime „McDonald's“ skirtą mišinį – saulėgražų ir rapsų aliejaus. Jis yra specialios formulės ir naudojamas tik „McDonald's“ gruzdintoms bulvytėms. Daugiau nededame jokių prieskonių – tikros bulvės“, – sakė technologė.
Kad bulvės išliktų šviežios visus metus, jos laikomos moderniose, vėdinamose saugyklose.
„Visiems metams iki rugsėjo mėnesio imame jas iš laukų. O paskui bulvės keliauja į saugyklas ir imame bulves iš saugyklų. Mūsų saugykloje yra šiek tiek kitokios sąlygos nei močiutės rūsyje“, – pasakojo A. Markoviak.
Pasirodo, po visomis didžiulėmis krūvomis yra tuneliai, kurie skatina oro cirkuliaciją, kad bulvės nesupūtų. Be to, jos yra tokio kietumo, tarsi būtų nukastos rudenį. Na, o kokia gi ta tobula gruzdinta bulvytė?
„Gera gruzdinta bulvytė yra tokia bulvytė, kuri turi gražią plutelę ir gerai iškepusi viduje. Yra traški, turi minkštimo ir šiek tiek drėgna, puri ir tokia, kurios atsikandate kaip sūrios lazdelės“, – apibūdino vyresnioji kokybės inspektorė Božena Levna.
Kuo skiriasi bulvė, kurią naudojame savo virtuvėje, ir bulvė, kuri virsta „McDonald's“ bulvyte, ir apie kitus išsklaidytus mitus – visoje laidoje, kurią rasite straipsnio pradžioje.
Laidą „McDonald's“ sudėčių tyrėjai“ žiūrėkite sekmadieniais 11 val. per TV6 televiziją.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!