• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgai lauktas lietuviško derliaus sezonas įsibėgėja – tautiečių virtuvėse kvepia bulvėmis. Virtos, keptos, gruzdintos, lydimos šaltibarščių, naudojamos blynams, cepelinams ar plokštainiams – kone kiekvienas turi savo mėgstamiausią bulvių patiekalą.

Ilgai lauktas lietuviško derliaus sezonas įsibėgėja – tautiečių virtuvėse kvepia bulvėmis. Virtos, keptos, gruzdintos, lydimos šaltibarščių, naudojamos blynams, cepelinams ar plokštainiams – kone kiekvienas turi savo mėgstamiausią bulvių patiekalą.

REKLAMA

Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarinių idėjų partneris Aivaras Prokša siūlo gardžiai mėgautis lietuviškų bulvių derliumi išbandant du originalius receptus.

Šie paprasti, nebrangūs ir aromatingi patiekalai primins, kad kiekvieną kartą visų mėgstamos daržovės skonių savybes galima atrasti vis naujai, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Minėto prekybos tinklo atstovas ryšiams su žiniasklaida Titas Atraškevičius dalinasi, kad prasidėjus sezonui, šviežių lietuviškų bulvių derlius kasmet sulaukia išskirtinio pirkėjų dėmesio, ypač, kad įsibėgėjantis sezonas džiugina itin maža jų kaina.

REKLAMA

„Bulvė yra viena tų daržovių, kuri ne tik įkvepia kulinarinėms improvizacijoms, bet ir leidžia mėgautis nuo vaikystės pažįstamais skoniais, primindama, kad savas šviežumas – vienas malonumas. Todėl ši daržovė labai dažnai atsiduria pirkėjų pirkinių vežimuose“, – priduria T. Atraškevičius.

Jam antrina tinklaraščio „Illegal Food Bites“ autorius Aivaras Prokša, pabrėžiantis bulvių universalumą ir užsitarnautą mėgstamiausios daržovės vardą.

REKLAMA
REKLAMA

„Vieni mėgsta cepelinus, kitiems stalo puošmena ir tikras delikatesas yra kugelis, o man kaip žmogui mėgstančiam bulvę visokiomis formomis, iki tobulumo reikia visai nedaug.

Mėgstu pasigaminti klasikinę lietuvišką bulvių košę, pasikepinti spirgučių ir viską sumaišyti. Galiausiai pagardinu košę šviežiu laiškiniu česnaku ir džiaugiuosi nuostabiai skaniu, pigiu bei paprastu patiekalu“, – pasakoja minėto prekybos tinklo kulinarinių idėjų partneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bulvė – kulinarinėms klaidoms atlaidi daržovė

A. Prokša dalinasi, kad bulvė yra viena tų daržovių, kuri lengvai atleidžia klaidas ir ją sugadinti – išties sunku. Visgi, į keletą aspektų, pavyzdžiui, gaminant namines gruzdintas bulvytes, atsižvelgti svarbu.

„Namuose gaminant gruzdinant bulvytes reikia žinoti kelis niuansus, be kurių lengvai paruošti šio patiekalo tiesiog nepavyks. Bulves supjausčius šiaudeliais, būtinai sudėkite jas į šaltą vandenį ir kelis kartus praplaukite krakmolą, kol vanduo taps skaidrus.

REKLAMA

Norint išgauti kuo didesnį traškumą, bulvytes reikia gruzdinti du kartus – gruzdinti, atvėsinti ir vėl gruzdinti. Taip galėsite džiaugtis tarsi restorane paruoštomis bulvytėmis“, – patarimais dalijasi minėto prekybos tinklo kulinarinių idėjų partneris ir priduria, kad jei laiko gruzdinti bulvyčių neturite, galite jas patiekti iškeptas orkaitėje.

Pasak A. Prokšos, labiausiai jam patinka gardžiuotis keptomis bulvėmis, mat jos – ypač turtingos skoniais. Pavyzdžiui, prieš kepant bulves, jas galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti kapotais šviežio rozmarino lapeliais, pagardinti česnaku, juodaisiais pipirais, druska. O tada, kaip tikina minėto prekybos tinklo kulinarinių idėjų partneris, tokiomis bulvėmis galima mėgautis tarsi pagrindiniu patiekalu.

REKLAMA

Bulviniai blynai su mėsa – trašku, sotu ir nostalgiškai lietuviška

Ieškantiems idėjos jaukiam savaitgalio patiekalui gryname ore, A. Prokša siūlo išbandyti nebrangiai paruošiamą bulvinių blynų su mėsa patiekalą. Šiam sočiam, traškiam ir abejingų nepaliksiančiam patiekalui jums reikės:

  • 2 kg lietuviškų šviežių bulvių;
  • 400 g smulkintos kiaulienos arba jautienos;
  • 200 g kiaulienos pažandės;
  • 2 vnt. svogūnų;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 4 v. š. miltų;
  • 2 a. š. druskos;
  • pipirų (pagal skonį);
  • SPG (druskos, pipirų ir česnako) prieskonių mišinio;
  • grietinės;
  • saujos smulkintų šviežių krapų;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas. Smulkintą mėsą pagardinkite SPG prieskonių mišiniu, gerai išmaišykite ir palikite pastovėti. Bulves nulupkite, nuplaukite ir kartu su svogūnais sutarkuokite naudodami tarkavimo mašiną. Gautą tarkį lengvai nusunkite – pasistenkite, kad jis neliktų per daug sausas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į masę įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, druską, pipirus ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite grilį iki 220 laipsnių temperatūros ir jame 15 minučių pašildykite ketaus keptuvėles su aliejumi. Kol jos kaista, iš mėsos suformuokite plonus paplotėlius.

Į įkaitusias keptuves dėkite šaukštą bulvių masės, ant viršaus – mėsos paplotėlį, o galiausiai dar vieną šaukštą tarkio. Kepkite iš abiejų pusių po maždaug 10 minučių, kol blynai gražiai apskrus. Atskirai paskrudinkite smulkintą kiaulienos pažandę. Iškepusius blynus patiekite su grietine, paskrudinta pažande, apibarstykite šviežiais krapais.

REKLAMA

Traiškytų bulvių dubenėlis – norėsis dar ir dar

Kai norisi ko nors gaivaus, bet bulvėms atsispirti neįmanoma, tinklaraščio minėto prekybos tinklo kulinarinių idėjų partneris siūlo išbandyti šį traškių bulvių dubenėlį su šonine ir šviežiomis daržovėmis. Šiam patiekalui reikės:

  • 300 g lietuviškų šviežių bulvių (smulkesnių);
  • 240 g šaltai rūkytos šoninės;
  • 10 vnt. ridikėlių;
  • pusės ilgojo agurko;
  • ⅓ vazonėlio salotų lapų;
  • saujos špinatų lapelių;
  • saujos smulkintų svogūno laiškų;
  • saujos smulkintų krapų;
  • saujos smulkintų laiškinių česnakų;
  • 3 v. š. grietinės;
  • 2 v. š. natūralaus jogurto;
  • alyvuogių aliejaus (kepimui);
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • džiovinto svogūno ir česnako granulių (pagal skonį).

Gaminimas. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, tada sudėkite jas ant skardos. Stiklinės dugnu sutraiškykite jas iki plokščių blynelių. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apibarstykite prieskoniais. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes, kol bulvės taps traškios ir įgaus gražų atspalvį.

Keptuvėje apskrudinkite šoninę, ši turėtų tapti traški, atvėsinkite. Ridikėlius, agurką, salotas, špinatus, svogūnų laiškus ir krapus supjaustykite, sudėkite į didelį dubenį. Į tą patį dubenį sudėkite natūralų jogurtą, grietinę, šiek tiek druskos, pipirų, džiovintų svogūnų ir švelniai sumaišykite su traškiomis bulvytėmis. Patiekdami apibarstykite laiškiniais česnakais ir traškia šonine. Mėgaukitės!

Birželio 1 d. 8 sezonas. Serija 39
Gegužės 25 d. 8 sezonas. Serija 38
Gegužės 18 d. 8 sezonas. Serija 37
Gegužės 11 d. 8 sezonas. Serija 36
Gegužės 4 d. 8 sezonas. Serija 35
Balandžio 27 d. 8 sezonas. Serija 34
Balandžio 20 d. 8 sezonas. Serija 33
Balandžio 13 d. 8 sezonas. Serija 32
Balandžio 6 d. 8 sezonas. Serija 31
Kovo 30 d. 8 sezonas. Serija 30
Kovo 23 d. 8 sezonas. Serija 29
Kovo 16 d. 8 sezonas. Serija 28
Kovo 9 d. 8 sezonas. Serija 27
Kovo 2 d. 8 sezonas. Serija 26
Vasario 23 d. 8 sezonas. Serija 25
Vasario 16 d. 8 sezonas. Serija 24
Vasario 9 d. 8 sezonas. Serija 23
Vasario 2 d. 8 sezonas. Serija 22
Sausio 26 d. Serija 21
Sausio 19 d. 8 sezonas. Serija 20
Sausio 12 d. 8 sezonas. Serija 19
Sausio 5 d. 8 sezonas. Serija 18
Gruodžio 29 d. 8 sezonas. Serija 17
Gruodžio 22 d. 8 sezonas. Serija 16
Gruodžio 15 d. 8 sezonas. Serija 15
Gruodžio 8 d. 8 sezonas. Serija 14
Gruodžio 1 d. 8 sezonas. Serija 13
Lapkričio 24 d. 8 sezonas. Serija 12
Lapkričio 17 d. 8 sezonas. Serija 11
Lapkričio 10 d. 8 sezonas. Serija 10
Lapkričio 3 d. 8 sezonas. Serija 9
Spalio 27 d. 8 sezonas. Serija 8
Spalio 20 d. 8 sezonas. Serija 7
Spalio 13 d. 8 sezonas. Serija 6
Spalio 6 d. 8 sezonas. Serija 5
Rugsėjo 29 d. 8 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 22 d. 8 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 15 d. 8 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 8 d. 8 sezonas. Serija 1
Birželio 2 d. 7 sezonas. Serija 22
Gegužės 26 d. 7 sezonas. Serija 21
Gegužės 19 d. 7 sezonas. Serija 20
Gegužės 12 d. 7 sezonas. Serija 19
Gegužės 5 d. 7 sezonas. Serija 18
Balandžio 28 d. 7 sezonas. Serija 17
Balandžio 21 d. 7 sezonas. Serija 16
Balandžio 14 d. 7 sezonas. Serija 15
Balandžio 7 d. 7 sezonas. Serija 14
Kovo 31 d. 7 sezonas. Serija 13
Kovo 24 d. 7 sezonas. Serija 12
Kovo 17 d. 7 sezonas. Serija 11
Kovo 10 d. 7 sezonas. Serija 10
Kovo 3 d. 7 sezonas. Serija 9
Vasario 25 d. 7 sezonas. Serija 8
Vasario 18 d. 7 sezonas. Serija 7
Vasario 11 d. 7 sezonas. Serija 6
Vasario 4 d. 7 sezonas. Serija 5
Sausio 28 d. 7 sezonas. Serija 4
Sausio 21 d. 7 sezonas. Serija 3
Sausio 14 d. 7 sezonas. Serija 2
Sausio 7 d. 7 sezonas. Serija 1
Gruodžio 31 d. 6 sezonas. Serija 17
Gruodžio 24 d. 6 sezonas. Serija 16
Gruodžio 17 d. 6 sezonas. Serija 15
Gruodžio 10 d. 6 sezonas. Serija 14
Gruodžio 3 d. 6 sezonas. Serija 13
Lapkričio 26 d. 6 sezonas. Serija 12
Lapkričio 19 d. 6 sezonas. Serija 11
Lapkričio 12 d. 6 sezonas. Serija 10
Lapkričio 5 d. 6 sezonas. Serija 9
Spalio 29 d. 6 sezonas. Serija 8
Spalio 22 d. 6 sezonas. Serija 7
Spalio 15 d. 6 sezonas. Serija 6
Spalio 8 d. 6 sezonas. Serija 5
Spalio 1 d. 6 sezonas. Serija 4
Rugsėjo 24 d. 6 sezonas. Serija 3
Rugsėjo 17 d. 6 sezonas. Serija 2
Rugsėjo 10 d. 6 sezonas. Serija 1
Birželio 4 d. 5 sezonas. Serija 37
Gegužės 28 d. 5 sezonas. Serija 36
Gegužės 21 d. 5 sezonas. Serija 35
Gegužės 14 d. 5 sezonas. Serija 34
Gegužės 7 d. 5 sezonas. Serija 33
Balandžio 30 d. 5 sezonas. Serija 32
Balandžio 23 d. 5 sezonas. Serija 31
Balandžio 16 d. 5 sezonas. Serija 30
Balandžio 9 d. 5 sezonas. Serija 29
Balandžio 2 d. 5 sezonas. Serija 28
Kovo 26 d. 5 sezonas. Serija 27
Kovo 19 d. 5 sezonas. Serija 26
Kovo 12 d. 5 sezonas. Serija 25
Kovo 5 d. 5 sezonas. Serija 24
Vasario 26 d. 5 sezonas. Serija 23
Vasario 19 d. 5 sezonas. Serija 22
Vasario 12 d. 5 sezonas. Serija 21
Vasario 5 d. 5 sezonas. Serija 20
Sausio 29 d. 5 sezonas. Serija 19
Sausio 22 d. 5 sezonas. Serija 18
Sausio 15 d. 5 sezonas. Serija 17
Sausio 8 d. 5 sezonas. Serija 16
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų