REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atvėsus orams ir prasidėjus mokslo metams nemaža dalis tautiečių patraukia į mišką, nes prasideda intensyvus grybų sezonas.

Atvėsus orams ir prasidėjus mokslo metams nemaža dalis tautiečių patraukia į mišką, nes prasideda intensyvus grybų sezonas.

REKLAMA

Nors šių metų grybų sezonas jau eina į pabaigą, vilnietis Žilvaras grybų dar randa su kaupu, o ir grybauti nuo miesto toli nevažiuoja.

„Šiemet daug kartų nebuvau, bet paskutinį savaitgalį 111 baravykų su sūnumi šalia Santariškių, Verkių regioniniame parke, o prieš porą savaičių radome 84“, – pasakojo Žilvaras.

Grybautojas pasakoja, kad šiais metais grybų gausu, tačiau pastebėjo, kuo jie skiriasi nuo praėjusių metų.

„Šiais metais rūšys skiriasi, o pagal gausą – vieni gausesnių metų“, – teigė Žilvaras.

Grybų miškuose dar rasite

Vis dėlto Nemečinės padalinio miško apsaugos specialistas Jonas Bacevičius sako, kad grybų gausa labiau pasižymėjo praėję metai.

REKLAMA
REKLAMA

„Šita vasaros pabaiga ir ruduo yra lietuviškai tradiciški, todėl grybų kiekiai taip pat tradiciniai – jų nei per daug, nei per mažai. Ne taip, kaip praėjusias metais, kai, kaip aš sakau, tinginys galėjo prisigrybauti praktiškai neišlipęs iš automobilio“, – sakė J. Bacevičius.

REKLAMA

Pasak specialisto, grybų sezonas jau keliauja į pabaigą, tačiau dar kelių rūšių grybų tikrai galima rasti. 

„Šiemet tų gerųjų grybų buvo užderėję, bet jų sezonas jau eina į pabaigą, nes miškas ruošiasi žiemos miegui, todėl dabar yra tik rudeniniai grybai – žvynabūdės, rudmėsė, ūmėdės, kelmučiai“, – aiškino J. Bacevičius.

Pamatę ryškios spalvos grybą – neimkite

Minėtųjų grybų šį rudenį pavyko prisirinkti ir Žilvarui, tačiau vyras neslepia, kad jam patinka eksperimentuoti. 

„Kai grybauju vienas, mėgstu į krepšį įsidėti ir po vieną nepažįstamą grybą. Tada grįžęs aš tikrai pasitikrinu, ar tas grybas yra valgomas, ar nepavojingas, kokia jo rūšis, ir taip praplečiu savo renkamų grybų sąrašą“, – sakė Žilvaras.

REKLAMA
REKLAMA

Grybautojas tokiais eksperimentais nepiktnaudžiauja, nes reikia išlikti atsargiems. Taip elgtis pataria ir miško apsaugos specialistas.

„Jeigu nežinai 100 procentų – neimk, ir dar labiau – neimk į burną, neragauk. <...> Kur gamtoje yra ryški spalva, tai kaip įspėjamasis ženklas – neimk manęs, aš pavojingas. Tai gali būti bet kas – vabalas ar grybas“, – sako specialistas.

Apie nežinomus grybus ir nepopuliariąsias grybų rūšis reikėtų pasidomėti iš anksto. Tokiu būdu rasite valgyti tinkančių grybų, kurie jus gali nustebinti.

„Prieš kelis metus sužinojau, kad Lietuvos miškuose auga geltonpintė, kuri auga ant pažeistų senų medžių ir primena kerpę“, – pasakojo grybautojas Žilvaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio grybo Žilvarui ieškoti sekėsi sunkiai, todėl vyras išsikėlė tikslą.

„Pasidomėjau, prie kokių medžių jis auga, kur reikėtų ieškoti. Rasti pavyko, iš tikrųjų, tai buvo milžiniško dydžio grybas, apie pusės metro. <...> Jo išvaizda – gelsvai oranžinė ir minkšta, niekas nebuvo sukirmiję“, – pasakojo Žilvaras.

Grybus svarbiausia termiškai apdoroti

Tokį ar kitokį grybą parsinešus namo Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorius, mikologas Ernestas Kutorga pataria jį termiškai apdoroti.

„Svarbu, kad grybų nevalgytume žalių, kaip kokias salotas, o apdorotume termiškai. Net ir pievagrybiuose, baravykuose mokslininkai aptinka, nors ir nedidelį kiekį, mutageninių medžiagų, kurios gali būti ir žalingos organizmui“, – teigia E. Kutorga.

REKLAMA

Grybų taip pat patariama nepersivalgyti ir jų nuolat valgyti negalima.

„Auksinė taisyklė – grybų negalima valgyti nuolat, jie negali tapti pastoviu, kasdieniu maistu. Juos galima valgyti keičiant su kitais produktais“, – sako mikologas.

Šiuo metu miške dar galima rasti grybų, kurie nėra reiklūs temperatūrai, tačiau populiariausių ir žmonių pamėgtų grybų, kaip teigia miško apsaugos specialistas, jau neberasite.

Visą reportažą pamatykite vaizdo įraše, esančiame straipsnio pradžioje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų