Daržovės pavadinimas patisonas prancūziški reiškia augalinį pyragą, mat vaisiaus forma iš tiesų panaši į pasipūtusį pyragą. Lėkštelės pavidalo daržovė dantytais krašteliais visada sukeldavo pirmą kartą išvydusiųjų susižavėjimo šūksnius. Patisonai labai dekoratyvūs. Patiekalai iš jų gali tapti tikrais meno kūriniais. Ypač žaviai atrodo maži konservuoti patisonai.
Skaniausi – jauni vaisiai
Konservuoti tinka tik jauni, ne visiškai subrendę patisonai (ne didesni kaip 7–12 cm skersmens). Iš mažiausių 3–3,5 cm skersmens patisoniukų galima paruošti tikrą delikatesą. Vos kelių dienų, dar nepabalusios vaisių užuomazgos taip pat labai tinka konservuoti. Jiems bręstant cheminė sudėtis blogėja, odelė storėja. Geriausia vartoti iki 12 cm skersmens vaisius.
Patisonai rauginami, sūdomi, marinuojami, iš jų verdami kompotai, uogienės. Marinuoti galima tiek vienus, tiek ir su kitomis daržovėmis bei vaisiais. Patisonai tinka įvairių daržovių troškiniams, saldžioms tyrėms, marmeladui ruošti. Didesni vaisiai vartojami kepti, įdaryti, troškinti. Iš jų galima paruošti nuostabių garnyrų prie mėsos ir žuvies.
Tai nekaloringa daržovė. 100 g yra tik 19 kcal. Nedideliuose patisonų vaisiuose yra 4–12 proc. sausųjų medžiagų, apie 2,5 proc. cukraus (daugiausia gliukozės ir fruktozės), 0,6 proc. pektininių medžiagų, 1,2–1,3 proc. celiuliozės. Pektinai padeda iš organizmo pašalinti cholesterolio pertekliui, toksinams. Patisonuose daug kalio, kalcio, fosforo, yra ir natrio, geležies, vario, cinko ir kitų mikroelementų. Vitaminų nedaug (B grupės, C), bet už aguročius jie vitaminingesni. Naudingas produktas ir sėklos. Jose gausu vertingo aliejaus, lecitino.
Troškinti įdaryti patisonai
2 jauni patisonai, 100 g mėsos faršo, 1 šaukštelis mėsos prieskonių, 2 vidutinio dydžio morkos, 3 svogūnai, truputis krapų, 2 kietai virti kiaušiniai, 100 g fermentinio sūrio, 2 šaukštai pomidorų padažo, 3 šaukštai grietinės, 2 šaukštai sviesto.
Patisonus nuplaukite, nupjaukite jų viršų ir išgremžkite vidų. Išgremžtą minkštimą supjaustykite gabaliukais. Mėsą paskaninkite prieskoniais, morkas stambiai sutarkuokite, o kiaušinius, svogūnus bei krapus supjaustykite kuo smulkiau. Sūrį sutarkuokite. Į patisonų vidų sluoksniais sudėkite mėsą, morkas, svogūnus, kiaušinius. Ant viršaus užberkite sutarkuoto fermentinio sūrio ir krapų. Įdarytus patisonus sudėkite į troškintuvą, užpilkite vandeniu, įdėkite sviesto, grietinės, pomidorų padažo, įberkite druskos. Uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 20–25 min. Labai tinka su šviežiais pomidorais.
Vištiena įdaryti patisonai
3–4 jauni patisonai, 400 g vištienos faršo, 1 kiaušinis, 6 šaukštai grietinėlės, 3 šaukštai džiūvėsėlių, vištienos prieskonių, aliejaus.
Patisonus nuplaukite, nupjaukite jų viršų ir išgremžkite vidų. Patisonus apvirkite pasūdytame vandenyje. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu, grietinėle, džiūvėsėliais ir vištienos prieskoniais. Prikimškite patisonus, uždėkite viršūnėles, patepkite aliejumi ir kepkite 220 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 50 min. Patiekite salotų lapais išklotoje lėkštėje, papuošę pomidorų griežinėliais ir petražolėmis.
Ryžiais ir grybais įdarytas patisonas
Įdarui: 1 stiklinė virtų ryžių, 50 g keptų grybų, 1 pomidoras, 1 šaukštas majonezo, truputis juodųjų pipirų.
Patisoną nuplaukite, nupjaukite jo viršų ir išgremžkite sėklas. Patisoną ir nupjautą viršūnėlę apvirkite pasūdytame vandenyje. Ryžius, grybus, smulkiai supjaustytą pomidorą paskaninkite pipirais, užpilkite majonezu ir išmaišykite. Patisoną prikimškite šio įdaro, uždenkite viršūnėle, dėkite į kepimui skirtą indą su trupučiu vandens ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 10 min. Patiekdami papuoškite pomidorų griežinėliais ir žalumynais.