Šiandien mano virtuvėje garuoja koldūnai. Pats paprasčiausias ir įprasčiausias valgis. Pažiūrėkit į nuotrauką, atpažįstat, tiesa?
Deja, mano vyras sakė, kad čia ne visai ne koldūnai. Jam atsakau: "Koldūnai - tradicinis Rytų Europos šalių (ypač Rusijos) patiekalas, gaminamas iš tešlos ir maltos mėsos." (Vikipedia) Tai kaip, koldūnai ar ne koldūnai?!
2 porcijoms reikės:
200 g miltų
2-3 šaukštų šalto vandens
1 kiaušinio
žiupsnelio druskos
200 g maltos kalakutienos
2 virtų bulvių
paukštienos prieskonių
Iš tešlai skirtų produktų suminkome vientisą masę. Tam nuostabiai patogu naudoti virtuvinį kombainą, pvz. Ronic, kuris, kartu su indaplove, yra mano virtuvės džiaugsmų svarbiausi patrneriai :)
Tuo pačiu kombainu galime susimalti kalakutieną, jei ji nesmulkinta, taip pat susitrinti bulves. Įdarą truputį pasūdome, beriame prieskonių. Aš naudojau kalakutienos krūtinėlę, tačiau gal net geriau būtų tikusi kita kalakuto dalis, nes mėsa sausoka. Be bulvių (arba vietoje jų) galima dėti svogūno ir/ar morkų.
Tešlą plonai iškočiojame, puodeliu išspaudžiame skrituliukus, į jų vidurį dedame po šaukštą įdaro, lenkiame, užspaudžiame kraštą ir jį užsukame. Ir taip 20 kartų.
Metame į verdantį vandenį, palaukiame, kol iškils ir verdame apie 8 minutes. Padažui griebiame natūralų jogurtą, į jį įmaišome šaukštą "Česnakinių pipirų koldūnams" mišinio arba tiesiog česnakinės druskos ir juodųjų pipirų. Užpilame jogurtu išgriebtus koldūnus, pabarstome kapotais svogūnų laiškais ir krapais ir valgome. Ir klausomės teorijų, apie tai, kaip koldūnai turėtų būti su kiauliena ir lašiniais. Arba nesiklausome :)
Ugnė