Šį kartą profesionalus virtuvės šefas Gian Luca Demarco pasirinks visiškai jam nebūdingą patiekalą, visame pasaulyje gerai žinomą ir keliantį bene daugiausiai ginčų dėl savo kilmės. Galąsdamas peilį jis pažadės, kad šiandien bus viskas aštru: ir peilis ir maistas.
Taigi, charizmatiškasis italas pagamins aštrųjį troškinį „Chilli con Carne“ (čili kon karne) ir patieks jį su kukurūzų traškučiais „Nachos“ (načios).
Tuo tarpu Ali prasitars, kad jam visuomet po aštraus norisi kažko saldaus ir perėmęs laidos vairą į savo rankas pademonstruos, kaip iškepti šventinį lazdyno riešutų keksą su citrinų konfit.
Jo kolegai Gian Lucai šis desertinis keksas primins Kalėdas, bet Ali įsitikinęs, kad jis puikiai gali tikti ir bet kokiems šventiniams pietums ar net artėjančiai didžiąjai pavasario šventei – Šv. Velykoms.
Kokiu „karštu“ patiekalu geriausia pradžiuginti užsukusius draugus ir kaip namų sąlygomis išvirti citrusinių vaisių konfit – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3!
„Chili con Carne“ pagal Gian Lucą
Reikės:
• 1 pakelio kukurūzų traškučių „Nachos“ • 500 g maišyto jautienos ir kiaulienos faršo • 1 raudonos paprikos • 1 skardinės (400 g) konservuotų raudonų pupelių • 1 skardinės (400 g) konservuotos pamidorų tyrės arba smulkintų pomidorų be odelės • 100 g tarkuoto čederio sūrio • 1 mėlyno svogūno • 2 nuluptų česnako skiltelių • „Tabasco“ padažo • Juodojo balzaminio acto • Ypač tyro alyvuogių aliejaus • 0,5 valg. š. rūkytos paprikos • Žiupsnelio druskos • Žiupsnelio džiovintų čili pipirų • Žiupsnelio persilado prieskonių
Svogūną ir česnaką supjaustyti labai smulkiai, papriką – vidutinio dydžio kubeliais.
Keptuvėje įkaitinti aliejų, suberti svogūną ir česnaką bei apkepinti juos ant aukštos kaitros. Įberti džiovintų čili pipirų, persilado, išmaišyti. Tada sudėti papriką, pamaišyti ir pakepti porą minučių.
Sudėti faršą ir viską apkepinti nuolat maišant medine mentele ir smulkinant faršą. Kai mėsa apkepa ir pradeda kibti prie keptuvės, įpilti gerą šlakelį juodojo balzaminio acto ir išmaišyti. Tada supilti pomidorų tyrę, įpilti „Tabasco“ padažo pagal skonį ir įberti druskos bei rūkytos paprikos. Gerai išmaišyti ir paragauti.
Jei trūksta kažkokių prieskonių, dar kartą jų įdėti. Suberti pupeles, gerai išmaišyti, sumažinti kaitrą ir palikti troškintis 8-10 minučių. Jei padažui pritrūksta drėgmės, įpilti vandens arba sultinio ir vėl išmaišyti.
Patiekti dubenėliuose, gausiai apiberti tarkuotu čederio sūriu ir valgyti kartu su kukurūzų traškučiais.
Lazdyno riešutų keksas su citrinų konfit
Keksui reikės:
• 200 g kambario temperatūros sviesto • 200 g cukraus • 50 g natūralios (be cukraus) lazdyno riešutų pastos • 4 kiaušinių • 50 g lazdyno riešutų • 200 g miltų • 2 arb. š. be kaupo kepimo miltelių • 0,5 citrinos žievelės
Konfit reikės:
• 2 citrinų • 300 g cukraus • 200 ml vandens • 0,5 vanilės ankšties
Dekoravimui reikės:
• Netirpios cukraus pudros
Elektriniame kombaine išsukti kambario temperatūros sviestą su cukrumi iki purios masės. Įdėti natūralios lazdyno riešutų pastos ir gerai išmaišyti. Tada įmušti kiaušinius ir dar kartą išmaišyti iki vientisos masės.
Riešutus susmulkinti iki trupinių ir suberti į sviesto masę. Tada suberti miltus, kepimo miltelius ir įtarkuoti citrinos žievelės. Vėl viską gerai išmaišyti iki vientisos masės.
Gautą masę sudėti į kepimo formą, išlyginti paviršių ir kepti iki 160°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
Iškepusį keksą atvėsinti ir išimti iš kepimo formos.
Citrinas supjaustyti vienodo storio (maždaug 0,5 cm) griežinėliais.
Prikaistuvyje užvirti vandenį su cukrumi, sudėti citrinos griežinėlius, įdėti pusės vanilės ankšties sėklytes ir pačią ankštį. Išmaišyti, sumažinti kaitrą ir virti 40 minučių. Retkarčiais pamaišyti, kad neprisviltų.
Atvėsusį pyragą dekoruoti iš sirupo išimtais citrinos griežinėliais ir pašlakstyti pačiu sirupu. Apibarstyti netirpia cukraus pudra.