• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniuje įvyko pirmasis Lietuvos istorijoje nacionalinis „Bocuse d'Or“ konkursas, nuo šiol tapsiantis šalies gastronominės scenos tradicija, mūsų šalies virtuvės meistrams galinčia atverti duris į pasaulinį pripažinimą. Pirmojo konkurso nugalėtoju tapo šefas Gabrielius Zajec.

49

Vilniuje įvyko pirmasis Lietuvos istorijoje nacionalinis „Bocuse d'Or“ konkursas, nuo šiol tapsiantis šalies gastronominės scenos tradicija, mūsų šalies virtuvės meistrams galinčia atverti duris į pasaulinį pripažinimą. Pirmojo konkurso nugalėtoju tapo šefas Gabrielius Zajec.

REKLAMA

„Bocuse d'Or“ konkursas, dažnai vadinamas gastronomijos olimpinėmis žaidynėmis, buvo įkurtas 1987 m. legendinio prancūzų šefo Paulo Bocuse'o. Pagrindinis finalas vyksta kas dvejus metus Lione, Prancūzijoje, o nacionaliniai ir žemyniniai atrankos etapai organizuojami visame pasaulyje.

Sostinės „Dūmų fabriko“ erdvėse surengtame nacionaliniame „Bocuse d‘Or“ konkurso etape susirungė trys pripažinti virtuvės meistrai - restorano „DIA“ sous šefas Augustinas Bimbiris-Butkus, „Amandus“ chef de partie Nikita Gerasimovas ir „Pink&Yellow“ šefas Gabrielius Zajec. Jiems teko sudėtingas iššūkis – per 5 valandas ir 35 minutes pagaminti du išskirtinius patiekalus iš organizatorių nurodytų privalomų ingredientų.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurso dalyviai varžėsi ruošdami patiekalus iš Trakuose užauginto šviežio upėtakio, jaučio širdies, veršienos nugarinės, ridikėlių, žaliųjų smidrų, topinambų ir grybų briedžiukų. Taip pat reikėjo kūrybiškai panaudoti slaptąjį ingredientą, komandoms atskleistą tik artėjant konkursui – „Sakiškių“ bravoro tamsųjį alų su džiovintomis slyvomis.

REKLAMA

Šefų paruoštus patiekalus vertino autoritetinga komisija, vadovaujama Švedijos šefo Gustavo Leonhardto, šiemet Lione vykusiame tarptautiniame „Bocuse d‘Or“ konkurso finale pelniusio bronzos medalį. Komisiją nacionalinio konkurso nugalėtojo Gabrieliaus Zajec patiekalai sužavėjo meistriškumu, skonių derme ir modernia klasikinių virtuvės technikų bei tradicijų interpretacija.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiandien išvydome istorinį momentą Lietuvos kulinarijos scenoje. Šis konkursas – tai ne tik meistriškumo demonstracija, bet ir svarbus žingsnis formuojant Lietuvos, kaip gastronomijos valstybės, įvaizdį tarptautinėje arenoje. Dalyviai dėjo dideles pastangas, norėdami nustebinti jau visko mačiusius gastronomijos virtuozus, o tai nuteikia išties pozityviai bei leidžia manyti, kad Lietuvos šefai yra pasiruošę konkuruoti aukščiausiame lygmenyje“, – sako Darius Katinas, „Bocuse d'Or Lietuva“ prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionaliniame „Bocuse d‘Or“ konkurse buvo išrinktas ir geriausias šefo asistentas. Juo tapo Augustas Janušonis, asistavęs šefui Augustinui Bimbiriui-Butkui. Pasak D. Katino, asistentas yra labai svarbus asmuo tiek konkurse, tiek restorano virtuvėje, kadangi nuo jo priklauso galutinis šefo pasirodymas ir įvertinimas.

REKLAMA

Be to, specialų prizą skyrė ir iš visuomenėje žinomų žmonių sudaryta speciali komisija, vadovaujama Astos Meschino. Jos simpatijos atiteko šefui Augustinas Bimbiris-Butkus.

Gastronomijos reikšmė Lietuvos turizmui

„Dūmų fabrike“ vykęs vakaras tapo ypatingu ne tik tuo, kad jo metu paaiškėjo „Bocuse d‘Or“ konkurso nugalėtojai. Kartu buvo paskelbti ir nauji prestižinio kulinarijos gido „Michelin“ įvertinimai, skirti Lietuvos restoranams.

REKLAMA

Šiemet „Michelin“ ekspertai žvaigždutes skyrė 4 restoranams, o į rekomenduojamų sąrašą iš viso pateko 37 Lietuvos restoranai.

Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovė Olga Gončarova pabrėžia, kad tiek „Bocuse d'Or“ konkursas, tiek „Michelin“ įvertinimai yra nepaprastai svarbūs Lietuvos turizmo sektoriui.

„Gastronomija – tai ne tik kultūrinio paveldo ir identiteto dalis, bet ir svarbus traukos veiksnys užsienio svečiams. „Bocuse d'Or“ konkursas ir „Michelin“ įvertinimai Lietuvą tvirtai įrašo į pasaulinį aukštosios virtuvės žemėlapį. Matome, kad gastronominis turizmas tampa vis svarbesniu kelionių motyvu, o tokie įvykiai ne tik skatina kulinarinio meno plėtrą šalyje, bet ir kuria unikalią vertę, pritraukiančią į Lietuvą turistus, vertinančius autentiškas aukščiausios klasės patirtis“, – pabrėžia O. Gončarova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų