REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar vakare teminių  vakarėlių gerbėjai, kaip įprasta susirinkę  „Skonio studijoje“, Vilniuje, indišku stiliumi pradėjo naujus metus. Jų pradžią bei gėrio pergalę prieš blogį pažyminti šventė Diwali (arba Dipavali) Indijoje švenčiama net penkias dienas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak „Dinner explorer“  vakarėlių ciklo iniciatorės „Electrolux“ vadovo Deimanto Kirlio, džiugu, jog paskutinis šiemet ciklo renginys sutapo su induistų metų pradžios ir šviesos švente –  šiluma ir jaukumas traukia žmones  daugiau būti ir gaminti namuose.

REKLAMA

Jam pritarė ir vakarėlį padėjusi suorganizuoti „Shanti“ ajurvedos centro vadovė Eglė Kauneckienė, pabrėžusi, jog būtent namie ir su meile bei džiaugsmu gaminamas maistas turi geriausią  poveikį žmogaus savijautai. „Pagrindiniai indų virtuvės principai yra susiję su pusiausvyra: gaminama daug ir įvairių skonių patiekalų, kurių ragaudamas žmogus gali gauti pilnavertį malonumą ir maisto teikiamą naudą. Taip pat gaminant maistas neragaujamas – pirmi juo vaišinasi dievai“,- svečiams pasakojo E.Kauneckienė.

REKLAMA
REKLAMA

Į „Diwali“ šventę susirinko dauguma ištikimų „Dinner explorer“ vakarėlių gerbėjų – rinkodaros specialistas Alfas Ivanauskas, dizaineris Aleksandras Pogrebnojus su drauge Salomėja, vedybų planuotoja Viktorija Prokofjeva,  tinklaraščių „Tasty Art“, „Skaniai” ir „Žaidimų aikštelė” autoriai.  

Indiškų naujų  metų sutikime dalyvavo ir vaikai: į vakarėlį savo atžalas atsivedė buvusi TV vedėja Liepa Rimkevičiėnė, dizainerė Daiva Urbonavičiūtė bei komunikacijos konsultantė Gabija Vitkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į indiškais atributais ir gausybe žibintų papuoštą „Skonio studiją“ įėję svečiai uždegė po žvakutę mandaloje, kurios centre stovėjo deivės Lakšmi skulptūra, bei vaišinosi lietuviams neįprasto skonio imbieriniu kokteiliu, gaiviu jogurtiniu „Lasi“ gėrimu bei tradiciniais „Samosas“ pyragėliais.

Alkoholio ir mėsos „Diwali“  šventės organizatoriai nesiūlė. Pasidalinę į 5 komandas svečiai gamino įvairius indiškus patiekalus: lietuviškiausiu skoniu labiausiai pasižymėjo agurkų ir jogurto raita, autentiškiausiai buvo pagamintas daržovių ir sūrio karis, o estetiškiausiu pateikimu išsiskyrė kopūstų karis.  

REKLAMA

Kulinarijos mėgėjų  komandos taip pat gamino pomidorų, morkų ir karadamono sriubą, „Jeera masala“ ryžius, baklažano patiekalą „Maha bridjal“ bei desertinę morkų ir riešutų chalvą.

Susirinkusiuosius sužavėjo energingas Kauno studijos „Amanda Natyam“ šokėjos pasirodymas – mergina ne tik atliko tris šokius, bet ir paaiškino pagrindinių šokio judesių reikšmes. Taip pat svečiai nepraleido progos pasimėgauti „Shanti centro“ masažistės meistriškumu – po įprastos darbo dienos juos atpalaidavo galvos, kaklo ir sprando masažas.

REKLAMA

Vakarėlyje netrūko autentiškų vaizdų ir iš pačios Indijos –  savo nuotraukas videoprojektoriumi demonstravo dvi vakarėlių  gido puslapio socialiniame tinkle „Facebook“ gerbėjos.

„Dinner explorer“ teminių vakarėlių ciklas prasidėjo vasaros pradžioje. Pirmajame „Braškių sezono atidarymo“ vakarėlyje Lietuvos kulinarinių tinklaraščių autoriai visus patiekalus gamino iš pirmųjų braškių. Antrojo vakarėlio tema - „Mindaugo karūnavimo diena“ - pradėjo kurti šios svarbios nacionalinės datos šventimo tradicijas – nuo aplinkos dekoravimo, patiekalų ir gėrimų iki aprangos kodo ir užsiėmimų. Trečiasis vakarėlis buvo skirtas gruziniškai vyno ir laukų derliaus šventei „Rtveli“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA


Eglė Kauneckienė


Greta Jansonaitė


Viktorija Prokofjeva

JEERA MASALA RICE




(Patiekalas 3-4 žmonėms,  gaminamas 25 minutes)

Pikantiški Basmati ryžiai pakepti su kmyno sėklomis, kardamonu, cinamonu, imbieru, muskatu, kalendra

2 puodelis 350 g basmati ar kitų geros kokybės pailgų ryžių

3 ½ puodeliai (8.25 m) vandens

1 arb. Š. Druskos

2 šaukštai lydyto sviesto ghee arba aliejaus

1 arb. Š. Kmynų

2 švieži griežinėliais supjaustyti ankštiniai pipirai be sėklų (čili)

1 arb š. Tarkuoto šviežio imbiero arba ½ arb š. Malto imbiero

1 arb š. Cinamono

½ arb š. Malto muskato

3 pradarytos kardamono ankštys

2 šaukštai sviesto

2 šaukštai susmulkintos šviežios kalendros ar petražolių

REKLAMA

Kaip gaminti:

ryžius nuplaukite, 15 min pamirkykite, paskui 15 min palikite koštuve, kad nuvarvėtų

užvirinkite vandenį su druską

keptuvėje su ghee ar aliejumi pakepinkite kmynus, ankštinius pipirus, poto suberkite visus kitus prieskonius ir pakepinkite ant silpnos ugnies, tik nesudeginkite prieskonių

suberkite nuvarvėjusius ryžius ir nuolaid maišydami kepinkite minutę ar dvi

visą masę supilkitę į verdantį vandenį ir uždenkite, sumažinę liepsną virkite 15-18 min

atidenkite puoda ir palaukite kol išeis garai, imaišykite švelniai su šakute sviestą

suberkite susmulkintos kalendros ar petražoliu



KOPŪSTŲ CURRY

REKLAMA

(Patiekalas 2-3 žmonės, gaminamas 40 min)

Švieži kopūstai su žirneliais, kokosu ir idiškais prieskoniais. Puikus patiekalas PITA, KAPHA žmonėms.Kopūstas turi labai daug maistingų medžiagų ir vitaminų. Būtina dėti kmyno prieskonių, nes kitu atveju gaminsis dujos pilve.

500 g. nesmulkiai supjaustyti kopūstai

100 g. šviežių žirnelių (jei nėra galima šaldytų)

5-6 šaukštai tarkuoto kokoso drožlių ar geriau šviežio kokoso

2-3 šauktai sezamo aliejaus (galima ir saulėgrąžų), o geriausia Indiškas Ghee

2 šaukštai šviežių petražolių ir krapų

½ arb. Š. Druskos

1 arb. Š. juodųjų garstyčių sėklų

1½ arb. Š. Kmynų sėklų

2 švieži ar džiovinti čili (raudonieji pipirai be sėklyčių)

2 arb š. Tarkuoto šviežio imbiero arba 1 arb š. Malto imbiero

¼ arb š. Asafetidos

2 arb. Š. Kurkumos

2-3 supjaustyti vidutinio dydžio pomidorai

2 šaukštai citrinos sulčių

2 šaukštai pakepintų sezamo sėklų

1 šaukštas susmulkintos šviežios kalendros garnyrui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip gaminti:

Nepridegančioje keptuvėje pakepinkite aliejuje arba Ghee garstyčių sėklas, kol pradės sproginėti, sudėkite kmynus, čili, imbierą ir visus kitus maltus prieskonius;

Kepinkite ant mažos ugnies ir nesudeginkite ypač kurkuma greitai dega;

Galima įpilti truputėlį sultinio daržovių arba karšto vandens, kad masė nebūtų per daug sausa ir nepridegtų.

Sudėkite supjaustytus pomidorus ir kepkite 2 minutes;

Sudėkite didesniais gabalėliais supjaustytus kopūstųs ir pakepinkite 5 min ant silpnos ugnies, galite idėti truputėli vandens, kad prieskoniai nepridegtų

Sudėkite žirnelius ir galite dar įpilti karšto vandens, kad nepridegtų;

Sudėkite kokoso drožles ir lengvai kepkite kol daržovės suminkštės, bet per daug nepervirs

Sudėkite pakepintas atskirai sezamo sėklas

Išjungę ugnį pridėkite citrinos sulčių ir susmulkintos kalendros;

Valgyti su basmati ryžiais ar čapati duona

REKLAMA

DARŽOVIŲ  IR SŪRIO CURRY

(Patiekalas 3-4 žmonėms,  gaminamas 30 minutes)

Varškės sūris Palaak Paneer yra yra labai svarbus baltymų, kalcio šaltinis vegetarinėje virtuvėje. Patiekalai su sūriu turi  būti aštresni, kadangi sūris gali sukelti gleivių gamybą ypač Kapha žmonėms, Vata žmonėms jis gali būti per šaltas, gero apetito Pita žmonėms yra labai maistingas ir kaloringas patiekalas.

Žemiau pateiktas daržoves galima varijuoti, vienas išimti, kitas pridėti:

1-2 nuluptų, kubeliais supjaustytų baklažanų;

450 g. nuplautų ir nuvalytų ir supjaustytų šviežių špinatų;

1 salieras supjaustytas kartu su lapais

1-2 cukinijos supjaustytos

2 morkos, supjaustytos

900 g. apiplikitų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų

250 g šviežio ir kietesnio varškės sūrio be priedų (rokiško ar Dvaro)

250 g. šviežios grietinės

5 šaukštai ghee arba sezamo aliejaus

2 ½ šaukštai ir daugiau šviežios imbiero šaknies sutarkuoti

1-2 sugrūsti džiovinti anštiniai pipirai (čili be sėklyčių)

1 šaukštelis kumino sėklų

1 šaukštelis kalendros sėklų

1 arb. Š. Maltos kalendros

1½ arb š. Maltų kmynų

2 arb š. Kurkumos (ciberžolės)

1 ½ š. Curry miltelių

1 ½ arb š. juodųjų pipirų

½ arb š. raudonojo pipiro miltelių

½ š. Asafetidos

1 puod vandens arba pagal skonį ir situaciją

1 arb š. Rudojo cukraus

2 ½ arb. Š. Druskos

1½ arb š. Garam masalos paskaninimui patiekalo gale

2 arb š. Citrinos sulčių išsunkti ant patiekalo

Petražolių ir kalendros lapelių garnyrui

REKLAMA

Kaip gaminti:

įkaitinkite ghee ar aliejų ir pakepinkite prieskonius, pradėkite nuo sėklų kmyno ir kaledros, palaispniui dėkite visus miltelinius prieskonius ir kurkuma pačiame gale, nesudeginkite, galite įpilti truputėlį vandens

įdėkite imbierą, česnaką ir pakepinkite 1-2 min

sudėkite porus ir salierus, pakepinkite; sudėkite morkas ir pakepinkite;

sudėkite baklažano kubelius ir pakepinkite atsargiai, kol suminkštės ir išsiskirs sėklos

jei baklažanas sausokas, įdėkite keletą šaukštų vandens palaipsniui

sudėkite pomidorus ir pakepinkite 1-2 min;

sudėkite špinatus, užpilkite vandeniu (jau karštas turėtų būti)

sumaišyti ir ant silpnos ugnies kepinti, uždengti

sudėkite grietinę;

vėliau įdėti cukiniją, kad neištežtų

10 min, kol baklažanai ir kitos daržovės suminkštės

Jei reikia, dar pavirkite pagal situacija apie 10 min, kol padažas bus tirštesnis ir daržovės labiau įsisunkusios,

Gale sudėkite kubeliais supjaustytą varškės sūrį ir uždenkite, kad sūris apkeptų, aptirptų ir įsigertų į prieskonius ir daržovių padaža/sultis;

paskaninkite cukrumi, druska ir garam masala, išmaišykite

Valgyti su basmati ryžiais ir čapati duona



POMIDORŲ, MORKŲ  IR KARDAMONO SRIUBA

REKLAMA
REKLAMA



Nuotraukoje: iš kairės - raita ir pomidorų, morkų, kardamono sriuba

(Gaminamas 20 minučių)

275 g. nuplautų, nuvalytų morkų

275 g pomidorų be odelės

3-4 saliero lazdeles

1 ½ šaukšto sezamo aliejaus arba Indiškojo Ghee

1 litras daržovių sultinio

9 kardamono sėklydžių (viduje juodos sėklos)

2 arb. š. maltos kalendros

½ arb. š. kurkumos

¼ didelės šviežio imbiero šaknies, sutarkuoti

½ arb. š. kumino (kmyno sėklų) miltelių

2 žiupsneliai asafetidos

2/3 šaukšteliai grietinės

½ arb š. Druskos

Šviežios kaledros arba petražolių lapų

Šviežių citrinos sulčių keletą lašelių

2 šaukštai anakardžių riešutų perskeltų ir pakepintų puošimui ant sriubos

Kaip gaminti:

Kardamono sėklas išgliaudyti ir sutrinti

Ant karštos keptuvės įkaitinti aliejų

Sudėti kardamono sėklas, nesudeginti; įdėti kumino (kmyno) sėklas

Sudėti kitus prieskonius ir atsargiai pamaišyti, bet nesudeginti ir kurkumą (ciberžolė) dėti paskutinę

Sudėti salierą smulkiai supjaustytą

Reikia ir galima įpilti sultinio, kad masė nedegtų ir nebūtų per sausa

Sudėti smulkiai supjaustytas morkas, pakepinti

Sudėti sutrintus pomidorus be odelės

Įpilti karštą daržovių sultinį ir virti ant mažos ugnies 10-15 min

Su mikseriu viską sutrinti, įdėti grietinės

Užbarstyti šviežių kalendros ar petražolių lapelių ir ant viršaus šaukštelį grietinės,

Galima išspausti keletą šviežių citrinų sulčių



RAITA

REKLAMA

(Patiekalas 2 žmonėms, gaminamas 15 min)

Raita - nuostabūs vasaros ir šiltesnio sezono patiekalai. Atgaivina ir turi daug gydomųjų savybių: gerina virškinimą, pripildo žarnyną naudinga bioflora, mažina dujų gamybą, gydo nuo vidurių užkietėjimo. Receptas mėgstantiems sūrų ir rūgštų skonį, tinka Kapha tipo žmonėms, turintiems Kapha išsibalansavimą, vidurių užkietėjimą ir t.t.  

½ arb š. Kmynų

2 vidutiniai agurkai

1 ¼ puod. (300ml) natūralaus jogurto

½ arb. Š. Garam masalos prieskonių

½  arb š. Druskos

¼  arb. Š. Maltų juodųjų pipirų

2 žiupsneliai asafetidos

Šviežių petražolių ir krapų lapų

Kaip gaminti:

Kmynus pakepinkite sausoje keptuvėje, nesudeginkite ir susmulkinkite

Agurkus sutarkuoti burokine tarka

Nuspausti skystį

Sumaišyti agurkus su visais likusiais prieskoniais ir jogurtu

Sukratyti

Smulkiai supjaustyti petražoles ir krapus

Patiekti šaltą mažame indelyje atskirai

Papuošti kalendros/petražolių ar krapų lapais

Patiekalas valgomas su Indiškais curry patiekalais, chapatti duona



MAHA BRIDJAL

(Patiekalas 3-4 žmonėms, gaminamas 40 minutes)

Aštrokas baklažanas su indiškais prieskoniais, špinatų  ir pomidorų padažu

900 g nuluptų, kubeliais supjaustytų baklažanų

450 g. nuplautų ir nuvalytų ir supjaustytų šviežių špinatų

900 g. apiplikitų, nuluptų ir supjaustytų pomidorų

5 šaukštai ghee arba aliejaus

1-2 sugrūsti džiovinti anštiniai pipirai (čili)

1 arb. Š. Maltos kalendros

½ arb š. Maltų kmynų

1 arb š. Kalendros

½ š. Curry miltelių

½ šviežios imbiero šaknies sutarkuoti

2 skiltelės česnako, sugrūsti

1 svogūnas supjaustytas

1 š. Kurkumos

½ š. Asafetidos

2/3 puod (150ml) vandens

1 arb š. Rudojo cukraus

2 ½ arb. Š. Druskos

½ arb š. Garam masalos

REKLAMA

Kaip gaminti:

įkaitinkite ghee ar aliejų ir pakepinkite prieskonius, nesudeginkite,

įdėkite imbierą, česnaką ir svogūnus ir pakepinkite 1-2 min

sudėkite baklažano kubelius ir pakepinkite atsargiai, kol suminkštės ir išsiskirs sėklos

jei baklažanas sausokas, įdėkite keletą šaukštų vandens

sudėkite pomidorus ir špinatus, užpilkite vandeniu (jau karštas turėtų būti)

sumaišyti ir ant silpnos ugnies kepinti, uždengti

20 min, kol baklažanai ir kitos daržovės suminkštės

dar pavirkite 10 min, kol padažas bus tirštesnis,

paskaninkite cukrumi, druska ir garam masala, išmaišykite

MORKŲ CHALVA




Morkų  chalva su migdolais ir indiškais prieskoniais

2 ½ tarkuotų  morkų

2 puodeliai pieno

½ puodelio razinų

½ puodelio migdolų be žievelių

4 šaukštai lydyto sviesto (ghee)

1 šaukštelis malto kardamono

½ šaukštelio imbiero miltelių

½ šaukštelio cinamono miltelių

¼ šaukštelio muškato riešuto miltelių

rudo cukraus pagal skonį.

Kaip gaminti:

įkaitinti orkaitę

sumalti riešutus,

keptuvėje įkaitinti lydytą sviesta ir sumaišyti su morkomis, įmaišyti razinas ir riešutus

sudėti prieskonius, cukrų

į kepimo formą sudėti ir kepti 40-55 min. uždengus, kol pienas visiškai įsigers

Jei dar liko pieno atidenkite ir pakepkite iki 10 min. kol išgaruos

www.dinnerexplorer.com yra internetinė teminių vakarėlių duomenų bazė, kurioje yra daugiau nei pusės šimto vakarėlių scenarijai, padedantys šeimininkams jiems pasiruošti nuo A iki Z. Teminių vakarėlių gerbėjų klubas „Dinner explorer“ veikia ir populiariame socialiniame tinkle „Facebook“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų