REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žadėtų pusės tūkstančio vakcinos nuo koronaviruso dozių nesulaukė Kėdainių gydymo įstaigų medikai, seneliai slaugos ir globos namuose. Paaiškėjo, kad iš Vilniaus gabenant ,,BioNTech“ ir ,,Pfizer“ vakcinos siuntą pažeista šalčio grandinė – temperatūra ėmė svyruoti ir šokinėti.

Žadėtų pusės tūkstančio vakcinos nuo koronaviruso dozių nesulaukė Kėdainių gydymo įstaigų medikai, seneliai slaugos ir globos namuose. Paaiškėjo, kad iš Vilniaus gabenant ,,BioNTech“ ir ,,Pfizer“ vakcinos siuntą pažeista šalčio grandinė – temperatūra ėmė svyruoti ir šokinėti.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija laikinai sustabdė skiepijimą šia siunta ir aiškinosi, ar vakcina nesugadinta. O buvusiame Kauno centriniame pašte nuo koronaviruso paskiepyti pirmieji karščiavimo klinikos ir mobilaus punkto darbuotojai. 

Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojai apstulbę – dar trečiadienį po pietų iš Kauno klinikų jie turėjo atsiimti 420 dozių „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos. Tačiau pakeliui į Kauno klinikas sveikatos įstaiga sulaukė skambučio –  vakcina laikinai sustabdyta, ja skiepyti negalima. Skiepus dar šiandien turėjo gauti daugybė įstaigų – karščiavimo klinikos, mobiliojo punkto darbuotojai, pasiruošę skiepyti globotinius buvo ir slaugos bei globos skyriaus personalas.

„Dabar pranešta, visi yra susinervinę, labai laukė šitos vakcinos. Tikrai ir žmonės buvo susirinkę ir viską, žinoma, gaila ir to sugaišto laiko ir visko. Bet sakau, turime būti tikri, kad tikrai viskas yra gerai“, – sako Pirminės sveikatos priežiūros centro vadovė Audronė Rimkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA

Aiškėja, kad iš Vilniaus į Kauno klinikas ir į Respublikinę Panevėžio ligoninę gabenant ,,BioNTech“ ir ,,Pfizer“ siuntą – 4680 vakcinos dozių pažeista šalčio grandinė, temperatūra pakilo aukščiau saugios normos iki maždaug minus 58-nių laipsnių. Dėl to laikinai sustabdytas siuntos naudojimas ir skiepijimas.

REKLAMA

„Pfizer" vakcina turi būti laikoma temperatūroje nuo -60 iki -90. Bet koks kritimas žemiau -60 ribos jisai kelia tam tikrus klausimus, norime būti įsitikinę, kad galimas tas svyravimas“, – pasakoja kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

Sveikatos apsaugos ministerija suskubo aiškintis, ar tokią vakciną galima naudoti ir kreipėsi į ,,Pfizer“ atstovybę Lietuvoje. Visai neseniai gamintojas pateikė ir savo išvadą – jau rytoj vakcinos negavusios gydymo įstaigos ir toliau ja galės skiepyti pacientus.

„Temperatūrinis svyravimas yra leistinose ribose ir neįtakojo niekaip vakcinos kokybės. Tai tiek Kaunas, tiek Panevėžys yra informuoti, kad gali toliau sėkmingai tęsti vakcinaciją ir problemų šioje vietoje nėra“, – teigia J. Grebenkovienė.

REKLAMA
REKLAMA

O kol Kėdainiai laukia savo skiepų siuntos, Kauno miestas buvusiame centrinio pašto pastate atidarė koronaviruso skiepų punktą.

Pirmasis čia paskiepytas karščiavimo klinikos darbuotojas šeimos gydytojas Algirdas Jančauskas. Medikas sako prieš skiepą šiek tiek dvejojęs, tačiau jaudulį nugalėjo sveikas protas.

„Tikrai visokių minčių buvo, bet po to domėjausi vakcina…Nusprendžiau skiepytis“, – kalbėjo Kauno miesto poliklinikos šeimos gydytojas Algirdas Jančauskas.

Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša tikina – pirmąją komapanijos ,,Moderna“ vakcinos siuntą sunaudos per 4 dienas. Skiepys ne tik darbuotojus, dirbančius mobiliuose punktuose, karščiavimo klinikose, bet ir palaikomojo gydymo, slaugos bei globos įstaigų gyventojus ir darbuotojus. Per trečiadienį centriniame pašte planuota paskiepyti apie 200 darbuotojų, taip pat daugiau kaip 80 Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės darbuotojų ir globotinių. O likus vakcinų, prioriteto tvarka bus skiepijami kiti darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai visi tiek mūsų, tiek privačių gydymo įstaigų darbuotojai, pagal prioritetus, kurie dirba tiesiogiai su kovido pacientais, odontologai, ausų, nosies gerklės, kineziterapeutai“, – sako Kauno miesto poliklinikos direktorius Paulius Kibiša.

Žada skiepytis ir Visvaldas Matijošaitis, kai sulauks eilės

O štai Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis sako nedvejodamas skiepysis nuo koronaviruso, kai tik sulauks savo eilės.

„Visi laukia, man atrodo, vyresni  protingi žmonės, man atrodo, kad laukia. Bus tuoj 64 metai arčiau rizikos, bet dar galiu palaukti“, – pasakoja Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

REKLAMA

Eilėje pagal skiepų prioritetą toliau rikiuojasi laboratorijų, visuomenės sveikatos centro darbuotojai, kurie vyksta į koronaviruso židinius. Tiesa, mokslininkai paskelbė, kad ,,Moderna“ vakcinos sukurtas imunitetas apsaugo nuo koronaviruso mažiausiai metus, o veiksmingumas siekia 95 procentus.

Taip pat ,,Moderna“ vakcinos transportavimui nereikia ultra žemos temperatūros šaldiklių, užtenka dvidešimties laipsnių šaltį palaikančių šaldytuvų. Kaip ir „Pfizer“, „Moderna““kompanijos vakcina nėra gyva – ji viruso nesukelia.

„Ne, tikrai nėra galimybės susirgti pačia aktyvia infekcija, nes įleidžiamas į organizmą ne sukėlėjas, o informacinė RNR, kuri mūsų organizme gamina spyglio baltymą sukėlėjo, o jau mūsų sistema aptikusi jį skatina imuninę sistemą su ja kovoti“, – teigia Kauno poliklinikos laboratorijos vadovė Živilė Jacikė.

REKLAMA

Tiesa, Vyriausybė atsisakė įsigyti papildomas 310 tūkstančių dozių ,,Modernos” vakcinų. Pasak Dulkio, farmacijos kompanija trečdaliu padidino jų kainą, o jas pristatyti žada tik metų gale. 

O nuo koronaviruso visoje Lietuvoje jau antrą dieną skiepijami slaugos ir globos namų gyventojai bei darbuotojai. 

Šiaulių globos namuose iš viso planuojama paskiepyti 140 globotinių ir 60 darbuotojų:

„Gal nebus blogiau nuo tų skiepų, turėtų viskas būti gerai.“

„Nieko nejaučiu – nei blogo, nei gero.“

Pasak globos namų vadovės, kai kurie globotiniai dvejojo dėl koronaviruso skiepo ir netgi norėjo jo atsisakyti.

„Buvo du mūsų senjorai, kurie bijojo, tačiau pasitarę su savo artimaisiais, kas labai džiugu, nusprendė skiepytis. Buvo ir darbuotojų, kurie labai abejojo, skaitė, kokie tie skiepai“, – kalbėjo Šiaulių miesto savivaldybės globos namų direktorė Danutė Kavickienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos keli darbuotojai skiepo atsisakė dėl alerginių reakcijų ir gretutinių ligų. O tie, kurie skiepijosi, džiaugiasi turintys tokią galimybę.

„Puikiai, džiugi žinia ir labai džiaugiuosi ir labai simboliškai, kad sausio 13-ąją mes gauname skiepą ir būsime sveiki“, – sako globos namų darbuotoja Reda Juzulėnienė.

Viešumoje nuskambėję skiepų skandalai, kai be eilės paskiepyti asmenys, kuriems vakcina prioriteto numatyta tvarka nepriklausė, privertė sveikatos apsaugos ministrą Dulkį griežtinti tvarką.

Nuo šiol gydymo įstaigos turės sudaryti ne tik prioriteto tvarka skiepijamų žmonių sąrašus, bet ir rezervinius – už tai atsakys gydymo įstaigos vadovas. O už pažeidimus nesąžiningai be eilės pasiskiepiję asmenys sulauks baudų. Statistikose departamento duomenimis, Lietuvoje pirmąja doze jau paskiepyti 27142 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų