REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visame pasaulyje keičiantis vartotojų įpročiams, nauji skoniai ateina ir į mūsų šalį. Greitojo maisto restoranuose Lietuvoje nuo šiol galima paragauti tortilijų, skrudintų „vištienos“ pirštelių ar mėsainių, kurie pagaminti su „mėsa“, pagaminta iš grybų.

Visame pasaulyje keičiantis vartotojų įpročiams, nauji skoniai ateina ir į mūsų šalį. Greitojo maisto restoranuose Lietuvoje nuo šiol galima paragauti tortilijų, skrudintų „vištienos“ pirštelių ar mėsainių, kurie pagaminti su „mėsa“, pagaminta iš grybų.

REKLAMA

„Bloomberg Intelligence“ skaičiuoja, kad iki 2050 m. žmonių skaičius pasaulyje išaugs iki 9,7 mlrd. Prognozuojama, kad dėl to augalinių maisto produktų rinkos vertė, 2020 m. siekusi 29,4 mlrd. dolerių, 2030 m. gali išaugti iki 162 mlrd. dolerių – tai sudarys iki 7,7 proc. pasaulinės baltymų rinkos.

Pasak greitojo maisto restoranų tinklo KFC marketingo vadovės Baltijos šalims ir Suomijai Anett Kutti, per kelis metus vienas produktas taps tiesiog nepakeičiamu kasdieniame mūsų racione.

„Nuolat besiplečianti ir naujų mėsos ar žuvies pakaitalų pasiūlanti augalinių maisto produktų industrija prisideda prie to, kad alternatyvos taptų ilgalaikiu vartotojų pasirinkimu visame pasaulyje. Įdomu tai, kad daugiausia susidomėjimo taip vadinamu ateities maistu kyla iš mėsos valgytojų“, – komentuoja marketingo vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, „The NPD Group“ atlikto tyrimo duomenimis, apie 90 proc. augalinio maisto vartotojų nėra vegetarai ar veganai. 

„Rugpjūčio pabaigoje savo restoranuose Baltijos šalyse į meniu įtraukėme iš fermentuotų grybų gaunamų baltymų pagamintą patiekalų liniją „Veggie“. Didžiausias susidomėjimas buvo būtent Lietuvoje“, – pastebi A. Kutti.

REKLAMA

Lietuvoje iš grybų pagamintos 3 „vištienos“ skonio lazdelės kainuoja 3,65 euro, tortilija – 3,7 euro, o sumuštinis – 3,5 euro.

Kaip teigia KFC marketingo vadovė, gyventojai vis dažniau renkasi paįvairinti racioną ir į savo mitybą įtraukia patiekalų be mėsos, tačiau tai nereiškia, kad teks valgyti tik vaisius, daržoves, grūdus ir soją.

Grybams ir jų baltymams, pasak A. Kutti, kai kurie ekspertai žada populiarumą dėl galimybės juos lengvai panaudoti įvairiuose užkandžiuose, prieskoniuose, baltyminiuose kokteiliuose ar kaip mėsos substitutą, tai bus vienas dažniausiai eksploatuojamų maisto produktų.

Naujų vegetariškų patiekalų asortimento pagrindą sudaro iš fermentuotų grybų gaunami miko (t.y., grybų) baltymai, iš kurių pagaminti patiekalai savo tekstūra primena KFC vištienos gaminius. Tiesa, nors nauji patiekalai yra be mėsos, jų sudėtyje yra pieno ir kiaušinių, dėl to jie netinka veganams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų