REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visagino AE projekto skeptikas, ekonomistas Rimantas Rudzkis pasidžiaugė, kad tauta balsavo prieš naujos atominės elektrinės statybas ir teigė, kad naujajai valdžiai šie rezultatai suteiks galimybę pasišalinti iš projekto.

Visagino AE projekto skeptikas, ekonomistas Rimantas Rudzkis pasidžiaugė, kad tauta balsavo prieš naujos atominės elektrinės statybas ir teigė, kad naujajai valdžiai šie rezultatai suteiks galimybę pasišalinti iš projekto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šie referendumo rezultatai yra dovana vyriausybei, nes jie suteiks galimybę pasitraukti iš atominės projekto neprarandant veido“, - sako Vilniaus universiteto profesorius.

REKLAMA

Anot jo, esamos ir būsimos vyriausybių padėtis šiuo klausimu yra sudėtinga. „Iš vienos pusės yra nemažai grėsmių, ateinančių iš pasaulio rinkų, ir Lietuvos ekonominė situacija nebus tokia graži kaip atrodė prieš kelis metus, o atominei elektrinei numatytos lėšos bus reikalingesnės kitiems reikalams. – teigia R. Rudzkis. - Tačiau šešis metus nuolat kalbant apie atominės elektrinės statybas tampa labai sunku pasitraukti iš šio projekto.“

REKLAMA
REKLAMA

Galimybė pasitraukti

Ekonomisto manymu, pasitraukimas iš projekto taip pat sumenkintų vyriausybės autoritetą užsienyje, o tautos balsas suteikia daugiau laisvės.

„Remiantis tautos balsu ir demokratiniame pasaulyje taikoma praktika, kai atominės projektai visada vykdomi tik įtikinus plačiąją visuomenę ir niekada prieš visuomenės valią, atsiranda galimybė gražiai pasitraukti iš projekto, jeigu atlikus solidesnius skaičiavimus nei iki šiol paaiškėtų, kad šis projektas yra tikrai per brangus“, - komentuoja R. Rudzkis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, kaip šiuos referendumo rezultatus gali vertinti Visagino AE projekto užsienio partneriai, ekspertas teigė, kad jiems taip pat bus suteikta galimybė „patogiai pasitraukti iš projekto“.

„Atlikus gilesnius ir išsamesniu skaičiavimus, manau, kad neišvengiamai pamatysime, jog šis projektas neatsiperka, tai suteiks gražų pretekstą latviams ir estams pasitraukti iš projekto“, - sako R. Rudzkis.

Pasak ekonomisto, negalima tvirtai teigti, ar taip iš tiesų nutiks, nes kol kas nėra žinomos tikslios projekto kainos. „Labai keista situacija, kai labai daug šnekama apie projektą, kurio tikros kainos niekas nežino“, - teigia R. Rudzkis.

REKLAMA

Žvilgsnis į partnerius

Sulaukus preliminarių neigiamų referendumo dėl Visagino AE projekto rezultatų, SEB banko analitikas Gitanas Nausėda pataria pažvelgti, kaip į juos reaguos šio projekto užsienio partneriai.

„Nors Lietuvoje referendumas buvo patariamasis, tačiau žodis „patariamasis“ taip pat skamba rimtai ir įpareigojančiai. Galbūt mūsų kaimynams šis referendumas atrodys kitaip ir jie rimčiau pažvelgs į rezultatus“, - sako analitikas.

Nepaisant to, daryti galutinių išvadų, G. Nausėdos manymu, dar nereikia skubėti. „Dabar tiesiog reikia blaiviai vertinti šio referendumo rezultatus, priimti politinius sprendimus ir tada „Hitachi“ atitinkamai žinos, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje“, - mano G. Nausėda.

REKLAMA

Visagino AE vadovas Rimantas Vaitkus šį rytą ekonomika.lt teigė, kad „Hitachi" lauks galutinio Seimo sprendimo.

Primename, kad VAE projekto vertė siekia 17 mlrd. litų. Lietuvos dalis sudarys apie 6 mlrd. litų, o likusią sumą padengs regioniniai partneriai.

Planuojama, kad jėgainės statybos prasidės 2015 metais, o veikti elektrinė pradės 2020-2021 metais.

Skaičiuojama, kad elektrinėje vykdomos gamybos sąnaudos sudarys po 7-10 centų už kilovatvalandę, bet dar 10-15 centų už kilovatvalandę kainuos paskolų statyboms aptarnavimas. Paskola visiškai turėtų būti grąžinta iki 2038-2040 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gruodį iš atominės elektrinės projekto pasitraukus Lenkijai, joje toliau dalyvauja Lietuva, Latvija, Estija ir strateginis investuotojas - Japonijos „Hitachi“.

Numatoma, kad „Hitachi“ priklausys 20 proc. Visagino AE akcijų. Latvijai teks taip pat 20 proc. akcijų, Estijai - 22 proc., Lietuvai - 38 procentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų