REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino metu nekilnojamo turto (NT) rinkoje greičiausiai reagavo nuomotojai, kai kurie iš karto sumažino nuomos kainas. Šiandien, kai karantinas jau pasibaigė, kainos grįžta į senas vėžias. Tačiau, anot specialistų, vis tiek šiuo metu pasiūla dar didesnė negu paklausa. Tad neskubant butą galima išsinuomoti pigiau.

Karantino metu nekilnojamo turto (NT) rinkoje greičiausiai reagavo nuomotojai, kai kurie iš karto sumažino nuomos kainas. Šiandien, kai karantinas jau pasibaigė, kainos grįžta į senas vėžias. Tačiau, anot specialistų, vis tiek šiuo metu pasiūla dar didesnė negu paklausa. Tad neskubant butą galima išsinuomoti pigiau.

REKLAMA

NT ekspertas ir įmonės „Realdata“ vadovas teigia, kad butų nuomos kainos po truputį grįžta į prieš tai buvusį lygį.

„Butų nuomos segmentą sudaro keletas žmonių grupių – studentai, darbo migrantai, žmonės, kurie apskritai neketina pirkti būsto, žmonės, kurie ateityje planuoja įsigyti nuosavą būstą, tačiau šiuo metu laukia palankesnio tam meto ir turistai.

Statistikos departamentas skelbia, kad Vilniuje šiuo metu yra 283 tūkst. būstų, apie 80 proc. sudaro butai, kita dalis – individualūs namai. O gyventojų Vilniuje yra šiek tiek daugiau negu 561 tūkst. Atsižvelgiant į vidutinį namų ūkių dydį galime daryti prielaidą, kad reikalingas būstų kiekis sudaro apie 250 tūkst. butų. Vadinasi apie 20-30 tūkst. būstų yra skirti nuomai“, – komentuoja pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Antanavičiaus, kainų atsigavimas yra suprantamas, nes pasibaigus karantinui, ekonomika pradėjo atsigauti, darbuotojai grįžta į darbo rinką, tad panašu, kad padidėjo ir nuomojamų butų paklausa.

REKLAMA

„Taip pat vasaros sezono metu studentai ieško butų, tai irgi galėjo prisidėti prie to, kad nuomotojų lūkesčiai ir nuotaikos pradėjo gerėti, todėl jie bando bent jau atstatyti buvusį nuomos kainų lygį.

Tačiau studentai, kaip viena nuomos rinkos sudedamųjų dalių, kiekvienais metais turės vis mažesnę įtaką. Per dešimtmetį Lietuvoje studentų sumažėjo 43 proc., o Vilniuje 42 proc.“, – pastebi NT ekspertas.

Pasak A. Antanavičiaus, nors nuomos kainos pamažu vėl grįžta į vėžias, tačiau šiuo metu pasiūla gerokai didesnė, negu buvo iki karantino, todėl konkurencija taip pat didesnė.

REKLAMA
REKLAMA

„Prasidėjus karantinui turistų neliko, tad trumpalaikės nuomos rinka turėjo persiorientuoti į ilgalaikę. Tačiau vargu, ar dabartinis nuomos kainų atsistatymas yra tvarus ir ilgalaikis, nes gana reali yra antros koronaviruso bangos grėsmė. Ši daugiau ar mažiau sukaustys ekonomiką, taip mažindama ir butų nuomos paklausą.

Todėl ateityje veikiausiai vėl matysime išaugusią pasiūlą ir grįžusias nuolaidas. Tad jeigu kažkam nėra būtinybės būstą išsinuomoti šiandien ar artimiausiu metu, galbūt racionalus sprendimas būtų palaukti antros bangos ir tada matant realesnį poreikį, daryti sprendimus“, – aiškina NT ekspertas.

Ieško pigesnių alternatyvų

NT brokeris Ignas Zabarauskas sako, kad potencialūs nuomininkai – jauni, dirbantys žmonės, kurie dar neturi nuosavo būsto. Specialistas tikina, kad studentai irgi įeina į šią grupę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nepastebiu, kad studentų mažėtų. Juk universitetų bendrabučiai negali visų aprūpinti gyvenamuoju plotu, tad studentams tenka nuomotis būstą.

Tik galbūt jie rečiau gyvena po vieną butuose. Studentai dažniausiai taupo, tad kooperuojasi ir gyvena po du ar tris žmones viename bute“, – teigia I. Zabarauskas.

Tačiau, pasak specialisto, studentai nuomotojams atrodo nerimti nuomininkai. Tad šiems tenka meluoti, prisistatyti jau dirbančiais specialistais. 

Taip pat I. Zabarauskas pažymi, kad nuomos rinka šiuo metu išsiplėtė, nes trumpalaikės nuomos būstai perėjo į ilgalaikę nuomą.

„Daugiausia tokių butų buvo siūloma miesto centre, senamiestyje. Tad šioje teritorijoje dabar didelė pasiūla, o kainos tokių butų vis dar kritusios. Senamiestyje nuomos kainos dar negrįžo į tą lygį, kuris buvo prieš karantiną. Nes būtent kaina ir buto įrengimo kokybe galima pritraukti potencialius nuomininkus“, – aiškina specialistas.

REKLAMA

Portalas tv3.lt patikrino, kiek kainuoja išsinuomoti, o visą butą, o vieną kambarį.

Tokių skelbimų daugiausia galima rasti socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Ieškau kambarioko Vilniuje“. Šioje grupėje siūloma išnuomoti kambarį 2 ar 3 kambarių butuose.

Grupės nariai išsinuomoti kambarį siūlo įvairiuose Vilniaus mikrorajonuose. Pačiame miesto centre ar aplink jį kambarį galima išsinuomoti už 250–300 eurų su komunaliniais ir administraciniais mokesčiais. O tolimesniuose mikrorajonuose ir nuomai ir mokesčiams užtektų ir 200 eurų.

Kiek kainuoja išsinuomoti butą Vilniuje?

Portalas tv3.lt patikrino, NT skelbimų portale „Aruodas“, kiek kainuoja išsinuomoti 1 kambario butą su baldais ir buitine technika.

REKLAMA

Štai Saulėtekio ir Antakalnio mikrorajonuose butą galima išsinuomoti nuo 130 iki 400 eurų. Komunaliniai ir administraciniai mokesčiai į šią kainą neįskaičiuoti. Taip pat papildomai dar reikia sumokėti užstatą, įprastai jis sudaro vieno mėnesio nuomos kainą ir mokestį tarpininkui, šis vidutiniškai siekia 150 eurų.

Buto nuomos kaina priklauso nuo namo pastatymo metų ir buto ploto. Naujesniuose ar renovuotuose namuose nuomojami butai yra brangesni. Pavyzdžiui, 2001 m. pastatytame name, 45 kvadratinių metrų ploto buto Antakalnyje nuoma siekia 400 eurų.

O butą, kuris yra įsikūręs, 1964 m. pastatytame name, o jo plotas – 18 kvadratinių metrų galima išsinuomoti už 130 eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kituose, Baltupių ir Fabijoniškių mikrorajonuose 1 kambario butą galima išsinuomoti nuo 230 iki 400 eurų. Kaina taip pat priklauso nuo buto dydžio ir namo, kuriame jis įsikūręs pastatymo metų.

Štai brangiausiai, už 400 eurų mėnesiui butas nuomojamas Fabijoniškių mikrorajone, 2016 m. pastatytame name. Jo plotas 33 kvadratiniai metrai.

O pigiausią, už 230 eurų mėnesiui butą irgi galima išsinuomoti Fabijoniškėse, 1980 m. pastatyme name. Buto plotas 36 kvadratiniai metrai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų