REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį ministrų kabinetas pritarė Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisoms, kurioms įsigaliojus nuo kitų metų už mažos vertės siuntas iš Kinijos, JAV ar kitų trečiųjų šalių teks mokėti daugiau.

Trečiadienį ministrų kabinetas pritarė Pridėtinės vertės mokesčio (PVM) įstatymo pataisoms, kurioms įsigaliojus nuo kitų metų už mažos vertės siuntas iš Kinijos, JAV ar kitų trečiųjų šalių teks mokėti daugiau.

REKLAMA

Šiuo metu už siuntas iš trečiųjų šalių (tai yra, ne iš Europos Sąjungos), kurių vertė neviršija 22 eurų, nereikia mokėti 21 proc. PVM. Įsigaliojus įstatymo pataisoms, mokestis bus taikomas ir šioms siuntoms.

Kaip paaiškino Finansų ministerija, smulkioms siuntoms šiuo metu taikoma importo PVM lengvata, įgyvendinant ES priimtą PVM direktyvos pakeitimą, naikinama visose ES valstybėse narėse.

„Pagrindinis tikslas – suvienodinti apmokestinimo sąlygas pardavėjams iš ES ir trečiųjų šalių, nes ES įmonės turi taikyti PVM, nepaisant parduodamų prekių vertės, kas lemia jų nepalankią konkurencinę padėtį“, – nurodoma ministerijos komentare.

REKLAMA
REKLAMA

Jos specialistai negalėjo atsakyti, kiek daugiau mokesčio ketinama surinkti atsisakius dabar galiojančios lengvatos.

Tačiau, pasak jų, teikiant PVM direktyvos pakeitimą, Europos Komisijos užsakymu atliktoje bendrovės „Ernst & Young“ studijoje pateikiami vertinimai, kad 2015 m. visos ES mastu ši lengvata buvo  pritaikyta 144 mln. siuntų. Dėl lengvatos 2015 m. ES šalys galėjo negauto iki 1 mlrd. eurų mokesčio.

REKLAMA

Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė taip pat atkreipė dėmesį, kad Vyriausybės sprendimu įgyvendinama ES direktyva.

„Kaip žinia, ji numato, kad nuo 2021 m. ES šalyse bus apmokestinamos PVM visos siuntos iš trečiųjų šalių (šiuo metu tik nuo 22 eurų). Ši direktyva buvo inicijuota nustačius, kad trečiosios šalys neretai „gudrauja“ ir nenurodo realių siuntos verčių. 

Todėl ES šalys dėl nesumokėtų mokesčių praranda milijonus, o sugaudyti kiekvieną siuntą yra itin sunku. Mat jų per vieną paskirstymo centrą per dieną „prasisuka“ milijonai“, – aiškino V. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, kiek brangs kiekviena siunta, priklausys nuo jos vertės. Pvz., jeigu siunta kainuos 1 eurą, reikės skaičiuoti 21 proc. PVM – tai yra pridėti 21 centą.

„Šiuo metu Lietuvos paštas kartu su Muitine diegia automatizuotą mokesčių mokėjimo sistemą, tam, kad gyventojams, kurie siųsis siuntas iš trečiųjų šalių, nereikėtų kiekvieną kartą pildyti siuntos deklaracijos. Tai padarys automatizuotos sistemos“, – komentavo pašto atstovė.

Pasak jos, didžiausias smulkių siuntų kiekis per Lietuvos paštą, kaip turbūt ir daugelį Europos paštų ir didžiųjų siuntų tarnybų, ateina iš Kinijos.

Kaip rodo šių metų pirmojo ketvirčio Lietuvos pašto duomenys, siuntos iš Kinijos sudaro apie 64 proc. viso gaunamo srauto iš kitų šalių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų