REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augant ekonomikai augo ir keliautojų skaičius. Lietuviai rinkosi vis ilgesnes, dažnesnes ir tolimesnes keliones. Augo ne tik poilsinių, bet ir verslo kelionių skaičius. 

Augant ekonomikai augo ir keliautojų skaičius. Lietuviai rinkosi vis ilgesnes, dažnesnes ir tolimesnes keliones. Augo ne tik poilsinių, bet ir verslo kelionių skaičius. 

REKLAMA

Šį augimą lėmė keletas priežasčių, viena jų – pokyčiai tiesioginių skrydžių geografijoje. Šiandien tapo kur kas paprasčiau pasiekti kai kurias šalis, negu tai buvo galima padaryti prieš keletą metų. O jau paskelbtos naujos šių metų kryptys žada dar didesnį keliautojų skaičių. 

Žydrės Gavelienės, kelionių agentūros „Estravel Vilnius“ generalinės direktorės, Nacionalinės turizmo verslo asociacijos ir Lietuvos turizmo rūmų prezidentės teigimu, keliautojų skaičius pernai augo 4 procentais. O Lietuvos oro uostai pernai aptarnavo 6,5 milijonų keliautojų. 

Tačiau anot specialistės, lyginant su su kitais Baltijos šalių oro uostais turime kur „pasitempti“. Lietuvos oro uostuose užfiksuotas 3 procentų augimas, o Latvijos ir Estijos beveik 10 procentų.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat turizmo sektorius pernai neapsiėjo be krizių. 

„Viena didžiausių ir sukėlusi daugiausia kalbų −„Thomas Cook“ bankrotas. Laimei Lietuvai šis įvykis įtakos neturėjo. Taip pat iš šio bankroto buvo galima pasimokyti, kaip valdyti krizę. Iš karto po bankroto buvo paskelbta, ką daryti keliautojams, kur kreiptis. Tad iš įvykis klientams nesukėlė panikos“, − teigia specialistė. 

REKLAMA

Populiariausios kryptys

„Lietuviai mėgsta Turkiją ir Egiptą. Šių krypčių populiarumą lemia keliautojų įprotis“, − sako Ž. Gavelienė.

Specialistės tvirtinimu, patiems organizuoti kelionę ilgai užtrunka, todėl vis daugiau žmonių kreipiasi į kelionių organizatorius. Jų populiarumą lemia sutaupytas laikas ir garantijos. Organizatoriai valdo milžiniškas duomenų bazes, tad gali keliautojams pasiūlyti geriausias kainas, kryptis, derinant skirtingų asmenų lūkesčius, pavyzdžiui keliaujant šeimai. 

Taip pat itin aktualu garantijų užtikrinimas. 

„Įsigijęs kelionę iš Lietuvoje veikiančio organizatoriaus klientas gali būti tikras, tikras, kad nenumatytais atvejais jis bus apsaugotas. Vykstant streikams ar siaučiant gamtos stichijoms, kurių metų atšaukiami skrydžiai, kelionių organizatorius pasiūlys tinkamiausia sprendimą keliautojams, o ne skrydžių bendrovėms“, − tikina specialistė. 

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Gavelienės teigimu, 2019 metais daugėjo keliautojų į Kaliningradą ir Sankt Peterburgą. Tai lėmė naujas bevizis rėžimas. Saudo Arabija, Kataras, Omanas tapo draugiškesnės turistams. Keliautojams patrauklūs ir nauji tiesioginiai skrydžiai į Eilatą, Tel Avivą, Lvovą, užsakomieji skrydžiai į Madagaskarą ir Albaniją.

2020 metais keliautojams pristatytos naujos kryptys iš Vilniaus į Dubrovniką, Ciurichą, Geteborgą. Hamburgą, Jereveną. Iš Kauno į Oslą, Zadarą. Iš Palangos į Stokholmą, Bergeną, Dubliną. Užsakomieji skrydžiai į Slovėnija ir Graikijos salas. Jungiamųjų skrydžių daugėja į Azijos šalis, kurias yra ypač pamėgę lietuvių keliautojai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujos tendencijos 

„Didžiulis dėmesys yra skiriamas ekologiškam ir tvariam keliavimui. Skatiname keliautojus rinktis tvarias transporto priemones − naujus lėktuvus, traukinius laivus. Prisijungti prie keliautojų grupių“, − teigia specialistė. Švedijoje populiarėja judėjimas – skraidyti gėda, kuris rūpinasi klimato kaita, siūlo žmonėms rečiau keliauti lėktuvais. Vietoje skrydžio judėjimo atstovai siūlo rinktis kelionę automobilių arba traukiniu. 

Anot specialistės, skrydžių daugėja visame pasaulyje, pastarąjį dešimtmetį keliautojų skaičius kiekvienais metais auga 10 procentų. Tad bent jau kol kas nemanoma, kad skrydžių gėda sustabdys žmones nuo kelionių.

REKLAMA

Tačiau Ž. Gavelienė pastebi tendenciją, kad kruiziniai laivai konkuruoja su užsakomaisiais skrydžiais. Laive galima rasti visko, ko reikia keliaujant, be to, kiekvieną dieną turistas atvyksta vis į naują uostą. 

„Dar populiarėja ir dar populiarės pažintinės kelionės su sveikatingumo ar savęs pažinimo mokymais. Šiais tikslais keliautojai  dažniausiai vyksta į Aziją trims savaitėms arba ir dar ilgesniam laikotarpiui. 

Populiarėja solo keliones į kurias leidžiasi ne tik jaunimas, kaip buvo manoma anksčiau, bet vidutinio amžiaus moterys. Jos keliauja vienos arba jungiasi prie keliautojų grupių“, − keliautojų įpročius atskleidžia Ž. Gavelienė.

REKLAMA

Taip pat specialistės teigimu, auga verslo kelionių skaičius, vis daugiau įmonių renginius organizuoja užsienio šalyse. Taip pat daugėja bendrovių, kurios vietoje renginių ar švenčių Lietuvoje išveža darbuotojus į keliones užsienyje. 

Ž. Gavelienės tikinimu nėra jokių ženklų, kad kelionių kainos galėtų mažėti. 

„Skrydžių, nakvynės kainos tikrai nemažės, nes šiuo metu paklausa auga sparčiau nei pasiūla“, −  pastebi specialistė.

Norintiems išnaudoti visas kelionių galimybes Ž. Gavelienė keliautojams siūlo 3 kelionių idėjas: traukiniais (tam labiausiai tinka Portugalija, Šveicarija ir Japonija); laivu (pvz., Kanarų, Graikijos salose ar Pietų Amerikoje); išnaudoti kiekvieną galimybę keliauti, pratęsti komandiruotę vienai ar kelioms dienomis, investuoti į ekskursiją, gurmanišką vakarienę ar renginį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų